Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

No niestety nie jestem specjalistą od daiw i nie rozróżniam tych wszystkich szpulek i niuansów z nimi związanych, ale obiecuję to w najbliższym czasie nadrobić.

Ja za takowego też się nie uważam. Spoko damy rade ;)

Kurna, ale ażury fajne. Adrian, będziesz oczywiście w wiadomym terminie i miejscu?

Oczywiście że będę :). Zobaczysz jaką metamorfozę przeszła Zuzia, którą fale ujeżdżał Kamil hehe. Albo fale jego już nie pamiętam jak to było ;)

Edytowane przez Andan

Widzę chłopaki ze trochę cieplej się zrobiło za oknem a każdemu już dziurki w głowie ;). Ale co tam naturalny odruch ;).

Propo dziurek dołożę się do zboczenie z "tarantulowego"  tematu. Odwiedził mnie Paweł @Wełpa i zaprezentował swoje dzieło. Efekt oszałamiający ;).

attachicon.gif1.jpgattachicon.gif2.jpg

http://www.karil.co.jp/ktf/px68/

a potrzebne Ci aż tak wysokie przełożenie?

No słyszałem ze do połowu bolenia wykorzystuje się kolowrotki z dużym przełożeniem ponieważ trzeba prowadzić przynętę szybko pod powierzchnią ??? Nigdy z boleniem do czynienia nie miałem wiec się pytam czy się nada :)

Przełożenie to jedno, a ilość zwijanych cm linki za jednym obrotem korbki, to drugie. Zależne od siebie, ale może sie okazać, że i przy nizszym przełożeniu zupełnie wystarczające. Albo będziesz szybciej kręcił ;)

Edytowane przez Kamil Z.

Przełożenie to jedno, a ilość zwijanych cm linki za jednym obrotem korbki, to drugie. Zależne od siebie, ale może sie okazać, że i przy nizszym przełożeniu zupełnie wystarczające. Albo będziesz szybciej kręcił ;)

W sumie tak ale czy jest sens kupic model wolniejszy HSL tańszy o parę złoty ?

Szymon, bolenia nie łowi się tylko ekspresem. Ja np. 80% swoich bolków złowiłem na woblery wolno lub bardzo wolno prowadzone. Przełożenie 7.3 jest wystarczające, nawój 77cm plus mała korbka i można naprawdę szybko prowadzić wabiki.

Kwestia tego jakie przynety chcesz obsłużyć? Tatula to bardziej M i MH niż ML. Zaczyna w miarę dobrze rzucić od w9blera typu sporyt7 z lametą na kotwicach.

No słyszałem ze do połowu bolenia wykorzystuje się kolowrotki z dużym przełożeniem ponieważ trzeba prowadzić przynętę szybko pod powierzchnią ??? Nigdy z boleniem do czynienia nie miałem wiec się pytam czy się nada :)

idąć tym tropem może warto się zastanowić nad maszyną, która ma przełozenie typu abu rocket

http://www.abugarcia.com/Abu-Garcia%C2%AE-Revo%C2%AE-Rocket-Low-Profile/1315391,default,pd.html

9:1 (37 cali na jeden obrót)

a tak poważnie to nie dajmy się zwariować. Multik ma stosunkowo mała korbkę więc i zwijanie większa prędkością przychodzi nieco łatwiej (jesli chodzi o wygode). Poza tym tak jak manius pisze, boleń to nie tylko szalony expres az się łożyska na czerwono świecą. Istnieja nieco bardziej subtelne i finezyjne metody, które wacel nie są gorsze...