Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

gear box i body sa polaczone w sposob wzmacniajacy konstrukcje, natomiast nadal nie wiem czy crbb sa takie same i po prostu zamkniete, czy moze jednak inne (i zamkniete)

btw. odpowiedzcie krystanio, jezeli mozecie, w kwestii wytrzymalosci wersji 7.1 i wyzej, bo z tego co wiem jest goracy jak olej do smazenia frytek :)

• Like 1

szybszej wersji w lapie nie miałem - ale jezeli chodzi o jerki  i bolenioze to bym sie niczego nie bał. Co innego ciaganie przynet stawiających w wodzie wielki opór :)

Pitt - dzieki.

Edytowane przez meme174
  • Like 1

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

103SHL jest moim pierwszym multiplikatorem jaki kiedykolwiek trzymałem w ręku :) Powiem tak - bałem się czy sobie poradzę z brodami i opanowaniem tego cuda. Dałem radę. Przynęty lataja zadowalająco. Broda 1 (słownie: jedna). Jak na rozpoczynającego przygodę z Castingiem jestem z niej zadowolony w 100% :)

Moja była katowana dość mocno, na dużych rybach + momentami lekko słonawa woda ( takie mam jeziora w pobliżu ;) ). Nie mam zastrzeżeń do pracy Tatuli do momentu gdy coś się nie sypnie. U mnie poszły najwidoczniej łożyska bo zaczęła chuczeć jak sowa przy zwijaniu oraz jej kultura pracy nie jest już tak płynna. Chyba muszę dać ją komuś na serwis. Kolejny minus to system TWS - a raczej jego wykonanie - u mnie pojawia się rdza.

• 2 miesiące temu...

Ktoś wie o co może chodzić? W multiku przy kręceniu na sucho, bez obciążenia coś stuka...docisk ustawiony do tego stopnia żeby szpulka nie chodziła na boki. Hamulec magnetyczny ustawiony na 0 lecz to nie ma znaczenie, przy każdym z ustawień stuka. Jest to metaliczny odgłos, z tego co zdążyłem zaobserwować to szpulka ma luzy "góra-dół". Nie są one duże, minimalne ale ma. Stuki ustępują dopiero po dokręceniu bardzo mocno docisku szpulki, do tego stopnia że szpulka kręci się z wyraźnym oporem. O co może chodzić? Nie uśmiecha mi się wysyłać kołowrotka spowrotem do Japoni...

Mikrofon w telefonie trochę to wyolbrzymił ;)

https://www.youtube.com/watch?v=HAtbRYWifLo

Ktoś wie o co może chodzić? W multiku przy kręceniu na sucho, bez obciążenia coś stuka...docisk ustawiony do tego stopnia żeby szpulka nie chodziła na boki. Hamulec magnetyczny ustawiony na 0 lecz to nie ma znaczenie, przy każdym z ustawień stuka. Jest to metaliczny odgłos, z tego co zdążyłem zaobserwować to szpulka ma luzy "góra-dół". Nie są one duże, minimalne ale ma. Stuki ustępują dopiero po dokręceniu bardzo mocno docisku szpulki, do tego stopnia że szpulka kręci się z wyraźnym oporem. O co może chodzić? Nie uśmiecha mi się wysyłać kołowrotka spowrotem do Japoni...

Mikrofon w telefonie trochę to wyolbrzymił ;)

https://www.youtube.com/watch?v=HAtbRYWifLo

Zmien ustawienia prywatnosci bo nie mozna wyswietlic linku

Wysłane z mojego iPad przez Tapatalk

a to nie stuka trzpień blokujący łożysko na szpuli w tych rowkach, w które wpada ?

daj trochę smaru w te rowki na próbę, nie za dużo i zobaczysz czy to To

albo nawiń linkę na szpulę, odwiń trochę i potem normalnie jak pod obciążeniem zwijaj, jak nie będzie stukać w trakcie normalnej pracy (zwijania), to to jest dźwięk j.w. = normalny

• Like 2

U mnie tatula działa bez zarzutu. Łowiłem sporo i raczej dość ciężko. Nic złego się nie dzieje. Wprawdzie to mój pierwszy sezon z castem, więc nie mam punktu odniesienia, jednak spodobało mi się na tyle, że z całą pewnością castingowa stajnia będzie się rozrastać. Reasumując, doświadczenia z tatulą są pozytywne.

a to nie stuka trzpień blokujący łożysko na szpuli w tych rowkach, w które wpada ?

daj trochę smaru w te rowki na próbę, nie za dużo i zobaczysz czy to To

albo nawiń linkę na szpulę, odwiń trochę i potem normalnie jak pod obciążeniem zwijaj, jak nie będzie stukać w trakcie normalnej pracy (zwijania), to to jest dźwięk j.w. = normalny

Pomogło :) Stuki bardzo mocno ustąpiły, są jakieś ale bardzo delikatne. Pod obciążeniem będzie idealnie :)

to normalne "zjawisko" wynikające z konstrukcji "Free Floating Spool", w normalnym użytkowaniu (poza kręceniem w fotelu) nie odczuwalne :)

a, że ja lubię pokręcić w fotelu, to daje w te rowki odrobinkę (tak szpilką) smaru o dużej przyczepności (np. IOS) i po problemie