Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze nie odciąłem ;) ... a już mam zgłoszenie na priv o te 73m :D

Biały Varivas 2.5 jest faktycznie cienki jak na deklarowane 40Lb i to bardziej działa na moją podświadomość niż na rozsadek :D

(pójdzie na Alphas 150 :) )

Na Alphasa 150HD wchodzi ok 120m Varivasa Avani Casting PE3.0 ;) Edytowane przez Żbiku

• 1 miesiąc temu...

Witam,

jeżeli średnica/wysokość szpulek Tatula 150 i 200 wynosi 36/27 mm to pojemność jest podobna. Może pusta 150 custom waży mniej jak 21 g?

7 kg hamulca, jak w HD Custom 150, ma niebieska Coastal 200 HS Casting Reel ale w niej popychają tylko przekładnię 7,3:1.

Wszystkie Tatule HD mają hamulec MagForce, który najmniej nadaje się do rzutów pitch. Każdy inny byłby tu lepszy. Z kolei z uwagi na duże prędkości szpuli zastosowany hamulec najlepiej kontroluje jej przyspieszenie oraz umożliwia dalekie rzuty ale manualne odsunięcie magnesów od wirnika po jego przyspieszeniu dodatkowo wydłużyłoby szybowanie przynęty. Niestety nie ma w Tatuli HD takiego pokrętła. Rzuty ciężarkiem 100 g są pewno wystarczające ale dodatkowe pokrętło z drobnym gwintem wyłączającym MF dałoby wyraźnie dłuższe.

Po drugiej stronie wałek szpuli Tatula głęboko wchodzi w otwór zębatki. Takie rozwiązanie jest najczęściej wybierane przez wyczynowy casting i jest chyba potwierdzeniem najskuteczniejszego dzisiaj ograniczania drgań szpuli w trakcie maksymalnej liczby jej obrotów. Niemniej w rzutach pitch dla Tatuli HD to, dodatkowo obok prostoliniowego hamowania MF od początkowych ustawień także CC, zbędne obciążenia.

Czy ten TWS to taka nowość? Daje przewagę bo zmniejsza tarcie linki i drgania szpuli ale okazuje się, że w latach 80 Daiwa Procaster Tournament PTA 33 gold już starała się rozwiązać problem. Dwuczęściowy wodzik po naciśnięciu spustu rozsuwał się w prawo i lewo szpuli a po zakręceniu korbką ponownie zsuwał chwytając żyłkę. Autocast w złotym multiku z ubiegłego wieku chyba nie sprawdził się podobnie jak pazur do otwierania kabłąka stałoszpulowców ale TWS w przeciwieństwie do klapki jak na razie wzbudza pozytywne emocje.

Rzeczywiście tak mniej więcej do początków ubiegłego stulecia Japończycy cieli mieczami ale teraz chyba mogą być wzorem innowacyjności. Tylko nieliczni i niechętnie żartują po co robić Mercedesa jak Toyota taka dobra.

Pozdrawiam

Faktycznie tak było (DAIWA Prokaster PMA 33SL) Do tego, czerwone wykładziny wodzika były obracajacymi się rolkami ... zero tarcia :)

post-52107-0-66482000-1465419126_thumb.jpg

post-52107-0-27256200-1465419143_thumb.jpg

Ale w latach 50-tych, ARJON otwierał wodzik manualnie ale zamykał już "automatycznie" po kręceniu korbą

post-52107-0-53154600-1465419306_thumb.jpg

post-52107-0-41142500-1465419366_thumb.jpg

Edytowane przez BOB1
  • Like 1

Wszystkie Tatule HD mają hamulec MagForce, który najmniej nadaje się do rzutów pitch. Każdy inny byłby tu lepszy. Z kolei z uwagi na duże prędkości szpuli zastosowany hamulec najlepiej kontroluje jej przyspieszenie oraz umożliwia dalekie rzuty ale manualne odsunięcie magnesów od wirnika po jego przyspieszeniu dodatkowo wydłużyłoby szybowanie przynęty. Niestety nie ma w Tatuli HD takiego pokrętła. Rzuty ciężarkiem 100 g są pewno wystarczające ale dodatkowe pokrętło z drobnym gwintem wyłączającym MF dałoby wyraźnie dłuższe.

Jeśli potrzebujesz mniejszego hamowania szpulki , to trzeba zmienić sprężynę w szpulce na taką :

http://japantackle.com/tuning-parts/spools-casting-reels/daiwa/tu001003.html

Tatula HLC ma ją oryginalnie :

http://japantackle.com/tuning-parts/spools-casting-reels/daiwa/daiwa-slp-tatula-hlc-spool.html

Z.

Po przeczytaniu i ja uległem :) Na wstępie smarowanie w zasadzie smaru było mniej niż 0 jak śpiewał niegdyś Panasewicz. Kilka fotek, może komuś się przyda, obok zillion 1516hl. Szpula zbyt głęboka moim zdaniem, typowo pod FC, do plecionek można zastosować tą od HLC i tak też sie stanie.

27502551771_47aa9e3d3e_b.jpg

27540830286_4305cec7cb_b.jpg

27502552071_8400eed142_b.jpg

27540832546_47d53330ef_b.jpg

27575245325_27fd73eacd_b.jpg

26965356394_d2cc7c1d90_b.jpg

26965357344_073563bdfe_b.jpg

Edytowane przez Sławek.Sobolewski
  • Like 3

Witam,

standardowa szpula w Tatula 100 HSL: 34 mm/27 mm/16 Lb/100 yds/ażurowana/18 g/A7075 Aircraft grade aluminium?

Zamienna z mniejszą siłą hamowania Daiwa SLP Tatula HLC spool: 34 mm/27 mm/16 Lb/100 yds/pełna/16 g/G1 duralumin material.

Daiwa SLP Tatula HLC spool nie pasuje do Tatula Custom/HD, ponieważ Tatula 150/200 ma szpulkę o średnicy 36 mm a na jej wałku stały wirnik MagForce bez sprężynki. Jeśli potrzebuję mniejszego hamowania MF to zwiększam odległość magnesów od stałego wirnika, a najlepiej mniej niż zero.

Może szpulka Tatula HD Custom 150 nie jest z A7075 a z G1 i pusta waży mniej jak 21 g?

Pozdrawiam

Edytowane przez king

Proszę mnie nie linczować za pytanie. Czym smarowac Tatulę (100HSL) - nówka, nie śmigana?

Dobrym smarem przekładniowym o wysokiej lepkości stosowanym w urządzeniach niskoobrotowych pracujących pod dużym obciążeniem.

• Like 3

:D Smarów jest conajmniej tyle rodzajów ile zdań i opinii na ich temat więc.. Założę się, że do wieczora posypią się nazwy idealnie pasujących do tatuli smarów ;) Nazwy swojego nie znam, dostałem od znajomego mała puszeczkę z większego pojemnika.

• Like 1

Moja działa raczej z lekką gramaturą przynęt (10-25g) więc dostała na bebechy niebieskiego Penna...na worma wodzika zawsze nakładam bardzo lepkie mazidło,dla spokoju ducha i ''coby'' woda go za szybko nie wypłukała ;) .

post-54673-0-55935300-1465570055_thumb.jpg

Zawsze mnie zastanawiają te knoby śliskie. Kilka razy miałem przypadek że przy próbie zacięcia sandała knob, ten normalny daiwowski wyskakiwał mi z palców i z zacięcia du... Może zbyt wyrywny jestem? ;) Żeby nie było, nie zacinam knobem :P