Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy, przeczytałem cały temat i wiem mniej niż przedtem :huh:  Mam Tatulę 100HSL i chcę kupić drugą, tym razem hd.  Zastanawiam się jednak, czy przypadkiem nie warto dopłacić te +/- 100 zł do Zilliona TWS (ten starszy, bez SV), jeżeli multik miałby być przeznaczony do wabików 60-80 gram i plecionki 0,22-0,24? Biorę tylko te dwa multiplikatory pod uwagę, bo zależy mi na tws właśnie. I jak w ogóle z trwałością Zilliona TWS i Tatuli HD przy intensywnym łowieniu przynętami o tej wadze?

Tatuli nie miałem, ale jakiś czas posiadam Zilliona TWS w zestawie z Xzoga 7kg i jestem zadowolony, nic się nie dzieje,a miotam nawet Sweeper 17 :)  Znam jeszcze jednego Jegomościa z takim samym zestawem i także b.zadowolony :)

• Like 1

Tatuli nie miałem, ale jakiś czas posiadam Zilliona TWS w zestawie z Xzoga 7kg i jestem zadowolony, nic się nie dzieje,a miotam nawet Sweeper 17 :) Znam jeszcze jednego Jegomościa z takim samym zestawem i także b.zadowolony :)

Tak jest Maniek, zgadza się, potwierdzam. Mój Zillion daje radę i z hellhound'ami jak i z phantom'ami, zero problemów.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Like 2

http://japantackle.com/daiwa-tatulahd.html tutaj podają 67 i 77 cm. Te 71 cm to dla mnie trochę mało, a pytanie czy przy przełożeniu 7:3 już nie będzie oporu przy zwijaniu większych przynęt.

To wszystko zalezy jak te wieksze przynety pracują? Jesli to spinnerbaity, duze obrotówki czy mocno pracujące woblery, to zdecydowanie polecam jak najniższe przelozenie (mi sie udało do takich przynet zdobyć Ziliona 4.9:1). Przy jerkach nie ma takiej duzej różnicy, bo ich praca jest znikoma i spokojnie mozesz wziąć nawet 7.3 wg mnie.

W tym sezonie do najmocniejszego kija jerkowego, podpiąłem Talulę 200HSL 7.3:1, 82cm nawoju, korba 10cm.

... i czuje pełna kontrolę nad prowadzonymi jerkami. Takie przełożenie wyjątkowo mim pasowało przy łowieniu z łodzi w dryfie. To tylko kwestia przestawienia się na trochę inne , kontrolowane operowanie multikiem

jesli chodzi o jerki,to moim zdaniem im nizsze przelozenie tym lepiej ,to jest przyneta szarpana a nie ciagnieta,jerk zupelnie inaczej odchodzi w boki,jest wieksze pole manewru,tak wiec szybkie kasowanie luzu linki nie we wszystkich metodach jest porzadane

Ja mam inne zdanie. Nie potrafię jerkować z nawojem mniejszym niż 70 cm. Może to przyzwyczajenie.

Jak jerk odejdzie na bok to lubię szybko wybrać luz. Te z mniejszym to u mnie tylko troll.

Popieram Bob-a.

Edytowane przez godski
  • Like 1