Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Zupełnie nie chce mi się czytać siedemnastu stron tego wątku żeby się upewnić że nie znajdę odpowiedzi na moje pytanie ( bo o ile pamiętam , to nie znajdę ). Dlatego wolę zapytać TUTAJ.

Czy Tatula nada się do miotania dość lekkimi przynętami , ważącymi 6-7 g. ?

Myślę o zastosowaniu jej do sztywnej i krótkiej ( max 210cm.) wędki sandaczowej na blanku o " wyrzucie " 6-28g.

O górny zakres się nie boję , bo wiadomo że da się znacznie więcej ; martwi mnie jedynie dolna granica jej możliwości , choć muszę szczerze przyznać że nieczęsto łowię tak lekkimi przynętami.

Może odpuszczę ( te 6g.)

W sumie to chyba nie ma wędki która dobrze "gada" w dolnych rejestrach opisu ; więc i tak zabawa zacznie się gdzieś od 8-10 g.

...A wogóle to ktoś już używał tego kołowrotka , czy narazie tylko bijemy pianę ?

Gdzieś w internecie widziałem już Tatulę za 570zł ( w polskim sklepie ) więc sądzę że jeśli Tatulka okaże się odpowiednio trwała to zmiecie z rynku niemałą część konkurencji. Może to będzie miało wpływ na urealnienie cen multiplikatorów wogóle , bo po prawdzie - od kiedy łowię castingiem to zachodzę w głowę , co w tym cholerstwie jest niby takie kosztowne ?

Edytowane przez samwieszkto

Ceramiki i inne hybrydy prawdziwie poprawiają start z "dołu" bardzo lekkimi wabikami. Łatwiej ruszyć szpulę. Niestety, działa to w obie strony, ponieważ przy cięższym wabiku kręci szybciej również w środku i pod koniec, gdy górę bierze grawitacja, a szpulę zatrzymać trzeba. Bywa, że schodzi jedna wyprawa żeby nauczyć się ładowania i ustawiania hamulców od nowa. I tak warto, w granicach rozsądku oczywiście.    :)

Edytowane przez Krzysiek_W

Wiecie gdzie znajdę te dwa pierwsze modele wolniejsze - Black – Tatula P (5.4:1), Gold – Tatula H (6.3:1), Red – Tatula HS (7.3:1)? Raczej wszyscy mają tą najszybszą.

To oznacza, że Tatula jest przeznaczona do cięższych zadań?

godski - pojerkowałeś ją trochę ciężej, jak się sprawdza..? Ja chcę ją trochę pomęczyć przy dużych wobach i jerkach chyba uderzę w tą najwolniejszą.

Pamiętam, że gdzieś czytałem wypowiedź Tomiego, że to będzie rok Tatuli wg niego - i chyba trafiłeś w 10

post-49556-0-71995700-1390229060_thumb.jpg

Edytowane przez PILOT

ja tam na razie widzę zdecydowaną większość postów tych którzy chcieli by ją mieć / planują ją mieć. Postów posiadaczy jak na lekarstwo. Choć nie twierdzę, że to zła maszynka bo sam przez chwilę się zastanawiałem nad jej zakupem...

a co do dostępności to:

http://www.tacklewarehouse.com/Daiwa_Tatula_100_Casting_Reel/descpage-DTTO.html

i Type R

http://www.tacklewarehouse.com/Daiwa_Tatula_100_Type-R_Casting_Reel/descpage-DTTR.html

Kwiatek, jeśli nie wiesz co Ci lepiej leży idealna pod to co piszesz będzie 7.3:1.

Gdy dojdzie do sytuacji w której stwierdzisz, że wiesz co ci leży to wygląda to tak: Im ciężej łowisz i  im woda będzie płytsza tym szala się przechyla na korzyść 8.1:1 jeśli jest odwrotnie szala przechyla się na korzyść 7.3:1. Tak bym to opisał w ujęci ogólnym.