Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie odnośnie zwykłej Tatuli,100 HSL 7,3:1. W jakiej gramaturze odnosnie rzutu spisuje się najlepiej główka+guma? Poradzi sobie z woblerami SDR takimi jak np.  Rapala X Rap Deep 10, Husky jerk 10 deep,Salmo Perch 8 głeboko schodzacy, czy jednak to będzie dla niej zbyt duży wysiłek?

Witam,

nie mam tatula ale wiem że 100 hsl jest do ciężarków 10-60 a do woblerów lepsza będzie hl. Bardziej uniwersalna jest hsl i pewno my się szybciej zmęczymy.

Jeśli na wałku nie ma luźnych elementów hamulca szpuli to grzechotać mogą już tylko jego łożyska. Ciekawe w jakim wariancie głośniej ale dołożenie trzeciego łożyska może korzystnie przesztywaniać wałek.

Pozdrawiam
  • Like 1

Witam serdecznie,
Przeczytałem cały wątek i pomimo że zajęło mi to sporo czasu, było warto :)
Rozwiało mi to przynajmniej 90 % pytań które chciałem zadać :)
Planuje zakup  multiplikatora (mój pierwszy) i wstępnie wybór padł na "Daiwa Tatula CT 100HLS Type R"
Z racji takiej że spininguje dwojako czasami idę się pobawić z okonkami a czasami na szczupaki albo sandacze na większe przynęty.
Chwilowo stać mnie na zakup tylko jednego multiplikatora (ew. dwa kijki) plan mam taki aby na oryginalna szpule nawinąć coś grubszego powiedzmy 0,23/0,28 PP i to  miało by obsłużyć  przynęty 20-60 g, oraz dokupić odchudzona szpule i na nią nawinąć coś cieńszego  do tego miększy kijek  i  przynęty 7-15 g . Czy takie coś ma racje bytu ? czy nie  warto się bawić w przekładanie szpuli (nie na rybach tylko w domu  bo albo idę na to albo na to ) i zakup  powiedzmy  tylko sprzętu na wyższą gramaturę a na lekkie przynęty pozostać przy klasycznym sprzęcie ? a jeżeli mi się bardzo spodoba  to za rok albo dwa zakup nowego kompletu na lekkie przynęty ?
Oraz czy  ten multiplikator o który pytam  da rade ewentualnie z przynętami 100 g czy to już będzie  dla niego za wiele ?
Oraz czy klasyczna szpula  da rade z przynętami 5-7 g  czy  już potrzebna jest  odchudzona ? :)

W praktyce ogarniesz tym kołowrotkiem to co piszesz ale od 7 g na 100% nie zejdziesz .Nie da się tak nisko zejść nawet jak wymienisz szpulę i łożyska na lepsze .To nie ta klasa multika .Łowię juz parę lat i szkoda kasy na tuning że by ogarniał przynęty lekkie i ciężkie .Mam tatule 103 i abu revo lt.

• Like 1

Czyli to UL lepszy zwykły zestaw z stała szpula  mówisz jeżeli nie chce wydać krocia na multi do UL.
A tak nie  do tego tematu 
Kijek 2,4m o wyzucie 20-60 nada się do łapania z brzegu przynętami tez w tej gramaturze mam tu na myśli długość bo  w sumie  największy dylemat mam z długością wędziska jaka dobrać  bo  łowie tylko z brzegu a nie wiem  jak z castingiem bo w stałych szpulach używałem kiji głównie 2,7-2,4m

Edytowane przez moorecki1994

W praktyce ogarniesz tym kołowrotkiem to co piszesz ale od 7 g na 100% nie zejdziesz .Nie da się tak nisko zejść nawet jak wymienisz szpulę i łożyska na lepsze .To nie ta klasa multika .Łowię juz parę lat i szkoda kasy na tuning że by ogarniał przynęty lekkie i ciężkie .Mam tatule 103 i abu revo lt.

Pytanie zasadnicze o jakich 7 gramach mówimy.Bo 5 gramów główki + 2" Keitech to leci z Tatuli CT Type R spokojnie ponad 20 metrów.

I nie piszę tego bo ktoś mi powiedział.Mam ten multik podpięty do Major Crafta Corzza do 14g.Z castingiem zacząłem w maju tego roku i nastawy magnetyka i docisku szpuli traktuję bardzo ostrożnie.Wprawny technicznie użytkownik na pewno rzuci jeszcze dalej.

U mnie ten multik został zakupiony do wymienionego wyżej konkretnego kija dlatego na temat górnej granicy rzutowej w ogóle nie będę się wypowiadał.

Drag,masz rację!

Trochę śmieszą mnie pytania (już raz o tym pisałem) typu:Od ilu rzuci się,poleci z tego i tamtego multika. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. I jeszcze raz powtórzę. Zależy to od :

1. Spasowania zestawu  (dobry multik, kiepski kij i będzie gorzej i odwrotnie)

2. Umiejętności rzucającego

3. Lotności przynęty przy zachowaniu tej samej masy( główka jigowa z gumą będzie lotniejsza niż np.wobler o tej samej masie, mam na myśli przynęty o niewielkich gramaturach)

4. Przy lekkich zestawach musimy uwzględnić również kierunek wiatru.

Jakiekolwiek dodatki w postaci tunningu mile widziane, ale przy zachowaniu i stosowaniu się do powyższych punktów.

Ot, i w zasadzie cały elementarz castingowca

Prawda jest taka, iż wszystkich punktów na Dzień Dobry spełnić się nie da, bez względu na budżet. Za to radocha, jak już do tego dojdzie( z tego co wiem, nigdy) bezcenna.

• Like 6

Drag,masz rację!

Trochę śmieszą mnie pytania (już raz o tym pisałem) typu:Od ilu rzuci się,poleci z tego i tamtego multika. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. I jeszcze raz powtórzę. Zależy to od :

1. Spasowania zestawu  (dobry multik, kiepski kij i będzie gorzej i odwrotnie)

2. Umiejętności rzucającego

3. Lotności przynęty przy zachowaniu tej samej masy( główka jigowa z gumą będzie lotniejsza niż np.wobler o tej samej masie, mam na myśli przynęty o niewielkich gramaturach)

4. Przy lekkich zestawach musimy uwzględnić również kierunek wiatru.

Jakiekolwiek dodatki w postaci tunningu mile widziane, ale przy zachowaniu i stosowaniu się do powyższych punktów.

Ot, i w zasadzie cały elementarz castingowca

Prawda jest taka, iż wszystkich punktów na Dzień Dobry spełnić się nie da, bez względu na budżet. Za to radocha, jak już do tego dojdzie( z tego co wiem, nigdy) bezcenna.

No i w sumie wszystko :) .

Jeśli coś bym dodał to,opierając się na moim( marnym jak na razie)castingowym doświadczeniu,odnośnie pkt.3 i na przykładzie multika o którym dyskusja.

Główka 7 gramów+gumka 6-7cm leci zupełnie inaczej(dalej)niż cięższy o 2-3 gramy zestaw Carolina Rig.Przypon,obciązenie nie na końcu zestawu itp.Ciężarek cięższy(głupio brzmi),kształt bardziej lotny niż zwykła główka a leci(przynajmniej mi)bliżej.Ot,niuanse :) .

odnośnie punktów  to wiem :)

miałem na myśli czy  jeżeli się spełni wszystkie punkty to  jest  się w stanie :)

Dzięki za pomoc  to idziemy do sklepu :)

Wiecie gdzie w Polsce można ja kupić najtaniej ? :)

Nie wiem czy w ogóle gdzieś jest u nas do kupienia.Ja nie widziałem.

Fishing-Markt  jest  ale myślałem ze gdzies jest jeszcze moze 

Jeśli chodzi o Fishing Mart i określenie "jest" to zachowaj najdalej posuniętą ostrożność.

Zielony napis "Dostępny"pod towarem bynajmniej nie musi oznaczać to co sugeruje :D .(chyba że np.sugeruje "dostępny do zamówienia,dostawa kiedyś tam").

• Like 1

W sumie masz racje ... Jutro dzwonie :)

Cena  w miarę  jak 692 zł ?

No nie wiem,jak na nasze warunki pewnie tak.Mniej więcej tyle zapłaciłem za zwykłą Type R kupowaną w polskim sklepie internetowym.

CT importowałem sam i zapłaciłem zupełnie inaczej(czytaj dużo taniej),ale to nie miejsce na takie dyskusje.

Gość White--fish

Panowie szybkie pytanie. Czym różni się Tatula CT 100HSL od "zwykłej" Tatuli 100HSL?

Edit: Na pewno różnią się szpulką. W CT szerokość szpuli to 24 w "zwykłe" 27mm. A co za tym idzie wagą. Która lepiej odnajdzie się w zakresie od 7g+3,5" do 12g + 5"?

Edytowane przez Suchotnik

Drag a Czy CT po tym jak  ja zmniejszyli, czy niesie to ze sobą jakieś minusy odczuwasz coś  alb zaglądałeś do środka ? w porównaniu do zwykłej Type R

Czy porostu jest mniejsza troszkę ? :)

Otwierana nie była.Jeśli miałbym opisać różnicę w rozmiarze pomiędzy CT a zwykłą Type R to nie powiedziałbym że CT jest mniejsza(choć jest)a bardziej smukła.

Takie subiektywne odczucie.Co do kultury pracy-żadnych uwag i bez zastrzeżeń,tym bardziej że u mnie te multiki mają konkretne przeznaczenia-"zwykła"Type R działa przy kiju uncjowym a CT przy kijku do 15 gramów a więc cięzko nie mają :) .

Wczoraj zakupiony , dzisiaj przetestowany.
Jak na mój pierwszy  mulit i pierwsze wędkowanie z takim sprzętem to jestem zachwycony ^^
Przynęty latały całkiem ładnie już  sporo ponad 30 m ( główka 7-10 g) + guma
Brody, a raczej bródki zrobiłem tylko 3 ale do 15 sekund były już rozplątane,
Kijek z jakim  połączyłem kołowrotek to Dragon MS-X 2,28m 2,5-16g. jak dla mnie bardzo dobry, 
Co jeszcze napisać, wizualnie Daiwa bardzo ładna  wygląda  lepiej niż na zdjęciach  lakier czarny jak i czerwony z duża ilością drobniutkiego brokatu.

• Like 2

Wczoraj zakupiony , dzisiaj przetestowany.

Jak na mój pierwszy  mulit i pierwsze wędkowanie z takim sprzętem to jestem zachwycony ^^

Przynęty latały całkiem ładnie już  sporo ponad 30 m ( główka 7-10 g) + guma

Brody, a raczej bródki zrobiłem tylko 3 ale do 15 sekund były już rozplątane,

Kijek z jakim  połączyłem kołowrotek to Dragon MS-X 2,28m 2,5-16g. jak dla mnie bardzo dobry, 

Co jeszcze napisać, wizualnie Daiwa bardzo ładna  wygląda  lepiej niż na zdjęciach  lakier czarny jak i czerwony z duża ilością drobniutkiego brokatu.

No i przepadłeś  :) , jak komuś cast podpasi to już raczej niema odwrotu  :P

• Like 1