Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Moja tatula po zakupie też kręciła się aksamitnie.

Po nawinięciu plecionki już tak ładnie się nie kręci.

Czy plecionka nawinięta na szpulę

mogła wpłynąć na pracę multika?

ale w sensie szpulki czy korbki? nawinieta plecka to kilka gram wiecej niz sama szpulka wiec i krocej sie kreci ;)

ale w sensie szpulki czy korbki? nawinieta plecka to kilka gram wiecej niz sama szpulka wiec i krocej sie kreci ;)

<br /><br />Obawiam się że jesteś w błędzie...<br />Nawinieta linka to dodatkowe parę gram. Jeśli z multikiem wszystko jest ok to akurat z linka powinno się kręcić dłużej. Ma to związek z odlegloscia od osi obrotu bezwzględnego środka ciężkości układu - w tym przypadku szpula + linka. <br />Może się jednak zdarzyć że zbyt dużo nawinietej linki będzie powodowało tarcie o ramę multika. Ale to chyba oczywiste ... Chyba...
  • Like 2

co prawda mam duuużo mniejsze doświadczenie, ale albo ze wszystkimi moimi multikami jest coś nie tak, albo pozwolę się nie zgodzić z powyższą tezą, bo doświadczenia organoleptyczne jej nie potwierdzają :), a to ze względu na pojawianie się wielu składowych sił działających w różnych kierunkach, których pochodzeniem jest nie jednorodne rozłożenie masy (linki)

w skrócie szula względem punktów podparcia nie jest symetryczna geometrycznie i masowo

Edytowane przez bazyloss

co prawda mam duuużo mniejsze doświadczenie, ale albo ze wszystkimi moimi multikami jest coś nie tak, albo pozwolę się nie zgodzić z powyższą tezą, bo doświadczenia organoleptyczne jej nie potwierdzają :), a to ze względu na pojawianie się wielu składowych sił działających w różnych kierunkach, których pochodzeniem jest nie jednorodne rozłożenie masy (linki)

w skrócie szula względem punktów podparcia nie jest symetryczna geometrycznie i masowo

Nie jest. Za to biorąc pod uwagę prędkości z jakimi mamy do czynienia, nie ma to wpływu. Szpulka kręci się dłużej i trudniej ją rozpędzić.  

mam w tej chwili tylko jeden, na którym mogę to sprawdzić, Zillion PE Special 7.9L, zakładam szpilę pustą i szpulkę z nawiniętą plecionką #2.0 100m, różnica jest na korzyść tej bez linki, ale ten kręcioł dziwnie rozkłada linkę i może to tego wina

a jak już teoretycznie podchodzimy, to czym większa prędkość, tym siły zawsze większe i ich składowe w kierunkach niekorzystnych również :) i najlepsze byłoby albo centralne, symetryczne skupienie masy lub jej równe rozłożenie, między innymi dlatego czym lepiej multik układa linkę tym dalej będzie rzucał (pomijam jej masowe rozłożenie w przekroju szpuli - ścisk linki, bo tego w praktyce i tak nie da się zachować w optymalnych parametrach czyli równomiernie)

zresztą nie ważne, chodziło mi o to, że jak sie kręci gołą szpulą, to jest wrażenie większej kultury, niż z nawojem (na sucho) i że to jest normalne, kiedy używamy w praktyce pod obciążeniem, to już tego się nie odczuwa (napięcie linki, docisk, hamulec itd.)

Edytowane przez bazyloss

Panowie, kwestia jest mocno subiektywna, ja osobiście mam dokładnie takie same odczucie jak Bazyloss - aczkolwiek szanuję wszystkie Wasze opinie. A najważniejsze jest zawsze dobre utrzymanie kręcioła w sprawności - smarować, czyścić, smarować, czyścić, smar... I tak dalej. Wiele dobrych obecnie produkcji (i starszych również) wychodzi z fabryki trochę po macoszemu i tak naprawdę trzeba ciut się przyłożyć, żeby maszynka była jak brzytwa. Nawet totalne topy potrzebują ciut pomocy. ITO też ma FABRYKĘ, nie dogląda i nie sprawdza każdego kołowrota osobiście. A jak kontroler przez ułamek sekundy pomyśli sobie jaki ryż mu żona przygotuje na kolację i lekko się zdekoncentruje przy Waszej sztuce, to co? :huh:

Piszę to tym bardziej, że rozpocząłem temat klekota;-)

IN GODSKI WE TRUST! Na pewno da radę przetestować tatulozę i życzę Ci, żeby była 100% trafiona!

Edytowane przez MRTNZ

Czytając ten wątek uległem urokowi Tatuli i skusiłem się na wersję Type R.

Multik co prawda mam już jakieś dwa miesiące, ale ostatnio doszedł mi nowy cast Daiwy o cw. 7-28g i miałem okazję porzucać na sucho lżejszymi przynętami.

Po testach ogródkowych jestem nieco zawiedziony Tatulą.

W porównaniu do Quuantum Energy który posiadam, odległości są mniejsze. Nie specjalizuję się w castingu, pierwszy zestew nabyłem w poprzednim sezonie.

Na wspomnianym kiju przy główce 7 gr i gumka 7cm tatula średnio 22m Quantum 30m.

Zaleta Tatuli to, to że przy rzucie nie muszę kontrolowac szpulki przy tak lekkiej przynęcie, w Quantum muszę hamowac szpulkę, bo inaczej będzie "broda"

Fajne knoby, fajny film - Adam Słodowy z zagramanicy. Czyli można z tym hamulem iść na mega rybę:-) To jest naprawdę fajna sprawa, zobaczyć jak ludzie załatwiają sprawy na własnym podwórku.

Jak się w końcu przeprowadzę do nowego lokum, otworzę mini - warsztacik (obecny zaanektowały mi córki z braku laku), też się pobawię. a do tej pory - outsourcing mi pozostaje.

Krzychu, super post. MOTYWUJĄCY.

racja moje niedopatrzenie, hamulec miałem dokręcony na maxa :) po regulacji na 6 pozycję z 20,  ta sama  przynęta leciała na 35m i nie trzeba było kontrolować szpulki kciukiem.

Tom3k, a co to za kijek był? Jakie obciążenie na sucho? Rozumiem, że draga miałeś dokręconego, ale kij zawsze wymiernie generuje możliwości rzutowe.