Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

A mnie uświadamiano, że to kij wyciąga rybę a nie multik, kołowrotek :-)

Masz rację no chyba że na okoniówkę zapniesz suma (dużego) to w tym przypadku lipa :),  jest potrzebny i mocny kołowrotek i wędka bo mając mocną wędkę a badziew kołowrotek to też się nie uda :)

no ale jak ktoś się by nastawiał na sumy to raczej nie idzie z wędką  do 10 g cw 

więco do pytania MichuA  jeżeli będziesz uzywał tego kołowtorka na szczupaki okonie sandacze to da rade nawet z mamuśkami bez znaczenia na przełożenie ( hamulec maja taki sam  a on będzie odgrywał największą role przy dużych rybach) no chyba że będziesz z nim chodził na sumy i zapniesz coś koło 2 m to może być już kiepsko :) 

puenta taka że kołowrotek kupuje się  pod konkretne zadanie, ale niestety nie wszystko jesteśmy w stanie przewidzieć co się stanie i można suma na bata zaciąć :) i nic z tym nie poradzimy 

chyba jestem stary i mam przestarzałe przekonania..... bo akurat przełożenie kołowrotka (wedle starych przekazów) powinno być dobrane do tego to jakich wabików używamy i jaką techniką poławiać będziemy.... bo ściąganie wirówki nr 4 czy 5 tatulą type R (nawet wolno kręcą korbą) będzie co najmniej niekomfortowe i do takiego zastosowania wybrał bym przełożenie 6,3:1.... konkluzja taka: przynęty mocno pracujące, stawiające duży opór w wodzie i wymagające wolniejszego zwijania - mniejsze przełożenie katuszki, jig'owanie (podbijanie przynęty kijem) i wybieranie (szybkie) luzu linki - przełożenie jak najwyższe..... drugą sprawą wynikającą z tego co napisałem jest trwałość (ale ta też w znacznej mierze zależy od materiałów użytych do produkcji katuszki....

Edytowane przez Przemsol

hej może mi ktoś w pigułce streścić różnice/jakość (poza szybkością zwijania i pojemnością szpuli)  między:

Tatula CT 100HSL Type R; Tatula CT 100HSL a  modelem Tatula 100XSL Type R

i napisać, która najlepiej będzie się nadawać do jerków między 30 a 85g ??

ogólnie najbliżej jestem modelu Tatula 100XSL Type R

jeśli było to już poruszane to może ktoś podpowie na której stronie, bo nie chce mi się wertować 82 stron w tym 70 % to nic nie wnoszące posty;)

ja bym brał  Tatula CT 100HSL 
poza szybkościami zwijania Typ R ma dwa inne łożyska i jest troszkę lżejsza  i droższa od zwykłej CT
Ja teraz jestem na kupnie tauli CT z przełożenie 6,3:1 własnie pod identyczne zastosowanie jak u Ciebie tylko że nie  same jerki ale też duże gumy :)

hej może mi ktoś w pigułce streścić różnice/jakość (poza szybkością zwijania i pojemnością szpuli)  między:

Tatula CT 100HSL Type R; Tatula CT 100HSL a  modelem Tatula 100XSL Type R

i napisać, która najlepiej będzie się nadawać do jerków między 30 a 85g ??

ogólnie najbliżej jestem modelu Tatula 100XSL Type R

jeśli było to już poruszane to może ktoś podpowie na której stronie, bo nie chce mi się wertować 82 stron w tym 70 % to nic nie wnoszące posty;)

Na pewno nie XSL. HSL będzie lepszym wyborem.

Weź też pod uwagę że zwykła Tatula ma większą pojemność szpulki od CT.

Edytowane przez godski
  • Like 1

Jakby ktoś się jeszcze zastanawiał nad kupnem Tatuli z aliexpresu to powiem, że doszło do mnie już 5 z 6 zamówionych sztuk i nie płaciłem żadnego cła ani vatu. Pozdrawiam  :)

Chwal się dłużej publicznie. Aby ktoś nie zapukał... . Kasa potrzebna jak nigdy ;) .

Edytowane przez godski
  • Like 4

Zeszli trochę z wagi.

Zastanawiam się tylko skoro zwykła Tatula i CT są robione w tej samej fabryce skąd wysyp modelu CT na Ali. Zwykłych praktycznie nie ma a jak są to dużo droższe. 

Coś tu śmierdzi. Może to wersja z gorszych materiałów na rynek chiński i swoista konkurencja z tamtejszymi multikami typu Haibo?

u mnie i tak ali odpada :P

ostatnie pytanko jeśli chodzi o przedział wagowy przynęt który podałem (tym bardziej, że ma to być pierwszy multik) lepszym wyborem będzie zwykła tatula Tatula 100HSL z FM za 7 stówek  czy lepiej dozbierać do JDM np. od mefista??

zależy mi żeby to był porządny sprzęt.

z góry uprzedzam, że napis JDM nie powoduje u mnie wzwodu.  lans też mnie nie interesuje ;) :P :P

Zeszli trochę z wagi.

Zastanawiam się tylko skoro zwykła Tatula i CT są robione w tej samej fabryce skąd wysyp modelu CT na Ali. Zwykłych praktycznie nie ma a jak są to dużo droższe. 

Coś tu śmierdzi. Może to wersja z gorszych materiałów na rynek chiński i swoista konkurencja z tamtejszymi multikami typu Haibo?

Myślę, że nie. Na Alli kupują również Amerykanie, Niemcy, Francuzi i inne nacje. Nie bardzo wierzę, że inżynierowie i księgowi z Daiwy chcieliby oglądać na YT krytyczne recenzje ich sprzętu. 

Jeśli tak jest to kupować i nie marudzić. Za niecałe 4 stówki nie ma konkurencji na rynku.

Pewnie bym kupił z ciekawości ale nie schodzę w castingu poniżej 35 gramów i potrzebuję nawinąć minimum 100 metrów linki 30 lb + trochę podkładu.

Przecież jest jeszcze hd z głęboką szpulą :)

post-61262-0-45673300-1487762839_thumb.png

Edytowane przez patryk123