Żbiku Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Jak dla mnie to brakuje jakiejś podkładki pomiędzy łożyskiem (element nr 83), a tulejką (element nr 81), która jest w środku łożyska oporowego (element nr 82). Jednak na schemacie nie ma w tym miejscu żadnej podkładki, a wszystkie podkładki i elementy są zamontowane zgodnie ze schematem dołączonym do multika... I bądź teraz mądry i pisz wiersze... Dziś nie wytrzymam i znowu go rozkręcę i pokombinuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lipkor Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Właśnie sprawdzałem w swojej i luz po osiowy jest minimalny, jakieś 0,1mm. Może spróbuj skasować ten luz jakąś cienką podkładką jeżeli tak Cię drażni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 (edytowane) Najgorsze, ze nie mam porównania jak było od samego poczatku, jak tylko multik przyszedł. Dziś spróbuje jeszcze podmienić z powrotem łożyska na tulejki i sprawdzić czy cos to da. Luz jest ok 1mm wg mnie, moze nawet mniej. Cieżko mi określić (i raczej nikt organoleptycznie nie jest w stanie stwierdzić) czy luz ma 0,3mm czy 0,7mm. Na pewno luz jest znacznie bardziej odczuwalny niz w tej używanej, która dziś dostałem. Edytowane 16 Grudnia 2015 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Rozkrecilem obie Tatule. Złożone sa identycznie, kolejność wszystkich elementów identyczna. Podmieniłem nawet z powrotem łożyska na tulejki teflonowe. Luz jest nadal na osce. Zaznaczam, ze jest minimalny, moze z pół mm ale na pewno bardziej odczuwalny niz w drugiej, w której praktycznie nie występuje. Luz na osi jest odczuwalny na zdjętych wszystkich elementach (korba, gwiazdka, elementy hamulca). Widać, ze "wyciągana" palcami óska "chodzi" minimalnie w łożysku oporowym i kulkowym. Jest to delikatny luz, ktorego nie ma w drugim egzemplarzu. Nie mam niestety pomysłu dlaczego w tym jednym jest, a w drugim nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 (edytowane) U mnie również występuje ów luz, minimalny około 0,1mm ale występuje. 103shl-tw Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Edytowane 16 Grudnia 2015 przez Manniek66 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zyga102 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Rozkrecilem obie Tatule. Złożone sa identycznie, kolejność wszystkich elementów identyczna. Podmieniłem nawet z powrotem łożyska na tulejki teflonowe. Luz jest nadal na osce. Zaznaczam, ze jest minimalny, moze z pół mm ale na pewno bardziej odczuwalny niz w drugiej, w której praktycznie nie występuje. Luz na osi jest odczuwalny na zdjętych wszystkich elementach (korba, gwiazdka, elementy hamulca). Widać, ze "wyciągana" palcami óska "chodzi" minimalnie w łożysku oporowym i kulkowym. Jest to delikatny luz, ktorego nie ma w drugim egzemplarzu. Nie mam niestety pomysłu dlaczego w tym jednym jest, a w drugim nie...Kuba, pożycz w pracy szczelinomierz i sprawdzisz dokładnie. W razie coś , to możesz ze szczelinomierza zrobić podkładkę. Ale 0,1 mm to na pewno musisz dać luzu. Szczelinomierz ma ulepszone blaszki i będzie świetnym materiałem, chyba że można gdzieś kupić takie cieniutkie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 (edytowane) Ten luz nie jest jakoś wyczuwalny podczas pracy multika. Jedynie jak sie chwyci za korbę i zacznie nią ruszać to czuć luz na osi. Nie przeszkadza mi to, bo łowiąc nie wykonuje sie takich ruchów ale zastanawia mnie dlaczego w jednym, nowym egzemplarzu jest taki objaw, a w drugim, używanym tego nie ma? I pytanie, czy to ja cos spieprzyłem rozkręcając go i smarując, czy tak było od poczatku, czego nie zauważyłem. Mocno tez przesadziłem z wielkością tego luzu, to na pewno nie 1mm, a moze 0.2-0.3mm. Nie mniej słychać takie stukanie przy próbie wymuszenia tego luzu. Próbując wszystkich sposobów doszedłem do wniosku, ze to problem z łożyskiem nad oporowka. Wg mnie ono ma luz wzdluzny w gnieździe i podkładka nie dociska go odpowiednio. Nie mniej, spróbowałem dać druga identyczna podkładkę (z drugiego multika) i jest to samo... Edytowane 17 Grudnia 2015 przez Żbiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Ten luz nie jest jakoś wyczuwalny podczas pracy multik. Jedynie jak sie chwyci za korbę i zacznie nią ruszać to czuć luz na osi. Nie przeszkadza mi to, bo w ten łowiąc nie wykonuje sie takich ruchów ale zastanawia mnie dlaczego w jednym, nowym