Żbiku Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 To zwykła szpula np z Tatuli 103XHL. Gadałem z tym gościem z OLX, podobno kupiona od Mefiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolo807 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 Mam ową szpule jedno co się może nie zgadzać to fakt że mam nawinientą 0.17 -110 metrów i musiałem dawać jeszcze podkład tak więc trochę dziwne ze jemu weszło 100 metrów ,16. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacaré Opublikowano 12 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 (edytowane) Dla wszystkich nadal niezdecydowanych - warto!Moja "standardowa" 100hsl doszła co prawda dopiero w zeszłym tygodniu do mojej "kolekcji", ale korzystając z fazy dobrej pogody została przetestowania na trzech wypadach "na serce i nerki".Jak dla mnie bardzo dobra relacja walory użytkowe - cena (139 €). Premiery i STXy dostały poważną konkurencję. Na szpule weszło mi 170 m "0,16" firmy Spro, podczepiona zostala do 6' kijka na budżetowym blanku Expert Graphite własnego wykonania. System TW funkcjonuje! Wyniki rzutów dla mnie satysfakcjonujące: Dystans brzeg- plywajaca platforma kąpielowa, 50 m (mierzone laserowym odległościomierzem ;-)) lotny GTbio (17g) na końcu zestawu pokonywał regularnie i znacznie. 4 gramowa, nielotna obrotówka przelatywała oddaloną o 18 m boję o jakieś 5 m... To tyle na ten temat...Trochę rozczarowany byłem plastikową gwiazdą hamulca, przyciskiem szpuli oraz plastikową osłoną napędu wodźika, ale côz, wygląda na to, że czasy pancernych, metalowych multików minęły... Tak, że zostaje pewien niedosyt, ale pewnie tak ma być.. Bo jak by wyszedł ABU STX z systemem TW, to bym pewnie przestał gonić króliczka...;-)Podsumowując: Nie znalazłem dla mnie aktualnie ciekawszej (innowacyjnej) opcji na rynku za tak niewielkie pieniądze... Zdecydowanie warto. Edytowane 12 Stycznia 2016 przez yacaré 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Mądrego to i dobrze posłuchać.Tak przy okazji, jeszcze raz dziękuję za tą moja pierwszą jerkówkę wykonaną na blanku PacBay 785 wykonaną przez Ciebie kilka lat temu. Do tej pory to mój podstawowy oręż. I prawie każdy kto ją weźmie w ręce chciałby ją mieć. W tej chwili w takiej cenie brak konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacaré Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Dzięki za miłe słowa, Mr. Godski, jeśli miałes mnie na myśli ;-)Z ust tak wybrednego konesera sprzetu jak Ty to dopiero komplement... aby służył! A na temat: Zszedłem z hamulcem na "4", przy "6" prawie nie potrzeba ingerencji kciuka.Po raz pierwszy miałem tu styczność z hamulcem "3D", ale nasuwa mi się pytanie, co to daje, oprócz dodatkowej masy i większego stopnia komplikacji - konwencjonalny magnetyk jaki ma zastosowanie np. w ABUsach nie pozostawia przecież nic do życzenia? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_krych Opublikowano 13 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2016 Hamulec 3D w tatuli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacaré Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Tak to przynajmniej ja interpretuje... Ten "beben" przymocowany z boku szpuli jest ruchomy rownolegle do osi i ma, teoretycznie, mozliwosc, wejsc glebiej w prawy panel a za tym dalej w pole magnetyczne magnesow stalych... Jesli byl bym marketingowcem, nazwal bym to "3D" ;-) Ale moze po prostu sie nie znam i oceniam sprzet po walorach uzytkowych, nie wchodzac zbytnio w liste wyposazenia drukowana w kolorowych katalogach ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Tak to przynajmniej ja interpretuje... Ten "beben" przymocowany z boku szpuli jest ruchomy rownolegle do osi i ma, teoretycznie, mozliwosc, wejsc glebiej w prawy panel a za tym dalej w pole magnetyczne magnesow stalych... Jesli byl bym marketingowcem, nazwal bym to "3D" ;-) Ale moze po prostu sie nie znam i oceniam sprzet po walorach uzytkowych, nie wchodzac zbytnio w liste wyposazenia drukowana w kolorowych katalogach ;-)Ta nazwa już została wykorzystana przez matketingowców Daiwy przy konstrukcji T3, magforce 3D. Ale to kompletnie inna bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_krych Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Dokładnie.