Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj rozebrałem swoją Cttr, bo grzechotała raźno. W środku syf z okładziny hamulca wszędzie w zebatkach, Smar czarny. Pinion zeszlifowany na okragło(nie wiem czy to tak ma być). Wyczyściłem co się da, posmarowałem na bogato. Chrupie jakby mniej..... Mam wrażenie że pinion ma luz w podparciu i gdzieś haczy. Chyba domorduje dziada do końca i kupię coś nowe, bo z ratowaniem trupów jest wieczna zabawa.Ten multik walczył wdzięcznie, syf z okładziny zaskoczeniem nie był dla mnie jak sobie przypomnę ile razy za duży sumek to ugotował w Wiślanym nurcie. Następna daiwa o ile będzie raczej będzie zilonem... Pz

Wczoraj rozebrałem swoją Cttr, bo grzechotała raźno. W środku syf z okładziny hamulca wszędzie w zebatkach, Smar czarny. Pinion zeszlifowany na okragło(nie wiem czy to tak ma być). Wyczyściłem co się da, posmarowałem na bogato. Chrupie jakby mniej..... Mam wrażenie że pinion ma luz w podparciu i gdzieś haczy. Chyba domorduje dziada do końca i kupię coś nowe, bo z ratowaniem trupów jest wieczna zabawa.Ten multik walczył wdzięcznie, syf z okładziny zaskoczeniem nie był dla mnie jak sobie przypomnę ile razy za duży sumek to ugotował w Wiślanym nurcie. Następna daiwa o ile będzie raczej będzie zilonem... Pz

Moje były już czyszczone i zalewane tonami smaru, niewiele to pomaga. Za 40usd dostępne jest koło zębate i pinion, ale zanim kupię, chciałbym się upewnić czy na pewno tu tkwi problem. Trochę żal, wywalić dwie sztuki do śmietnika.

Mam 4 sztuki tatul 200, dwie zajechałem rzucając gumami ważącymi 50-80g. I to w jeden sezon, mój kumpel podobnie. Na moje nie jest to multik do takich zastosowań, choć producent w katalogu na 2024 wspomina o gumach 30cm obsługiwanych przez ten multik.

Edytowane przez teetee

Moje były już czyszczone i zalewane tonami smaru, niewiele to pomaga. Za 40usd dostępne jest koło zębate i pinion, ale zanim kupię, chciałbym się upewnić czy na pewno tu tkwi problem. Trochę żal, wywalić dwie sztuki do śmietnika.

Mam 4 sztuki tatul 200, dwie zajechałem rzucając gumami ważącymi 50-80g. I to w jeden sezon, mój kumpel podobnie. Na moje nie jest to multik do takich zastosowań, choć producent w katalogu na 2024 wspomina o gumach 30cm obsługiwanych przez ten multik.

Tatula 200 nie jest multikiem do ciężkich zastosowań, to multik o wielkości ramy, napędu i mocy Tatuli 100.  Czyli zastosowanie tak jak model 100 - max 60-80 g. 

Tatula 200 nie jest multikiem do ciężkich zastosowań, to multik o wielkości ramy, napędu i mocy Tatuli 100.  Czyli zastosowanie tak jak model 100 - max 60-80 g. 

Napęd w 200 jest taki jak w 150, a w tatuli 100 jest inny. Te 60-80g to zdecydowanie zawyżona waga dla 200tki. Rok czasu i multik zajechany, dałbym mu max 50g.

Moją wykończył nurt plus przegięcia z rozmiarem holowanych ryb. Ale chyba też ta partia była coś nie halo bo pierwsza którą kupiłem wróciła do sklepu zanim na wodę pojechała. Po 2minutach zabawy na sucho zaczęła harczeć i straciła napęd. Druga walczyła ze 2 lata dość ciężko(tj. głównie w nurcie) na Wiśle a potem poszła w odstawkę na lekki krótki kij którego prawie nie używałem. Koledzy używają wersji HD i tych małych i dają radę chociaż często maratony skandynawskie po 2tygodnie z tym odwalają. Może to kwestia szczęścia i warunków eksploatacji. Ja zaraz po mojej tatuli kupiłem k201 i za cholerne nie chciałem nic innego. Coby tak daiwy nie dołować mam też prorexa 300 i to jest tak kurna pancerne że nawet targanie suma razem z drzewem w które się wp...... go nie rusza. A ten prorex rzuca już spoko od 30gr. Może daliśmy się wkręcić marketingowo, wkońcu tatula to miał być kręcioł na basy, a wersja 200 tak samo tylko dali większą szpule coby 30lb sznurek wlazł jak w zielsku lowią. A nam wmówili że to taki super młynek do kotletów. Hamerykańce do tego mają tranxa 500 i tam się nic nie mieli. Pz

• Like 1

Nie straszcie mnie. Zamierzam nabyć Tatulę 200 HD HLS do jerkówki do 100g. Będą tylko jerki. Zastanawiam się jeszcze nad Curado 201 M Hg.

