Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Tatulę 100XSL type R można "wytargować" w niemcowni za 150 euro (ca 600zł) nie wiem czy jest sens pchać się w JDM 103XSL, chyba że chodzi o płytszą szpulę.

Można nawet i taniej type r, ale chodzi właśnie o szpulkę oraz samo to, że to JDM ;)

Ciekawi mnie tylko sprawa jak się mają względem siebie łożyska ogólnie i szczegółowo łożyska szpuli w wersji na rynek amerykański a japończyku.

Od niedawna, jestem posiadaczem Tatuli i po dzisiejszym wypadzie zauważyłem, że wałeczek posuwu wodzika, podczas łowienia robi się mokry(dostaje się tam woda podczas rzutu) a smar tam się znajdujący zmienia konsystencje w emulsje :( tak ma być czy stosuję się w to miejsce jakiś specjalny smar ? 

• Like 1

Normalka ....

Od niedawna, jestem posiadaczem Tatuli i po dzisiejszym wypadzie zauważyłem, że wałeczek posuwu wodzika, podczas łowienia robi się mokry(dostaje się tam woda podczas rzutu) a smar tam się znajdujący zmienia konsystencje w emulsje :( tak ma być czy stosuję się w to miejsce jakiś specjalny smar ? 

Normalka ... Ja co jakiś czas dokładam smar ewentualnie przeczyszczę i dokładam.. Tam idzie inny smar niż ten co masz w młynku ... Ja dawałem silikonowy bo go woda nie wypłucze , a teraz testuje litowy w spreyu..

Edytowane przez darkonis

Normalne. Nie wiem dlaczego konstruktorzy odeszli od odwrotnej pozycji blaszki osłaniajacej wodzik. Jak w Curado 201D.

Ostatnio tajpere sprzedałem za 660 zł z normalną 2-letnią gwarancją więc nie wiem czy jest sens u szkopa kupować 5 dych taniej i nie mieć gwarancji...

Swoją eRke trochę zmodyfikowałem. Dołożyłem 4 łożyska (2 w konby oryginał Daiwy i dwa ezo w klasie chyba 5 czy 7 do worma. Pozostałe dokładnie wyczyściłem i zalałem dobrą oliwą. Wpadły knoby Megabass, szpulka i nakrętka docisku szpulki ze zwykłej. Jadzie do mnie już klikacz tej nakrętki. Przesmarowana grubo smarem silikonowym, gdyż seria trochę Sahara. Po tym wszystkim było już miodzio, kręci płynnie, spasowanie ok, nie czuć tej metalicznej pracy. Ostatnio wrzuciłem koło i pinion nówkę z Zilliona i teraz mam podrasowane type-R o przełożeniu 7,1:1.

Kręci rewelacyjnie :-) Kolega który ma Calais, IS73, excense DC i LTZa stwierdził, że praca Tatuli baaardzo mu się podoba.

Wczoraj łowiłem z SG Finezze 3-12g i rzucało ok od 5g plus tournament D'Fin 3" na plećce 0,14mm. Na 7g i 4" leciało daleko.

Jestem z niej bardzo zadowolony. Na sandacze i szczupłe zostanie na długo.

HS-L to model z przelozeniiem 7:1

H-L 6:1

koncowka L w przypadku daiwa oznacza model na lewą lape :D

ot i po wszystkim..

A niema jeszcze jednego modelu z innym przełożeniem ?

Dociekam bo słyszałem ze lexa są z trzema przełożeniami ;)

Ps: chwilowo mam abu jerkbait (JB) z przełożeniem 5.1 7.1 będzie dobre ? Bo abu z tym przełożeniem co mam jest idealne i dobrze się jerkuje ;)

A niema jeszcze jednego modelu z innym przełożeniem ?

Dociekam bo słyszałem ze lexa są z trzema przełożeniami ;)

Ps: chwilowo mam abu jerkbait (JB) z przełożeniem 5.1 7.1 będzie dobre ? Bo abu z tym przełożeniem co mam jest idealne i dobrze się jerkuje ;)

Są trzy rozmiary Lexy: 100, 300 i 400. Do każdego są pewne przełożenia nie koniecznie dublujące. Oprócz wymienionych można jeszcze dodać 5.1: i 4.9:1

Bardziej szczegółowo tutaj.

* gdyby ktoś nie wiedział jak wygląda PADDLE HANDLE ;)

lexa_bc_main__06400.1410675211.1280.1280

Edytowane przez Andan

Są trzy rozmiary Lexy: 100, 300 i 400. Do każdego są pewne przełożenia nie koniecznie dublujące. Oprócz wymienionych można jeszcze dodać 5.1: i 4.9:1

Bardziej szczegółowo tutaj.

* gdyby ktoś nie wiedział jak wygląda PADDLE HANDLE ;)

lexa_bc_main__06400.1410675211.1280.1280

Nie no... :D :D :D fachowcem nie jestem na pewno ale angielski znam ;) ale dzięki

• 2 tygodnie później...

Moja dotarła przed weekendem (103SHL) i jest już po testach - wszystko ok, jestem mile zaskoczony, tylko jedna uwaga jak już wcześniej zauważono, po pierwszym wypadzie smarowanie wskazane, bo faktycznie jest sucho.

Jeden z Kolegów z forum polecił sklep poniżej

http://www.ks-websho...m/product/16783

i faktycznie cena patrząc na inne źródła jest bardzo ok, kontakt też ok, a i czas prywatnego importu z Japonii 9 dni ;) - 05.05 poszedł przelew i 14.05 odbiór w wer w-wie.

Pozdrawiam,

Sławek

Edytowane przez slava