egzemplarzu jest taki objaw, a w drugim, używanym tego nie ma? I pytanie, czy to ja cos spieprzyłem rozkręcając go i smarując, czy tak było od poczatku, czego nie zauważyłem. Mocno tez przesadziłem z wielkością tego luzu, to na pewno nie 1mm, a moze 0.2-0.3mm. Nie mniej słychać takie stukanie przy próbie wymuszenia tego luzu. Próbując wszystkich sposobów doszedłem do wniosku, ze to problem z łożyskiem nad oporowka. Wg mnie ono ma luz wzdluzny w gnieździe i 1 podkładka nie dociska go odpowiednio.Też mam to pukanie przy próbie uzyskania luzu. Pewnie to norma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Dlatego odpuszcze temat i nie drążę juz więcej, bo nie mam żadnego pomysłu, co to moze byc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Dlatego odpuszcze temat i nie drążę juz więcej, bo nie mam żadnego pomysłu, co to moze byc...Wiesz, sprawdzę moje młyny (Tatuli w stadku nie mam co prawda) jutro pod tym względem i dam znać... to jest ciekawy temat, powinniśmy dojść do sedna problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Przepraszam za małą prywatę ale powiedzcie mi proszę gdzie zaopatrzacie się w podkładki regulacyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Na pewno u Mefisto bedą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Żbiki nie ma sie czym przejmować - raczej to zależne od sprawowania osi z korpusem - miałem nowe mlynki które tak miały od 1 dnia a inne całe życie były sztywne w niczym to nie przeszkadza bo i tak takich ruchów nie wykonujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Żbiki nie ma sie czym przejmować - raczej to zależne od sprawowania osi z korpusem - miałem nowe mlynki które tak miały od 1 dnia a inne całe życie były sztywne w niczym to nie przeszkadza bo i tak takich ruchów nie wykonujesz Dokładnie, tak jak mówisz, dlatego też nie przejmuję sie tym znacząco jakoś. Choć lubię wiedzieć co i dlaczego, a tu po prostu nie mam koncepcji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meme174 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Powody maga być kilka - osadzenie łożyska w korpusie a trzpienia w nim, osadzenie i stosowanie dalszych elementów na trzpienia a może po prostu luz techniczny i tak ma być licho go wie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolo807 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Wiec tak pomiary dokonane luz jest we wszystkich multikach ktore posiadam to 0.20 mm , wiec raczej chyba ma byc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolo807 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Koledzy chciałem zamienic tulejki teflonowe worma czy wymiary łożyska to 4x7x2,5 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Tak, dokładnie takie. Przy okazji przesmaruj bo sucho. Wysłane z mojego LG-V490 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolo807 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 (edytowane) Dzięki bardzo Maniek masz jakies namiary gdzie mozna je dostac. Smarowanie bedzie jak przyjedzie jeszcze jest w drodze . Edytowane 18 Grudnia 2015 przez kolo807 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 18 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Na allegro zwykłe łóżyska wysokoobrotowe tylko zalej dobrą oliwką. Dokup jeszcze dwa do knobów Ja mam ezo ale to już przerost formy nad treścią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 taka mała prezentacja ktoś dotykał, kręcił tą dłuższą rączką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Tak czysto estetycznie to mi ta tatula w ogóle nie podeszła...czysty mat bez akcentòw i ta długa rączka, słabo to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Jak to się mówi..."o gustach się nie dyskutuje"... Dla mnie wręcz przeciwnie. Wygląda dyskretnie i klasowo. A jak skoczy klasą jakości to tym lepiej. Lubię takie niepozorne ... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Tak czysto estetycznie to mi ta tatula w ogóle nie podeszła...czysty mat bez akcentòw i ta długa rączka, słabo to wygląda.trza było spoglądać w stronę "type R" z czerwonymi akcentami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 20 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2015 Ekhem...w type nie podoba mi się napis "type R" i te wytłoczenia. Ale ja się juz nie odzywam Dziwny mam gust. Wysłane z mojego LG-V490 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi