Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy patrze na korpus tatuli i parę modeli flagowych Daiwy. Mogę się mylić ale wydaje mi się że tatula może być modelem rozwojowym który zapoczątkuje wiele swoich wersji tak jak zillion, ma w sobie potencjał. Poza tym jest coś na rzeczy jak już firmy tuningowe zaczynają do niego robić bajery, a od premiery minęło parę miesięcy. Trochę to jak wróżenie z fusów ale kto wie.. 

Po co czekać jak ito dołoży 4 łożyska i będzie chciał za niego 500$ jak samemu to można zrobić :)

Przez tą limitowaną wersję teraz nie będę mógł spać... eh choroba

Na swoje łożyska jeszcze trochę poczekam mam nadzieje że będą w ciagu 2tyg. Stwierdziłem że nie będę się bawił w dokładanie 4 łożysk tylko od razu wywalę wszystkie i wsadzę dobre japońskie ezo. Do tego polerowanie mechanizmu. Oczekiwana lista przeróbek jest długa ale trzeba od czegoś zacząć :)

Czy ktoś z Was robił próby co do minimum wagowego?

@meme174 próbował z Fenwickiem ale ten kij słabo ładuje już 10 gram,

Stoję przed dylematem: używanego curado 51 / scorpiona 1001 a nową Tatulą (z wszystkimi wynikającymi z tego korzyściami),

- chciałbym jednak wiedzieć czy poradzi sobie (oczywiście odpowiednio sparowany)  z 5-7 gramową przynętą?

trzeba na t popatrzeć z 2 strony - głownym biorcą tatuli mial byc / jest zawodnicy lowiacy bassy w USA - wystarczy popatrzec na ich kije czyli z tego co wyczytalem i wiem przedzial mocy od 14 -25 lb i juz wiemy z czym mamy do czynienia.

a ja stawiam ze przy fabrycznych aczkolwiek nieco zmodyfikowanych lozyskach i dobrej olwice też da rade... przy zastosowaniu odpowiedniego kija... ale chyba nie o to chodzi by na sile sobie coś udowadniac... 

Dokladnie tak :D

Edytowane przez meme174

Niewiem jak ze zbytem ale ceny Tatuli spadły i w USA można kupić nówke za około 100$. O połowę taniej niż u nas :rolleyes:.

http://www.ebay.pl/itm/Daiwa-Tatula-100-Tatula-Baitcast-Reel-Left-Hand-100HL-/181308400176?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2a36d2a230

Edytowane przez DP Fishing

161,00 USD x 3,15 = 507,00 zł. Czemu piszesz o połowę taniej niż u nas?

Kolega meme174 ma racje nie policzyłem bo pisałem o cenie sklepowej. Kolego @godski cena sklepowa jest o połowe niższa dla amerykanina?. Jest. Odrazu wyjaśnie dlaczego. Skoro amerykanie są w stanie ściągnąc ten model po cenie hurtowej za np. 80 $ to i europejczycy też mogą i ściągają. W końcu UE to ogromny rynek zbytu. Zakładajac powyższe koszt jednostowy kołowrotka powinień być zbliżony.  Uwzględniając bardziej restrykcjną politykę podatkową UE to może 100$ (oczywiście wachającą się ze względu na kurs). W USA sprzedaż spadła to obniżyli cenę aby produkt był bardziej konkrencyjny.  Konkurencja tam jest większa bo wędkarstwo castingowe jest bardziej spopularyzowane. Gdyby sprzedaż w Europie nieszła moża było by kupić ten kołowrotek za 350-400zł.  Przykre ale prawdziwe.

Na naszym rynku jest inaczej. Produkt tak naprawdę konkurencji niema. Marża jest wysoka bo każdy chce zarobić. Popyt na produkt o tych parametrach w tej cenie jest duży, więc stąd taka cena w Polsce.

Tak naprawde to taki odpowiednik cenowy Zabera.