To weź model 300 i będziesz miał święty spokój, jak na razie tego modelu nie udało mi się zajechać. Ale już 200 zwykłą i w wersji HD jak najbardziej.

Edytowane przez teetee

... z  Tatul mam CT TYPE R i robi przy ,,uncjówce",1i 1/4 max. Porównywałem pracę ,,na sucho" 300 i Beasta 41, i wiecie co wybrałem. O 200 nie myślałem. 

Tomek, jeśli Zillion to 1520 HD chyba, że jakaś starsza konstrukcja typu 100. Ja mam Zilliona 100 SHLA. ,,Serce" poszło do wymiany ponad 2 lata temu i jest ok. Oczywiście z Plata, dzięki uprzejmości Huberta. I te 27% mnie wtedy ominęło szczęśliwie...

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Czy multik z tego linku, to oryginał ? https://pl.aliexpress.com/item/1005006257860564.html

Patrząc na zdjęcia pudełek wrzucane przez klientów widzę zupełnie inne kartony niż na stronach rodzimych sklepów. U nas widnieje znaczek pająka przed nazwą modelu. Wchodzą różne zniżki na ali teraz plus kupony/kredyty i można to wyjąć jeszcze o stówkę taniej. Trochę korci, ale nie chciałbym wpakować się w podróbę.

Z góry dzięki załoga za szybką poradę.

• Like 1

Ja mam 200 bez HD ale gdybym miał kupować ponownie do tego w tej samej cenie to pewnie wybrałbym HD. Różnicy nie ma oprócz tego że HD nadaje się również na słoną wodę i jest też w wersji HSL z szybszym przełożeniem.

,, W Tatula HD LTD zastosowano 7 łożysk kulkowych CRBB. Dzięki temu idealnie nadaje się do łowienia w wodach słonawych, takich jak Zatoka czy szwedzki archipelag"

Ps. Jak piszę głupoty to pewnie ktoś bardziej obeznany w temacie mnie poprawi.

Edytowane przez Biesan

Ja mam 200 bez HD ale gdybym miał kupować ponownie do tego w tej samej cenie to pewnie wybrałbym HD. Różnicy nie ma oprócz tego że HD nadaje się również na słoną wodę i jest też w wersji HSL z szybszym przełożeniem.

,, W Tatula HD LTD zastosowano 7 łożysk kulkowych CRBB. Dzięki temu idealnie nadaje się do łowienia w wodach słonawych, takich jak Zatoka czy szwedzki archipelag"

Ps. Jak piszę głupoty to pewnie ktoś bardziej obeznany w temacie mnie poprawi.

Ale wersja HD LTD, to jeszcze inna niż HD bez "LTD" według tego, co wyczytałem. Żeby było trudniej - teraz widzę, że doszła Tatula Elite... Też wskoczyła w te aliexpressowe promki, praktycznie ta sama cena, co HD. Człek jeszcze bardziej głupieje...

Wahałem się co kupić:  Curado 201M czy Daiwę Tatulę 200HD. Nie będę dawał powodu do dyskusji zwolennikom wyższości jednej, bądź drugiej marki. Znalazłem rozwiązanie problemu. Kupiłem obie konstrukcje. :lol:

Wyszło na to, iż mam tyle samo multików Daiwy i Shimano.

Edytowane przez Novis
  • Like 7

"(...)ale to ja rządzę, a nie portfel." -będę pamiętał jak się następnym razem spotkamy.  Na święta może nowa tyczka doleci zza wody, to się pochwalę...  ale aby trochę być w temacie to multik klasy 200 o przełożeniu minimum 8:1 do małych jerków, max 80g, coś z chińczyków polecicie? bo ja w tym kalibrze rozeznania nie mam.