Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, planuję zakup multiplikatora Daiwa Tatula, to będzie mój pierwszy taki kręcioł i chciałbym dostać jakąś poradę który model wybrać i jak to rozmiarowo ugryźć.

Używany głównie będzie nad Wisłą, przynęty max obciążenie 35 gr, no i może raz na jakiś czas machnę sliderem 10.

Jeśli koniecznie ma to być tatula to kup model 100hsl,

Jeśli nie koniecznie tatula ale nowy to pomyśl nad Abu orra 2 sx lub winch. Mam wincha kręci świetnie, pod przynętami powyżej 30g zdecydowanie lepiej niż tatula 103shl. Przełożenie niskie, szpulka waży ok.18 i mieści ok.200m pletki PP 10lb.

rozumiem ze chodziło o model...czemu tylko shl ? czego brakuje hl ?

Nie wiem nie miałem w rekach tego modelu więc polecał nie będę....

Natomiast wersje 103shl, 100hsl i type r 100 xsl tak. I z tych trzech wybrałbym wersje hsl oczywiście jeśli miała by to być tatula. Dlaczego? chcąc uniknąć kolejnych Twoich pytań, które nie wiem do czego mają prowadzić odpowiem:

- 103 shl ze wzgledu na pojemność szpulki

- type r 8:1 ze wzgledu na przełożenie.

Ja osobiście do łowienia na Wiśle zakupiłem wspomnina wcześniej orre i abu revo sx gen2.

dziwie sie bo mialem hl i nic jej nie dolegało - poprzez mniejsze przelozenie krecila plynie i bez oporow nawet pod wiekszymi wabikami - i stawiam ja wyzej niz orre i wincha jezeli chodzi o samo uzytkowanie - dlatego sie dziwie ze 100 shl i nic wiecej - ja juz wyroslem z multików 7+ w przelozeniu zwykle 6.3 jest wystarczy w 95% sytuacji :)

• Like 1

103 może i ma małą pojemność, ale bez przesady. U mnie jest na Talonie 20lb do 3/4Oz i nie zamieniłbym na model o większej pojemności.

No i ile wejdzie na nią pletki 15lb? Ze 100m...

Przy łowieniu i rwaniu na Wiśle to w sezonie trzeba wymieniać 2 razy szpule lub kupować na metry...

Mając większą nawijasz raz i styka, ewentualnie dowijasz podkład....

Ja mam 103 SHL podpiera pod kijek do 21g i nawinięta na nią pletke 12lb

• 2 miesiące temu...

Sliderek należy go grupy tych bardziej lotnych więc tym to i 30+ dasz radę

Ale od 7-8g będzie spokojnie latało

I o to mnie się rozchodziło, dzięki. Jak zakupie myślę, że nie będę żałował.

Ten system TWS, bardzo mnie kusi i się podoba. Choć kusi mnie jeszcze cuś takiego:

https://www.raven-fishing.pl/multiplikator-shimano-curado-201-i-lh/pl/product/7801/

z tego myslę tysz powinno polecieć?

Dzięki Bob :)

PS

Za dużo tego jest i ciężko się zdecydować, szczególnie przy moim narwanym charakterze ;)

Edytowane przez graf74

Tatula 100XSL Type R jest "szybkim" multikiem. Musisz się zastanowić, czy ci taki potrzebny. Bo może wersja wolniejsza?

Lepsza, ale nie znalazłem w polskim sklepie na lewą rękę. A akurat ta Type-R sakramencko mnie się podoba.

Jak dla mnie wystarczyłoby 7,3 : 1 lub 6,3 :1, bez problemu.

A ten z linku curado 201 I HG co wkleiłem ma dla przykładu ma 7,0 : 1. Ale w naszej bazie w jego opisie nie ma masy szpulki :(

Bo może z niego by latało od tych 8 gram? No i cena w moim zasięgu. A dużo o curadziakach dobrego się naczytałem.

Ale ten TWS i czarno czerwony kolor spać mi nie daje  ;)

Edytowane przez graf74

Mam tatulę 7,3 i 8,1r.Oba multiki stosuję do połowów szczupaka, rka miota skinerem , tatula 7,3 slajderami 10. Używam kijów poniże 200cm.Po zacięciu ryby lępsza wydaje mi się rka,poniewż mam lepszy kontakt z rybą ,dzięki większemu przełożeniu szybciej mogę skasować luz plecionki szczegulnie gdy ryba płynie w moją stronę.

• Like 1

Taki model można kupić w polskim sklepie:

Tatula 100XSL Type R

A pytanie jeśli ktoś może pomóc od ilu gram z tego będzię latać, chodzi o wobki głównie?

Blaas sls 2.3m 15lb + 100xsl type R, pletka 10lb, przyneta spirit 7cm. Leci na jakies 35m

Xzoga taka-g 66 3kg, tatula 103 hsl, pletka 10lb, riper jenzi 8cm na 5g główce leci daleko. Nigdy nie mierzylem ale ok 30m na pewno.

• Like 1

• 3 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...