Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Nawój na obrót możesz obliczyć: ilość linki na szpuli - średnica x 3,14 (liczna pi) x przełożenie (hsl = 7,3). Jeśli masz nawiniętą plecionkę prawie pełną szpule, średnica nawiniętej plecionki wynosi 3,2 cm (szpula ma 3,38) to nawój wynosi 73,4cm (3,2x3,14x7,3). Jeśli nawiniesz plecionki mniej, to nawój będzie mniejszy - np. średnica nawiniętej linki 3cm to nawój wynosi 68,8cm / obrót dla Tatuli 100hsl

To akurat wiem, do szkoły chodziłem, ale nie posiadałem informacji o średnicy szpuli więc stąd to pytanie tutaj

Ok. Na opakowaniu jest napisane: 77cm na obrót (czyli podane dla linki nawiniętej po krawędź szpuli).

W każdym razie we wcześniejszym poście chciałem podkreślić, że ilość linki nawijanej na multiplikator (czy też kołowrotek o stałej szpuli) nie jest parametrem stałym co do wartości. Podawane wartości przez producentów to wartości maksymalne. Zresztą, jeśli ten nawój jest kilka cm niższy, czy to dal łowiącego stanowi jakiś problem? Myślę, że nie.

• Like 1

To można policzyć bardzo prosto mierząc suwmiarką średnicę nawiniętej plecionki na szpulę i różnica owszem jest. np dla szpulki jak w tatuli mającej 34mm(nawijając pod sam rant) a pusta szpulka ma 17mm czyli nawój jakbyśmy wywalili całą plecionkę z podkładem do dna mamy o połowę mniejszy ;)

Druga kwestia, że tak się da tylko w trolu, i nawet przy grubej pletce jeśli wywalimy połowę szpulki czyli 1/4 średnicy zmniejszamy o 1/4 nawój i np.:

75cm - (75 * 25%) = 75 - 18,75 = 56,25 cm.

• photo-thumb-48686.jpg?_r=1349602700
  • Twórcy
  • bullet_black.pngbullet_black.pngbullet_black.png
  • 1342 postów
  • LokalizacjaPodl.

Napisano 15 grudzień 2016 - 17:02

Dziś porzucałem trochę z tej szpulki z Alli i jest bardzo ok.,lekkie rzeczy latają tak samo a nawet lepiej niż z Aldka HG,.Magnetyk dokręcony na 13,bo poniżej zaczynało brodzić.Przy 15g. zakręcony na maxa.Wir 4g.-20m.,gumka 6cm.+gł.6g-30m.,wirujący ogonek-10g.-40m. Wszystko pod lekki wiaterek...

WITAM jaki kijek stosujesz pod te lekkie przynęty do tatuli??

• Like 1

Dzieki uprzejmości Kolegi, zamówiłem sobie na próbę 2szt Tatuli CT, 6.3 i 7.3. Zobaczymy co to warte. Bede miał porównanie do mojej obecnej Tatuli 100HSL, do której nie mam żadnych zastrzeżeń ;)

Będziesz Pan zadowolony.Ja nie mam co do pracy CT(z tym że Type R) żadnych uwag.Jeśli chodzi o "leżalność" to zwłaszcza osobom o mniejszych dłoniach powinna bardzo ładnie leżeć.Ja akurat mam łapska duże i długie palce ale i tak czuję dużą różnicę między zwykłą Tatulą a CT.

Napisz jak dojdzie i w jakim stanie.

Mam zamiar kupić Tatule CT HSL 7.3:1 z Ali ale się waham.

Jeszcze jak byś linka wysłał od kogo kupowałeś.

Zamawiałem od tego sprzedawcy Ali zaraz jadę na pocztę odebrać,jak wrócę wstawię fotki tego co otrzymałem.