Skoro amerykanie są w stanie ściągnąc ten model po cenie hurtowej za np. 80 $ to i europejczycy też mogą i ściągają. W końcu UE to ogromny rynek zbytu. Zakładajac powyższe koszt jednostowy kołowrotka powinień być zbliżony.  Uwzględniając bardziej restrykcjną politykę podatkową UE to może 100$ (oczywiście wachającą się ze względu na kurs). W USA sprzedaż spadła to obniżyli cenę aby produkt był bardziej konkrencyjny.  Konkurencja tam jest większa bo wędkarstwo castingowe jest bardziej spopularyzowane. Gdyby sprzedaż w Europie nieszła moża było by kupić ten kołowrotek za 350-400zł.  Przykre ale prawdziwe.

Na naszym rynku jest inaczej. Produkt tak naprawdę konkurencji niema. Marża jest wysoka bo każdy chce zarobić. Popyt na produkt o tych parametrach w tej cenie jest duży, więc stąd taka cena w Polsce.

Tak naprawde to taki odpowiednik cenowy Zabera.

Trochę sam sobie odpowiedziałeś, duży rynek duże zapotrzebowanie im większe zamówienie tym niższa cena jednostkowa.

Przepraszam za OT ale ostatnio zastanawiałem się nad zakupem budżetowego patyka MC i dla porównania cen podam parę linków:

http://www.zesox.de/Marken/Major-Craft/Major-Craft-Basspara-BPC-662M-7-21g-1-98m-Angelrute.html

http://www.focalprice.com/HL0793B/Major_Craft_bpc662m_198_m_Carbon_Material_Lure_Fishing_Rod_Black.html

http://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/en/manufacturers_id/17/products_id/11625/major-craft.html

http://www.alibaba.com/product-gs/1576157028/Major_Craft_bpc662m_1_98_m.html

Taki miałem cel. Chciałem przybliżyć zależności wpływające na cenę młynka. Akurat w tym przykładzie z tatulą super to widać (efekt skali dla zainteresowanych). Post zamieściłem po to, aby przyszły nabywca wiedział że można i da się taniej kupić taniej zwłaszacza Tatule i inne rzeczy też :D . Trzeba filować na okazje :P  bo zdrowo wszyscy przepłacamy. 

Dla mnie jako dla użytkownika sprawa wygląda prościej. Kupuję w USA za 507 lub w Polsce z gwarancją za 570-600,00 zł. Reasumując - na teraz w Polsce jest 20% droższy. 

W przypadku jednego multiplikatora  wysyłka to prawie kolejne 20% ceny a i tak sie opłaca :o. Wiem chodzi ci o punkt widzenia jednostki. Ale gdyby kilka osób zamówiło kupili by np. 40% taniej rozkładając koszty przesyłki a można jeszcze wynegocjować dodatkowy rabat :D. Tylko pomyślmy za jaką cenę jednostkową dystrybutor ściągnie 100000 kołowrotków od producenta?. Walczmy o swoje panowie i panie.

Pozdrawiam

Taki miałem cel. Chciałem przybliżyć zależności wpływające na cenę młynka. Akurat w tym przykładzie z tatulą super to widać (efekt skali dla zainteresowanych). Post zamieściłem po to, aby przyszły nabywca wiedział że można i da się taniej kupić taniej zwłaszacza Tatule i inne rzeczy też :D . Trzeba filować na okazje :P  bo zdrowo wszyscy przepłacamy. 

W przypadku jednego multiplikatora  wysyłka to prawie kolejne 20% ceny a i tak sie opłaca :o. Wiem chodzi ci o punkt widzenia jednostki. Ale gdyby kilka osób zamówiło kupili by np. 40% taniej rozkładając koszty przesyłki a można jeszcze wynegocjować dodatkowy rabat :D. Tylko pomyślmy za jaką cenę jednostkową dystrybutor ściągnie 100000 kołowrotków od producenta?. Walczmy o swoje panowie i panie.

Pozdrawiam

Chcesz okazję, proszę bardzo na portalu z ostatniego linka możesz kupić steeza za 190$ a ziliona za 170$, jeżeli kupisz więcej niż minimalne 50szt to jeszcze negocjujesz cenę, pewnie za jakiś czas zawita tam i tatula. Pozdrawiam