Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Jestem po testach nad wodą,porównać mogę tylko do tormenty którą miałem od początku mojej przygody z castem.

Cicha,płynna,równiutka praca tatuli i,długość rzutów nie do porównani.Kurcze super zabawka byle do maja :)

Pod jaki kij poszła?(chodzi mi o gramaturę i długość)

Piotrze bo zabawie taulą stwierdziłem że na nowy sezon zmieniam okume na coś lepszego to jednak w ogóle nie ma porównania,zważywszy na warunki w jakich dzisiaj ją testowałem lód,mróz itp to wydaje mi się że w sezonie będzie niezła pozycja,do tego jerki które ostatnio dłubałem pracowały pięknie.

To czyli z tego co piszesz to można ją spokojnie z Ali zamawiać?

Jeszcze muszę się dowiedzieć czy od 10g da radę nią łowić i pewnie też będę zamawiał.

Wydaje mi się że tak,mam porównanie tylko z tą okumą tormenta266. Docisk odkręciłem i sterowałem samym magnetykiem na okumie nie było takiej możliwości,najcięższy jerk jakim rzucałem miał 67g jako że kij dosyć sztywny nie schodziłem poniżej 25g a nie chciało mi się już przezbrajać.Wystarczy popatrzeć na opinie o produkcie na ali raczej negatywnych nie ma.

Wydaje mi się że tak,mam porównanie tylko z tą okumą tormenta266. Docisk odkręciłem i sterowałem samym magnetykiem na okumie nie było takiej możliwości,najcięższy jerk jakim rzucałem miał 67g jako że kij dosyć sztywny nie schodziłem poniżej 25g a nie chciało mi się już przezbrajać.Wystarczy popatrzeć na opinie o produkcie na ali raczej negatywnych nie ma.

Dzięki za odpowiedzi.

Myślę że mimo wszystko i tak ją wezmę, w razie czego ją sprzedam i będę szukał czegoś innego.

Jestem lewy w tych tematach ponieważ dopiero od nowego sezonu zacznę łowić castem,

Węda powoli się robi jeszcze tylko multik muszę kupić.

Ja również (od wczoraj) stałem się posiadaczem Tatuli modelu 100HSL. To mój pierwszy multik, stąd pytanie czy one wszystkie pracują dużo dużo głośniej niż stało-szpulowce?

Co masz na myśli pisząc "dużo dużo" głośniej? Jakieś szumy,zgrzyty,stuki?

Mam kilka multików Daiwy i poza szumem ceramicznych łożysk w multiplikatorze do UL nic nie słyszę ????

Ja również (od wczoraj) stałem się posiadaczem Tatuli modelu 100HSL. To mój pierwszy multik, stąd pytanie czy one wszystkie pracują dużo dużo głośniej niż stało-szpulowce?

Z multikami to jest tak,że te tańsze i te droższe pracują troszkę inaczej na ''sucho'' niż ''maslano-fotelowo'' kręcące stało-szpulowce...różnicę poczujesz dopiero nad wodą jak multik zacznie wybierać linkę z czymś uwieszonym na końcu.Ogólnie nowy multik = smarowanie,bo zarówno u Daiwy jak u Shimano,przy montażu używane są mikroskopijne ilości smaru...będzie ciutkę ciszej i ''maślaniej'' na sucho,a przy intensywnej eksploatacji na pewno wyjdzie to multikowi na dobre.

Edytowane przez Paavo
  • Like 1

Głośne tarcie.

Tam nic nie trze...multiki tak mają i tak są głośniejsze od stałej szpuli ''na sucho''...tak jak napisałem wyżej sytuacja się zmienia pod obciażeniem...stało-szpulowce zaczynają wydobywac jakieś dzwięki (niekoniecznie przyjemne dla ucha),a multiki milkną ;) .

• Like 1

Z multikami to jest tak,że te tańsze i te droższe pracują troszkę inaczej na ''sucho'' niż ''maslano-fotelowo'' kręcące stało-szpulowce...różnicę poczujesz dopiero nad wodą jak multik zacznie wybierać linkę z czymś uwieszonym na końcu.Ogólnie nowy multik = smarowanie,bo zarówno u Daiwy jak u Shimano,przy montażu używane są mikroskopijne ilości smaru...będzie ciutkę ciszej i ''maślaniej'' na sucho,a przy intensywnej eksploatacji na pewno wyjdzie to multikowi na dobre.

Czyli nową tatulke zakroplić oliwka?

Dokładnie jak wyżej...najlepiej przesmarować od nowa lub chociaż dołożyć smaru na przekładnię.Oliwka to tylko do łożysk szpulki i to też jak posiadamy orginalne zamknięte i nasmarowane łożyska,to należy to zrobić po dość długiej eksploatacji i po widocznej ''słyszalnej'' głośnieszej ich pracy.Ja mam taką regułę,że jeśli multik ma służyć do przynęt max. 25g(czyli wszystkie moje zestawy castingowe :P ),to łożyska szpuli czy to orginały czy nie,pracują u mnie na oleju...przynajmniej nie marudzę,że mi nie ''lecą'' przynety na takie odległości jak trzeba.

,to łożyska szpuli czy to orginały czy nie,pracują u mnie na oleju...przynajmniej nie marudzę,że mi nie ''lecą'' przynety na takie odległości jak trzeba.

Paweł, nie rozumiem :( to są ludzie co łożyska w multikach napychają smarem? ;)

Maniuś szumią to mi łożyska w Zillionie Type-R u ciebie wT3 słyszę je z Wolskich w Błoniu :) Ale coś za coś .

Co masz na myśli pisząc "dużo dużo" głośniej? Jakieś szumy,zgrzyty,stuki?

Mam kilka multików Daiwy i poza szumem ceramicznych łożysk w multiplikatorze do UL nic nie słyszę

Edytowane przez rothen

Paweł, nie rozumiem :( to są ludzie co łożyska w multikach napychają smarem? ;)

Nom...Ci którzy je składają,po przeanalizowaniu moich zabawek,chyba tylko 2 modele miały olej w orginalnych łożyskach,reszta smar...nawet szpulki Availa do UL mają łożyska na smarze.Z drugiej strony łowienie 50-100g ''klockami'' i łożyska oliwione,to nie wróży im zbyt długiego ''żywotu''

Łożyska UL w smarze :(  :( no cóż może dla tego że sam nie serwisuje multkików, to nie widziałem takiej głupoty, nawet by mi nie przyszło do głowy tak zrobić, a co do klocków 100/100+ to są Pawle oliwki o różnej gęstości i lepkości, ja nie pcham smaru nawet do multików od najcięższej roboty i nic im nie jest :)

koniec tego off-a z mojej strony,pozdrawiam.

Edytowane przez maniek1972