@Yacare-sprawdź sobie magforce 3d,tam dopiero jest sporo możliwości ustawień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yacaré Opublikowano 14 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Dzięki za oświecenie Sprawdzać nie mam raczej gdzie, a hamulec nie ma dla mnie tak fundamentalnego znaczenia, by sie tym nadmiernie interesować - operuję młynkami zarówno o najprostszej konstrukcji hamulca odśrodkowego, magnetykami i konstrukcjami kombinowanymi, bez większej różnicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawido Opublikowano 30 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 (edytowane) Czołem, Szanowni Koledzy, Oczekuję sezonu łososiowego, który przyjdzie wraz z zamknięciem sezonu na ryby niewędrowne, pauza od rzecznego okoniowania - właściwie okoniowania w ogóle, bowiem uganianie się za pasiastym w jeziorach bez możliwości korzystania z łódki uważam za grafomanię - potrwa 3 miesiące. Jest to najlepsza sposobność, by rozpocząć wykrzesywanie z siebie umiejętności i łowić okazałe łososie, trocie, potem szczupaki, brzany... Znalazłem wędkę, która pogodzi wyżej wspomniane gatunki, a przy tym pozostanę w orbicie finezyjnego czarowania rybek. Po konsultacjach z Panem Krzyśkiem z FA wybór padł na Vegtera Borona w 2,4m i o mocy 7-20lb. Długość ma pozwolić na jak najdalsze miotanie przynętą, jeśli przyjdzie mi ochota na seabassy. Natomiast wyrzut (7-33g), cóż, tęsknoty nie oszukam, jeśli kiedyś uznałbym, że czas wracać do Polski, chciałbym, by chrust służył za sandaczówkę. Pytanie o multiplikator. Wstępny wybór padł na Tatulę, pytanie tylko którą? Stoję przed dylematem czy wziąć Tatulę 100HL typu R, czy może zaszaleć i klepnąć coś w rodzaju odmiany jdm HLC 7,3:http://www.mefistofishing.pl/daiwa-tatula-hlc-73ltw-new-2015-p-1337.html Co polecacie może coś jeszcze innego? Jakie wybrać przełożenie?Dziękówka DawidoPS. Kij castingowy trzymałem może pół minuty i tyle moich dotychczasowych przygód z castingiem. ) Edytowane 30 Stycznia 2016 przez Dawido Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 Czy Tatula ma założone fabrycznie tarcze z Carbontexu? Szykuję się do wymiany ale naszły mnie wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebalos.77 Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2016 (edytowane) Na foto wygląda jak carbon. . Edytowane 6 Lutego 2016 przez Sebalos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Czy Tatula ma założone fabrycznie tarcze z Carbontexu? Szykuję się do wymiany ale naszły mnie wątpliwości.Będziesz zamawiał nowe? Czy już masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Tak, Tarantule maja juz carbon. Ja zamierzam wymienić oryginalne podkładki na wieksze (z mniejszym otworem wewnętrznym), przez co bedzie większa powierzchnia tarcia i większa siła hamowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Będziesz zamawiał nowe? Czy już masz?Carbontex już mam. Poszedł do Alphasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coma Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Czyli sam docinasz? Czy kupiłeś gotowe krążki? Carbontex już mam. Poszedł do Alphasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 7 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Docinam. Miałem z tym perypetie opisane w temacie "carbontex". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resiak82 Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Witam. Przymierzam się do kupna Tatula (będzie to mój pierwszy multik) Który będzie najlepszy? Przynęty 10-50g wobki gumy i też jerki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 ..."Który będzie najlepszy?"...Wymieniasz tylko Tatulę ... a inne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Rasiak, 103shl-tw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resiak82 Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Chodzi mi który model tatuli 200 HSL 100 HSL itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resiak82 Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 Rasiak, 103shl-tw.Dzięki trochę drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 To weź 100HSL i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resiak82 Opublikowano 15 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2016 To weź 100HSL i po sprawie Tak właśnie nad nim myślę. Miałbym go za jakieś 550 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi