Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

sorry, ale zacytowałeś dokładnie posta z artykułem odnoszącym się do porównania Tatuli Type R TWS i i Zilliona TWS i w moim odczuciu, to co napisałem jest nadal aktualne

a porównywanie poprzedniej generacji Zilliona z Tatulą nie ma po prostu sensu, to zupełnie inna konstrukcja, lokowanie produktu i chyba nawet epoka ;)

Edytowane przez bazyloss
  • Like 6

• 2 tygodnie później...

Dzisiaj polatałem trochę z castem za boleniami na odrzańskich opaskach. Tatula bardzo mnie zaskoczyła, przy słabo ładującym, sztywnym i szybkiem kijem Tatula posyłała 5gramowego woblera (soul hunter) na zadowalające odległości. Z powodzeniem można obławiać nawet duże główki. Wnioski wyciągnijcie sami...jak dla mnie przy odpowiedniej wędce, dobrych łożyskach ww mutik może pracować z nawet bardzo lekkimi wabukami.

Didi mnie chodziło o nowego Zilliona z TWS- poprzednik to inna bajka i inna liga (wszystko ful metal). Mam Tatulę 103 i Ziliona  tego starego i nigdy by mi nie przyszłoby do głowy porównywać te młynki....

Nowy Zillion to jest praktycznie Tatula, tylko ze szpulką 36mm zamiast 34....i ma Free Floating Spool co daje + dla Zilka. Reszta to jakieś kosmetyczne sprawy np bardziej podcięty wodzik, ale rama, przekładnia, kola zębate są wspólne dla obu młynków.

• Like 2

nie ma sprawy minecjusz,juz to wyjasnilismy

otwieralem ostatnio 100pla,jestem pod duzym wrazeniem,starsza wersja zilliona to poprostu czolg,tam w zasadzie nie ma co sie popsuc

wydaje mi sie ze jest to jeden z najmocniejszych niskich profili na rynku

dodam jeszcze ze ja swojego natychmiast ulepszylem :D ,dodalem lozysko na walku wodzika i tarcze z carbontex

w planach bedzie jeszcze pare rzeczy

mysle ze nie jest i nie bedzie z nowym TWS tak zle ,jest jeszcze drobny konstrukcyjny szczegol miedzy tatula a tws,mianowicie w tatuli os szpuli przechodzi przez pinion,z czasem mysle ze sie przekonamy czy nie zaburzy to pracy przekladni,czesto sie to tak objawia w kolowrotkach o podobnym rozwiazaniu technicznym

P.S meme 174,mi najblizej byloby do modelu HLC 

Edytowane przez didi

Też o różnicach w konstrukcji szpuli pisałem jako o dużym plusie na korzyść zilliona, Bazę ma dobrą, bo tatula jest fajnym młynkiem, ale można było środek zrobić jak w poprzednim modelu - czyli full metal: ) Mimo wszystko gdybym miał możliwość zamienić tatulę na zilliona Tws to bym to zrobił, właśnie że względu na te różnice w konstrukcji.

:)  Dzięki.

To podpowiedz tylko proszę co wklepać w wyszukiwarkę żeby stare wersje były?

Wystarczy ze odrzucę wszystkie z dopiskiem TWS? :)

Upraszczam sprawę, ale mi tak trzeba - w sprawie multików - jak krowie na miedzy.

He he ja mam i mialem tez tatule type-r i starszego zilliona tez r w tym nowym jest moc ale ja go do jerking minnow mam i od 10 do 30gr jest super jak na razie stoi na rowni ze starszym bratem jesli o kulture pracy chodzi moim zdaniem warto doplacic roznice miedzy tatula

• Like 2

Tatula type HD ma tylko głębszą szpulę ?Jakoś nie wspominają o tym w opisach, przekładnia jest również wzmocniona ? Konkretnie chodzi mi o spasowanie z XZogą 7kg , Jerki do 80gr ( najczęściej 30-50 gr), opcjonalnie kogutki 30-40 gr ewentualnie guma . Polecilibyście któryś z modeli?