BOB1 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 (edytowane) Varivas,który ja nawinąłem puki nowy jest naprawdę okrągły i aksamitno gładki w dotyku. Gęsty splot jest wyrażnie widoczny ale nie bardzo wyczuwalny. Jako podkład dodałem nową, "amerykańską" PP o deklarowanej mocy również 40 Lb. Wydaję się, że jest dwa razy grubsza i sztywna jak drut. Edytowane 1 Kwietnia 2016 przez BOB1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 ... tasiemkowaty czyli płaski?Tak. Miękki i rozpłaszczony po odwinięciu ze szpuli. Też taki sznurkowaty,czy bardziej miękka ta linka.?Nie jest sznurkowaty. Stren dużo bardziej. Varivas jest taki aksamitny. Andrzej 2 sezony przemachałem na warivasie #0,8 i 1 za sandaczem . Przynęty w gramaturze od 8 do 35 gram i może ze dwa odstrzały. Dwie największe ryby z grudnia 76 i 82 cm wyjechały z wody bez żadnego problemu i nie miałem wrażenia że linka zawiedzie. Cieńsza była potrzebna w listopadzie i grudniu , lekka główka ,duża guma i tempo opadu już białym pasowało. Dobra koniec kasztanienia w tym wątku bo to zdaje się o tatuli.Przy sandaczu grubość linki wpływa na czułość. Przy łowieniu szczupłych na duże przynęty nie ma to aż takiego znaczenia. O tym wiemy.Nie piszę tutaj o holu ryb bo wiadomo że w normalnych warunkach linka 1-1,5 da radę każdemu sandaczowi/szczupakowi. Piszesz od 8-35 gramów. A tutaj będą oddziaływały wielokrotnie większe siły. Przynęty do 140 gramów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rothen Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 I cała filozofia w temacie Tatuli Tak. Miękki i rozpłaszczony po odwinięciu ze szpuli. Nie jest sznurkowaty. Stren dużo bardziej. Varivas jest taki aksamitny. Przy sandaczu grubość linki wpływa na czułość. Przy łowieniu szczupłych na duże przynęty nie ma to aż takiego znaczenia. O tym wiemy.Nie piszę tutaj o holu ryb bo wiadomo że w normalnych warunkach linka 1-1,5 da radę każdemu sandaczowi/szczupakowi. Piszesz od 8-35 gramów. A tutaj będą oddziaływały wielokrotnie większe siły. Przynęty do 140 gramów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 A ja głupi myślałem,że największym problemem jest wybór : Tatula czy Lexa ? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 tak wiec i ja stalem sie posiadaczem 100HSL,pierwsze wrazenie krecenia na sucho ,ze sucho-tak wiec odpowiednie czynnosci wykonalem,wymienilem lozyska na wormie i korbie, nawet dalem jej takie lepsze ,a co niech maogolnie bardzo fajny mlynek,praca mechanizmu niezla choc duzo rozni sie od mojego ulubienca zilliona CC,zreszta ciezko dorownac pracy zila nawet kolowrotkom z wyzszej polki,tak wiec mam nadzieje ze troche posluzy P.S wybor, to w zasadzie dzieki temu ze watek o DAIWIE TATULI ciagle jeszcze nie wygasza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Wyskoczyłem na chwilę nad wodę przetestować Tatulę 200HD podpiętą pod ATC (o którym wspominałem).Od 35 - już fajnie lata, 90 - to jest to, 120- z palcem w d... tzn. nie ma problemu. Dajcie mi teraz rybę godną tego zestawu Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez BOB1 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 BOBŚciąganie tych klocków powyżej 100g też idzie bez problemu? Czy tylko jerkowałeś?Zastanawiam się czy 200HD będzie odpowiednia do ściągania gum do 150g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Do ciężkich testów zabrałem coś takiego. Waga 120g Takie jerki pomimo swoich gabarytów i wagi nie dają dużego oporu. Miałem go sprzedawać ale jakoś fajnie udawało mi się nadawać mu szeroką pracę. Czy to zasługa przełożenia 7,3:1, korby 100 mm, czy sztywnej akcji kija? (może go jednak zostawię?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 BOBŚciąganie tych klocków powyżej 100g też idzie bez problemu? Czy tylko jerkowałeś?Zastanawiam się czy 200HD będzie odpowiednia do ściągania gum do 150g.percha 14SDR ciągnie jak pendolino Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Tego nie sprawdzałem ale jeśli tak jest to super, bo czasem to do trolla (tak przy okazji) zapewne posłuży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
resiak82 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Korzystając z okazji, dzięki Godski za pomoc w złożeniu Tatulki Wszystko pięknie śmiga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Korzystając z okazji, dzięki Godski za pomoc w złożeniu Tatulki Wszystko pięknie śmiga Nie ma sprawy. Zawsze pod telefonem . I nie używaj już magnetyka na dwójce. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 (edytowane) Edytowane 2 Kwietnia 2016 przez radekc1991 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 jak skręciłem do 6 to już był lekki kocioł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Ja używam na 4-5. W każdych warunkach. Z wiatrem czy pod wiatr tak samo. Praktyka czyni cuda. Czyli kontrola kciukiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 i docisk szpuli na 0? szacun! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Docisk poluzowany czyli na zero. Nigdy nie łowiłem z dociskiem. Wolałem magnetyk albo SVS-a podkręcić.Dlaczego szacun? Słyszałem tu o takich którzy mają hamulec rzutowy wyłączony i tylko kciuk operuje. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 to mój pierwszy sezon z ruchomą szpulą który tak na prawdę zacznie się za miesiąc, po kilku testach sprzętu nad wodą po skręceniu hamulców w okolice zera więcej czasu spędzałem na rozplątywaniu gniazd. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 wiosna to okres tworzenia gniazd a więc wszystko OK 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Ja też lubię docisk na 0 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2016 Do ciężkich testów zabrałem coś takiego. Waga 120g 2014-02-22-2407a.jpg Takie jerki pomimo swoich gabarytów i wagi nie dają dużego oporu. Miałem go sprzedawać ale jakoś fajnie udawało mi się nadawać mu szeroką pracę. Czy to zasługa przełożenia 7,3:1, korby 100 mm, czy sztywnej akcji kija? (może go jednak zostawię?) Widziałem go chyba u Ciebie na GS;-) Czyli zestaw się całkiem ładnie złożył, cieszy mnie to bardzo! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Informacja dla tych, którzy potrzebują więcej mocy:na Tatule 200 HD wchodzi 127m tego Varivasa. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Informacja dla tych, którzy potrzebują więcej mocy:na Tatule 200 HD wchodzi 127m tego Varivasa.Czyli jednak PE4 jak proponowałem a nie 2,5? 2,5 to niteczka.Nie lepiej Ci było podzielić Varivasa na pół i dowinąć trochę podkładu? Te 73 metry które zostały to już do niczego się nie przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2016 Jeszcze nie odciąłem ... a już mam zgłoszenie na priv o te 73m Biały Varivas 2.5 jest faktycznie cienki jak na deklarowane 40Lb i to bardziej działa na moją podświadomość niż na rozsadek (pójdzie na Alphas 150 ) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi