Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj zakupiony , dzisiaj przetestowany.

Jak na mój pierwszy  mulit i pierwsze wędkowanie z takim sprzętem to jestem zachwycony ^^

Przynęty latały całkiem ładnie już  sporo ponad 30 m ( główka 7-10 g) + guma

Brody, a raczej bródki zrobiłem tylko 3 ale do 15 sekund były już rozplątane,

Kijek z jakim  połączyłem kołowrotek to Dragon MS-X 2,28m 2,5-16g. jak dla mnie bardzo dobry, 

Co jeszcze napisać, wizualnie Daiwa bardzo ładna  wygląda  lepiej niż na zdjęciach  lakier czarny jak i czerwony z duża ilością drobniutkiego brokatu.

Gdzie w końcu go kupiłeś, jeśli można wiedzieć?

Panowie,kupiłem lekką szpulkę do 100HSL, jeszcze nie testowałem. Na temat różnic konstrukcyjnych między HSL a Type-R w sieci jest sporo. Ja mam natomiast pytanie z życia wzięte. Jakie użytkowo odczuję różnice jeżeli dokupiłbym eRkę między tymi dwoma multikami, w takim zestawieniu?

Pytasz się nas jakie Ty odczujesz różnice? :rolleyes:

Może zapytam konkretnie. Biorąc pod uwagę warunki, kij, linka, wszystko takie same. Który młynek poradzi sobie lepiej w niższej gramaturze,chodzi o rzuty. 100HSL+lekka szpula, czy fabryczna 100 XSL Type R ? 

Na logikę to po to jest lekka szpula aby mieć lepsze osiągi w niższych gramaturach ... oczywista oczywistość. I tak powinno być w przypadku tych porównywalnych multików. Ale to pytanie na tyle mnie zaintrygowało, że z ciekawością przeczytam Twoją opinię po testach porównawczych.

Oczywista oczywistość, i to jest oczywiste :P Z tego co wiem w Type R są inne łożyska,które działają na korzyść rzutów. Szpulka natomiast w oryginale jest cięższa od tej którą dokupiłem do swojej HSL. Zastanawiam się czy biorąc to pod uwagę "ich" szanse na dłuższe rzuty sie wyrównają,czy jednak z jakiś innych powodów R będzie spisywała się jednak lepiej. 

Drogi Robercie, jeżeli tak mogę. Zadałem pytanie odnośnie porównania tych dwóch multików, dlatego właśnie iż mam tylko jeden z nich,tj. 100HSL+ lżejsza szpulka i zastanawiam się nad tym czy kupić właśnie Type R.Czy nie będą się dublowały użytkowo.  Także ja nie mam jak porównać rzeczonych dwóch młynków ze sobą. Zresztą jeżeli miałbym oba, to nie widzę sensu aby zadawać tu tego typu pytania...oczywista oczywistość ;)

• Like 1

Drogi Robercie, jeżeli tak mogę. Zadałem pytanie odnośnie porównania tych dwóch multików, dlatego właśnie iż mam tylko jeden z nich,tj. 100HSL+ lżejsza szpulka i zastanawiam się nad tym czy kupić właśnie Type R.Czy nie będą się dublowały użytkowo.  Także ja nie mam jak porównać rzeczonych dwóch młynków ze sobą. Zresztą jeżeli miałbym oba, to nie widzę sensu aby zadawać tu tego typu pytania...oczywista oczywistość :) .

No cóż...

Mam 100 HSL,zwykłą Type R i CT Type R.

Zamawiam  lżejszą szpulę do 100 HSL(w celach właśnie poznawczych)  i do CT Type R(aby tanio zrobic multika do kija 8lb :D )

Docelowo będę mógł więc zrobić porównanie o które Ci chodzi,pytanie tylko kiedy.Jeśli paczka tak jak ostatnio ugrzęznie gdzieś w Estonii to za ok.półtora miesiąca.

Jeśli nie Tobie to może jednak komuś się przyda.

Pozdrawiam.

Edit:chyba że bywasz w okolicach Poznania,to bier swoją HSL z lżejszą szpulką i możem testować :) .

Edytowane przez drag

Dobry Tatularz jesteś!

Chętnie cierpliwie zaczekam na wyniki testów.Mam 100 XSL Type-R. I mam cierpliwość. Zaczekam.

No,zatatuliłem się nieco :D .

Jak przyleci co zamówione nie omieszkam napisać jak się sprawy mają.

Nawiasem mówiąc,gdzie te czasy kiedy się brało kij ze stałoszpulowcem i rzucało po prostu...Tera szpulki,przekładki,zamianki.

A wszystko przez Was castingowe ancymony z jerka :lol:

• Like 2

No cóż...

Mam 100 HSL,zwykłą Type R i CT Type R.

Zamawiam  lżejszą szpulę do 100 HSL(w celach właśnie poznawczych)  i do CT Type R(aby tanio zrobic multika do kija 8lb :D )

Zdradzisz gdzie zamawiasz szpule do CT  Typ R,   bo też  właśnie mam  ten sam zamiar Co Ty z tym Type R zrobić, aby  go tak przerobić :)