Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie ostatnio złapała mnie na łódce ulewa, bardzo mocno zmoczyło mi tatulę tactical 100xs l. Multik wysuszyłem, wyjąłem szpulę i dałem po kropelce oliwki na łożyska przy szpuli. Kręci i zwija ok-bezszelestnie ale podczas rzutu z łożyska przy magnetyku wydobywa się bardzo nieprzyjemny hałas-takie wręcz terkotanie. Możecie podpowiedzieć jakie to wymiary łożyska i parametry na jakie je wymienić?  

Pytam o same wymiary i typ łożyska.

Filmów na YT to jest mnóstwo ale jeżeli masz na myśli jakiś konkretny, z dobrym instruktażem, to możesz podesłać ;)

A taki zestawik np: https://pl.aliexpress.com/i/10000028433183.html ?

Edytowane przez PatLove

Łożyska jak dobrze pamietam to 3x8x4 i 3x10x4. Jeżeli się mylę to na pewno ktoś poprawi. Łożyska z linku będą ok, aczkolwiek jeśli nie szukasz najniższych możliwych gramatura dołem to wrzuciłbym japońskie ezo dostępne od ręki w kraju.

Te z linku z ali posiadam w multiku BFS. Opory mają szalenie niskie, ale to są ceramiczne kulki w stalowej obudowie. Co to oznacza ? Nie smarujemy, kręcą się jak głupie, ale zdecydowanie o wiele głośniejsze niż klasyczne. Nawet w BFS zaczynającym się od 2-3 gramów nie widzę większego sensu stosowania takich łożysk, a co dopiero w "setce".

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Cześć, szukam jeszcze czegoś na 2 wypady w tym roku i mam pytanie. Czy Daiwa Tatula HD 200HL LTD ma drag clicer? Piszą że ma hamulec z kliksystemem. Zauważyłem że w tych nowszych tak opisują -czyli montują fabrycznie dragclicera?

Edytowane przez fladra

Na stronie nizel znalazłem taki opis. To chyba jest.

Klikający hamulec gwiaździsty. Nie ma chyba piękniejszego dźwięki, niż ciche, równomierne klikanie szpuli, gdy ryba zaczyna odjeżdżać wybierając linkę. System opracowany przez DAIWA nie wpływający w najmniejszym stopniu na długość rzutu.

Tylko na innych stronach nie znalazłem potwierdzenia

Edytowane przez fladra

• 2 tygodnie później...

Orientuje się ktoś czy koło napędowe - przekładnia jest takiego samego rozmiaru w Tatuli 100 i 200?

Było na forum że te modele różnią się tylko szpulą a bebechy niby to samo, jednak wolę się upewnić.

W pierwszej generacji na pewno tak było, jak jest w obecnych - nie wiem.

Edytowane przez godski
  • Like 1

Orientuje się ktoś czy koło napędowe - przekładnia jest takiego samego rozmiaru w Tatuli 100 i 200?

Było na forum że te modele różnią się tylko szpulą a bebechy niby to samo, jednak wolę się upewnić.

To nie ma praktycznego znaczenia.