foxy77 Opublikowano 20 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Witam, planuję zakup multiplikatora Daiwa Tatula, to będzie mój pierwszy taki kręcioł i chciałbym dostać jakąś poradę który model wybrać i jak to rozmiarowo ugryźć. Używany głównie będzie nad Wisłą, przynęty max obciążenie 35 gr, no i może raz na jakiś czas machnę sliderem 10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystiano1981r Opublikowano 20 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 http://jerkbait.pl/topic/25428-najnowsza-nowość-daiwa-tatula/pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 20 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Jeśli koniecznie ma to być tatula to kup model 100hsl, Jeśli nie koniecznie tatula ale nowy to pomyśl nad Abu orra 2 sx lub winch. Mam wincha kręci świetnie, pod przynętami powyżej 30g zdecydowanie lepiej niż tatula 103shl. Przełożenie niskie, szpulka waży ok.18 i mieści ok.200m pletki PP 10lb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Czemu tylko 100 hsl... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 21 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2015 Czemu tylko 100 hsl... ?chodziło mi tu raczej o model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 rozumiem ze chodziło o model...czemu tylko shl ? czego brakuje hl ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 rozumiem ze chodziło o model...czemu tylko shl ? czego brakuje hl ?Nie wiem nie miałem w rekach tego modelu więc polecał nie będę....Natomiast wersje 103shl, 100hsl i type r 100 xsl tak. I z tych trzech wybrałbym wersje hsl oczywiście jeśli miała by to być tatula. Dlaczego? chcąc uniknąć kolejnych Twoich pytań, które nie wiem do czego mają prowadzić odpowiem:- 103 shl ze wzgledu na pojemność szpulki- type r 8:1 ze wzgledu na przełożenie.Ja osobiście do łowienia na Wiśle zakupiłem wspomnina wcześniej orre i abu revo sx gen2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 dziwie sie bo mialem hl i nic jej nie dolegało - poprzez mniejsze przelozenie krecila plynie i bez oporow nawet pod wiekszymi wabikami - i stawiam ja wyzej niz orre i wincha jezeli chodzi o samo uzytkowanie - dlatego sie dziwie ze 100 shl i nic wiecej - ja juz wyroslem z multików 7+ w przelozeniu zwykle 6.3 jest wystarczy w 95% sytuacji 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 103 może i ma małą pojemność, ale bez przesady. U mnie jest na Talonie 20lb do 3/4Oz i nie zamieniłbym na model o większej pojemności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 103 może i ma małą pojemność, ale bez przesady. U mnie jest na Talonie 20lb do 3/4Oz i nie zamieniłbym na model o większej pojemności.No i ile wejdzie na nią pletki 15lb? Ze 100m...Przy łowieniu i rwaniu na Wiśle to w sezonie trzeba wymieniać 2 razy szpule lub kupować na metry...Mając większą nawijasz raz i styka, ewentualnie dowijasz podkład....Ja mam 103 SHL podpiera pod kijek do 21g i nawinięta na nią pletke 12lb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lipca 2015 Na warcie i jeziorach gdzie łowię nie ma tak dużo zaczepów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graf74 Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Taki model można kupić w polskim sklepie: Tatula 100XSL Type R A pytanie jeśli ktoś może pomóc od ilu gram z tego będzię latać, chodzi o wobki głównie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Zależy jak skomponowany będzie zestaw i kto będzie nim machał 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graf74 Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 OK, więc kijek to: PC70MLF plus PP 15lbs + np slider 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Sliderek należy go grupy tych bardziej lotnych więc tym to i 30+ dasz radęAle od 7-8g będzie spokojnie latało 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graf74 Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 (edytowane) Sliderek należy go grupy tych bardziej lotnych więc tym to i 30+ dasz radęAle od 7-8g będzie spokojnie latałoI o to mnie się rozchodziło, dzięki. Jak zakupie myślę, że nie będę żałował.Ten system TWS, bardzo mnie kusi i się podoba. Choć kusi mnie jeszcze cuś takiego: https://www.raven-fishing.pl/multiplikator-shimano-curado-201-i-lh/pl/product/7801/ z tego myslę tysz powinno polecieć? Dzięki Bob PSZa dużo tego jest i ciężko się zdecydować, szczególnie przy moim narwanym charakterze Edytowane 12 Października 2015 przez graf74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Tatula 100XSL Type R jest "szybkim" multikiem. Musisz się zastanowić, czy ci taki potrzebny. Bo może wersja wolniejsza? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graf74 Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 (edytowane) Tatula 100XSL Type R jest "szybkim" multikiem. Musisz się zastanowić, czy ci taki potrzebny. Bo może wersja wolniejsza?Lepsza, ale nie znalazłem w polskim sklepie na lewą rękę. A akurat ta Type-R sakramencko mnie się podoba.Jak dla mnie wystarczyłoby 7,3 : 1 lub 6,3 :1, bez problemu. A ten z linku curado 201 I HG co wkleiłem ma dla przykładu ma 7,0 : 1. Ale w naszej bazie w jego opisie nie ma masy szpulki Bo może z niego by latało od tych 8 gram? No i cena w moim zasięgu. A dużo o curadziakach dobrego się naczytałem.Ale ten TWS i czarno czerwony kolor spać mi nie daje Edytowane 12 Października 2015 przez graf74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
77robson Opublikowano 12 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Mam tatulę 7,3 i 8,1r.Oba multiki stosuję do połowów szczupaka, rka miota skinerem , tatula 7,3 slajderami 10. Używam kijów poniże 200cm.Po zacięciu ryby lępsza wydaje mi się rka,poniewż mam lepszy kontakt z rybą ,dzięki większemu przełożeniu szybciej mogę skasować luz plecionki szczegulnie gdy ryba płynie w moją stronę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk1125 Opublikowano 13 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Taki model można kupić w polskim sklepie: Tatula 100XSL Type R A pytanie jeśli ktoś może pomóc od ilu gram z tego będzię latać, chodzi o wobki głównie?Blaas sls 2.3m 15lb + 100xsl type R, pletka 10lb, przyneta spirit 7cm. Leci na jakies 35m Xzoga taka-g 66 3kg, tatula 103 hsl, pletka 10lb, riper jenzi 8cm na 5g główce leci daleko. Nigdy nie mierzylem ale ok 30m na pewno. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAURUS1989 Opublikowano 28 Października 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Ciekawi mnie tatula 150hd czy ktoś miał już w rękach ten Multi? Nic nie mogę znaleźć na jej temat :-( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 http://www.aliexpress.com/item/DIY-fishing-spool-for-TATULA-100-serie-fishing-reel-13-9g-free-shipping/32520444316.htmlDla tych co szukają tanio zapasowej szpulki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 NIe wiem Przemku jak Ty ale ja bym sie bał sciągać szpule do multika - już patrząc na samą oś widać że ktoś nie przykładał się do tego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 A w tym względzie obróbki metalu to raczej Michałowi trzeba uwierzyć bezwarunkowo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 20 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2015 Cena adekwatna do jakości, wkleiłem jako ciekawostkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi