godski Opublikowano 18 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2014 Tak. Pokrywka lewa i pokrywka prawa. Pozycje na schemacie 14 i 50. http://www.daiwa.com/Documents/PartsDiagram/TATULA-R100HL_100XSL.pdf http://www.daiwa.com/Documents/PartsDiagram/TATULA100HL-100HSL.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zupełnie nie chce mi się czytać siedemnastu stron tego wątku żeby się upewnić że nie znajdę odpowiedzi na moje pytanie ( bo o ile pamiętam , to nie znajdę ). Dlatego wolę zapytać TUTAJ. Czy Tatula nada się do miotania dość lekkimi przynętami , ważącymi 6-7 g. ?Myślę o zastosowaniu jej do sztywnej i krótkiej ( max 210cm.) wędki sandaczowej na blanku o " wyrzucie " 6-28g.O górny zakres się nie boję , bo wiadomo że da się znacznie więcej ; martwi mnie jedynie dolna granica jej możliwości , choć muszę szczerze przyznać że nieczęsto łowię tak lekkimi przynętami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth666 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Tatulka raczej do tak lekkich przynęt się nie nada. Zalezy od kija. Myśle ze od 8gr będzie ładnie hulać. Edytowane 19 Stycznia 2014 przez meth666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 No to szkoda , bo ładna i nie droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth666 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Chyba że odpuścisz sobie te kilka gram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Ewentualnie, przy dobrze łądującym się kijku + wymienione łożyska na ceramiczne pod szpulką myślę że wtedy te 6g rzuci Aczkolwiek nie będą to napewno bardzo długie rzuty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Może odpuszczę ( te 6g.)W sumie to chyba nie ma wędki która dobrze "gada" w dolnych rejestrach opisu ; więc i tak zabawa zacznie się gdzieś od 8-10 g....A wogóle to ktoś już używał tego kołowrotka , czy narazie tylko bijemy pianę ?Gdzieś w internecie widziałem już Tatulę za 570zł ( w polskim sklepie ) więc sądzę że jeśli Tatulka okaże się odpowiednio trwała to zmiecie z rynku niemałą część konkurencji. Może to będzie miało wpływ na urealnienie cen multiplikatorów wogóle , bo po prawdzie - od kiedy łowię castingiem to zachodzę w głowę , co w tym cholerstwie jest niby takie kosztowne ? Edytowane 19 Stycznia 2014 przez samwieszkto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Używałem, dlatego polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Toudinho Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Jak myślicie od ilu gram można będzie rzucać R-ką?Bo chyba Tatula da radę 8g plus guma 3"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafałWrocław Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Ewentualnie, przy dobrze łądującym się kijku + wymienione łożyska na ceramiczne pod szpulką myślę że wtedy te 6g rzuci Aczkolwiek nie będą to napewno bardzo długie rzuty. Twierdzenie podparte doświadczeniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Tak, podparte.Nie moim lecz znajomego, który ma dość duże doświadczenia lightowym castem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meth666 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Rafał zapewne nie , zresztą wątpię też by Andrzej też takimi lekkimi wabikami rzucał..On to lubi czuć.. na kiju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Faktycznie - minimum 25 gram wisiało. Ale myślę, że R-ka da radę . Guma z główka pewnie waży z 13-14 gram. Lotna przyneta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 (edytowane) Ceramiki i inne hybrydy prawdziwie poprawiają start z "dołu" bardzo lekkimi wabikami. Łatwiej ruszyć szpulę. Niestety, działa to w obie strony, ponieważ przy cięższym wabiku kręci szybciej również w środku i pod koniec, gdy górę bierze grawitacja, a szpulę zatrzymać trzeba. Bywa, że schodzi jedna wyprawa żeby nauczyć się ładowania i ustawiania hamulców od nowa. I tak warto, w granicach rozsądku oczywiście. Edytowane 19 Stycznia 2014 przez Krzysiek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 19 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2014 Od 20 gram rzucałem -było komfortowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Z tatuli hermes gloog (12g) lata juz dalleko najnizej jak łowiłem to przy odpowiednim kiju około 8 gram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 (edytowane) Wiecie gdzie znajdę te dwa pierwsze modele wolniejsze - Black – Tatula P (5.4:1), Gold – Tatula H (6.3:1), Red – Tatula HS (7.3:1)? Raczej wszyscy mają tą najszybszą. To oznacza, że Tatula jest przeznaczona do cięższych zadań? godski - pojerkowałeś ją trochę ciężej, jak się sprawdza..? Ja chcę ją trochę pomęczyć przy dużych wobach i jerkach chyba uderzę w tą najwolniejszą. Pamiętam, że gdzieś czytałem wypowiedź Tomiego, że to będzie rok Tatuli wg niego - i chyba trafiłeś w 10 Edytowane 20 Stycznia 2014 przez PILOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 ja tam na razie widzę zdecydowaną większość postów tych którzy chcieli by ją mieć / planują ją mieć. Postów posiadaczy jak na lekarstwo. Choć nie twierdzę, że to zła maszynka bo sam przez chwilę się zastanawiałem nad jej zakupem... a co do dostępności to: http://www.tacklewarehouse.com/Daiwa_Tatula_100_Casting_Reel/descpage-DTTO.html i Type R http://www.tacklewarehouse.com/Daiwa_Tatula_100_Type-R_Casting_Reel/descpage-DTTR.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatek Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 witam !koledzy którą tatule wybrać pod sandokana ?15-30gr 0łowiu +guma sparowana z avidem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DP Fishing Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 (edytowane) Podejrzewam że zarówno R-Type jak i zwykła doskonale sobie poradzą. Ale warto przeczytać opinnie użytkowników. Edytowane 20 Stycznia 2014 przez DP Fishing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 co CI bardziej lezy... ja bym celował w wersje 6 lub 7 : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatek Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 co CI bardziej lezy... ja bym celował w wersje 6 lub 7 : 1jeszcze nie wiem co mi leży !dopiero zaczynam przygodę z castem! kompletuje sprzęt patyk już mam teraz kolej na multik! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mifek Opublikowano 20 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Jesli nie wiesz do czego docelowo będzie to wersja 6 wydaje się być optymalną. choć ja swego czasu niemal do wszystkiego stosowałem CUrado w przelozeniem 7:1 i jakoś sobie chwalę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwiatek Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Jesli nie wiesz do czego docelowo będzie to wersja 6 wydaje się być optymalną. choć ja swego czasu niemal do wszystkiego stosowałem CUrado w przelozeniem 7:1 i jakoś sobie chwalę dzięki z rady !raczej przymierze się do wersji 7;1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 20 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2014 Kwiatek, jeśli nie wiesz co Ci lepiej leży idealna pod to co piszesz będzie 7.3:1.Gdy dojdzie do sytuacji w której stwierdzisz, że wiesz co ci leży to wygląda to tak: Im ciężej łowisz i im woda będzie płytsza tym szala się przechyla na korzyść 8.1:1 jeśli jest odwrotnie szala przechyla się na korzyść 7.3:1. Tak bym to opisał w ujęci ogólnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi