didi Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 tak trzeba tylko pamietac o jednym ,ze jerk to rowniez wobler i w momencie luzu na lince posiada rowniez swoja prace 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Co innego ściągać woba "pogłębiarkę" gdzie drga cały kij i wszystko do okoła;), tu już raczej sprawdzają się na przyszłość wolniejsze. Wiadomo, że jak ktoś szuka uniwersalizmu to 66/67cm nawoju jest ok 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 (edytowane) Ja rowniez jestem zdania, ze do połowów jerkami lepszy jest szybszy multik, który pozwala wybrac luz linki po pracy kijem. Sam ma do jerkow Tatule 150HD 6.3 ale z nawojem ponad 70cm. Nie obraziłbym sie jednak, gdybym miał ta szybsza wersje Tatuli Edytowane 20 Września 2016 przez Żbiku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
didi Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 az w centymetry nigdy sie nie bawilem ale 5:0 i 6:3 dla mnie to juz kolosalna roznica co pokazuja moje lowiska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Dla mnie właśnie przełożenie ma mniejsze znaczenie niż nawój. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 (edytowane) A ja jerkowałem z powodzeniem 6.3 oraz 8.1 i w obu przypadkach było ok - ilu...tyle opinii:)Jak napisałem wcześniej: to tylko kwestia umiejętności kontrolowania multika o większym lub mniejszym przełożeniu ...ale wolę te szybsze/więcej nawijająceDokładnie to co napisał Godski chwilę wcześniej. Ważne ile linki zbieramy a nie jak szybko za ... szpulka Edytowane 20 Września 2016 przez BOB1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 az w centymetry nigdy sie nie bawilem ale 5:0 i 6:3 dla mnie to juz kolosalna roznica co pokazuja moje lowiska Tydzień temu kupiłem części i zmieniłem przełożenie w swoim Abu 5601 Jerk z 5:3 ,na 6:3 - właśnie do jerkowania .Szybciej kasuje luz po szarpnięciu ,czyli o to mi chodziło . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Odnośnie dyskusji dotyczącej nawoju linki na obrót, to parametry podawane przez producentów dotyczą multiplikatorów wypełnionych maksymalnie linką. Kilka "odstrzałów" czy zaczepów i robi się mniej plecionki na szpuli, a co za tym idzie mniejszy nawój i obciążenia na przekładnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 20 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Września 2016 Odnośnie dyskusji dotyczącej nawoju linki na obrót, to parametry podawane przez producentów dotyczą multiplikatorów wypełnionych maksymalnie linką. Kilka "odstrzałów" czy zaczepów i robi się mniej plecionki na szpuli, a co za tym idzie mniejszy nawój i obciążenia na przekładnię.To jest oczywiste. Z tym że odstrzał po nabraniu praktyki zdarza się naprawdę rzadko. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b_biba Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Panowie potrzebuję trochę pomocy. Przymierzam się do rozpoczęcia przygody z castingiem i tak się zastanawiam nad pewnymi rozwiązaniami. Zestaw który chcę złożyć będzie służył głównie do przynęt maks 60 g. Głównie do połowu sandaczy na opad i DS. Czasami chciałbym rzucić lżejszymi jerkami. Wybór multika wstępnie wskazuje na Daiwę Tatulę Type R. Trochę zamętu wprowadza mi oferta Mefisto która proponuje Tatule z rynku JDM ale w zdecydowanie wyższej cenie. Pytanie czy cena razy dwa przekłada się na dwa razy większe osiągi i jakość. Jeśli miałbym wydać tyle na Tatulę JDM pojawia się kolejne pytanie czy nie dołożyć do Daiwa ZILLON. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 (edytowane) Bylo o tym juz kilkukrotnie. Tatula EU ma ciut cięższa szpulke, roznica w dolnym zakresie rzutowym bedzie moze ze 2g niższa w JDM niz w EU. Kolorystyka minimalnie inna. Różnic w budowie, podzespołach, materiałach nie zauważyłem (miałem 2szt JDM i 2szt EU). Zostawiłem sobie jedna sztuke 100HSL (EU), do której mam oryginalna szpulke i druga zapasowa od JDM. Na jednej mam PE1.5, na drugiej 2.0. Różnic w długości rzutu nie widze. Edytowane 21 Września 2016 przez Żbiku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Jeżeli masz taką możliwość to zdecydowanie postawiłbym na lepszą klasę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 (edytowane) Jesli zaczynasz przygodę z castingiem to bierz zdecydowanie Tatule 100HSL EU za 650zl z Allegro i bedziesz zadowolony. Sam od niej zaczynałem i mam go do dzis jako uniwersalny multik pod przynety w zakresie 15-75g. A pociągnie i wiecej bez problemu. Dokupisz sobie potem za 2 stowki szpulke chińczyka i bedziesz miał fajny kreciol do lżejszego łowienia A jak Ci cast nie podejdzie, to nie bedziesz sie wkurzał, ze tyle wydałeś, a Tatule zawsze i wszędzie w dobrych pieniądzach sprzedasz Edytowane 21 Września 2016 przez Żbiku 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graf74 Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Jesli zaczynasz przygodę z castingiem to bierz zdecydowanie Tatule 100HSL EU za 650zl z Allegro i bedziesz zadowolony. Sam od niej zaczynałem i mam go do dzis jako uniwersalny multik pod przynety w zakresie 15-75g. A pociągnie i wiecej bez problemu. Dokupisz sobie potem za 2 stowki szpulke chińczyka i bedziesz miał fajny kreciol do lżejszego łowienia A jak Ci cast nie podejdzie, to nie bedziesz sie wkurzał, ze tyle wydałeś, a Tatule zawsze i wszędzie w dobrych pieniądzach sprzedasz Popieram. Też tak samo zacząłem. Mam tylko Type R. Świetny zakup. Ja jestem zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 (edytowane) Jesli zaczynasz przygodę z castingiem to bierz zdecydowanie Tatule 100HSL EU za 650zl z Allegro i bedziesz zadowolony. Sam od niej zaczynałem i mam go do dzis jako uniwersalny multik pod przynety w zakresie 15-75g. A pociągnie i wiecej bez problemu. Dokupisz sobie potem za 2 stowki szpulke chińczyka i bedziesz miał fajny kreciol do lżejszego łowienia A jak Ci cast nie podejdzie, to nie bedziesz sie wkurzał, ze tyle wydałeś, a Tatule zawsze i wszędzie w dobrych pieniądzach sprzedasz Szpulka za 31,80 e to nie 2 stówki...Żbiku.Co do reszty się zgadzam. Edytowane 21 Września 2016 przez Paavo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Szpulka za 31,80 e to nie 2 stówki...Żbiku.Co do reszty się zgadzam.Mi do T3 wyszła z wysyłka 2 stowki, stad tak podałem Ale jesli do Tatuli jest jeszcze taniej, to tylko sie cieszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Wątek dotyczy Tatuli więc skromnie nadmienię. Używam swojej Type-R do lżejszych zastosowań. U mnie lata z kijem do jakiś hm, 30g. Przyczepiona do solidnego Batsona 20 lb, sprawowała się gorzej od Daiwy Procaster. No, ale to moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Panowie, 30lb PP do jerków do 70gr(głównie 50gr) nie za grubo? I wejdzie +100m na 100HSL, czy to już ilość dla 200HSL? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Panowie, 30lb PP do jerków do 70gr(głównie 50gr) nie za grubo? I wejdzie +100m na 100HSL, czy to już ilość dla 200HSL?Nie za grubo. Wejdzie 100 z małym kawałkiem + kilka metrów podkładu z żyłki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven88 Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Panowie, 30lb PP do jerków do 70gr(głównie 50gr) nie za grubo? I wejdzie +100m na 100HSL, czy to już ilość dla 200HSL?Zależy jeszcze czy to zwykła PP czy 8 splotowa (zwykła ma większy przekrój) - przy okazji polecam tą drugą. Osobiście używam ośmiosplotówki P-Line TCB 20lb do 60 gr, a przy 60-100 gr 30lb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Pisałem o zwykłej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Na Tatule 100 hsl wchodzi 125m PP 8 slick 20lb lub ok 105-110m p-line tcb (4sploty) 30lb. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brig Opublikowano 24 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2016 Ach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Tatula z nową gwiazdą hamulca,''tunning'' zakończony. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 27 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2016 Ładnie, więc "lubię to", choć niezmiennie takie knoby mi się nie podobają Ja je nazywam "popsute" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi