moorecki1994 Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 A mnie uświadamiano, że to kij wyciąga rybę a nie multik, kołowrotek :-) Masz rację no chyba że na okoniówkę zapniesz suma (dużego) to w tym przypadku lipa , jest potrzebny i mocny kołowrotek i wędka bo mając mocną wędkę a badziew kołowrotek to też się nie uda no ale jak ktoś się by nastawiał na sumy to raczej nie idzie z wędką do 10 g cw więco do pytania MichuA jeżeli będziesz uzywał tego kołowtorka na szczupaki okonie sandacze to da rade nawet z mamuśkami bez znaczenia na przełożenie ( hamulec maja taki sam a on będzie odgrywał największą role przy dużych rybach) no chyba że będziesz z nim chodził na sumy i zapniesz coś koło 2 m to może być już kiepsko puenta taka że kołowrotek kupuje się pod konkretne zadanie, ale niestety nie wszystko jesteśmy w stanie przewidzieć co się stanie i można suma na bata zaciąć i nic z tym nie poradzimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 (edytowane) chyba jestem stary i mam przestarzałe przekonania..... bo akurat przełożenie kołowrotka (wedle starych przekazów) powinno być dobrane do tego to jakich wabików używamy i jaką techniką poławiać będziemy.... bo ściąganie wirówki nr 4 czy 5 tatulą type R (nawet wolno kręcą korbą) będzie co najmniej niekomfortowe i do takiego zastosowania wybrał bym przełożenie 6,3:1.... konkluzja taka: przynęty mocno pracujące, stawiające duży opór w wodzie i wymagające wolniejszego zwijania - mniejsze przełożenie katuszki, jig'owanie (podbijanie przynęty kijem) i wybieranie (szybkie) luzu linki - przełożenie jak najwyższe..... drugą sprawą wynikającą z tego co napisałem jest trwałość (ale ta też w znacznej mierze zależy od materiałów użytych do produkcji katuszki.... Edytowane 16 Lutego 2017 przez Przemsol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moorecki1994 Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Dobrze mówisz ja się odnosiłem do faktu wyciągania większej ryby, bo rodzaj wybranego przełożenia do metody łowienia to już całkiem coś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichuA Opublikowano 16 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Generalnie lowienie w morzu, troc i belona, czasem fladra i dorsz oraz makrele jak podplyna. Latem szczupak i okonie. Przynety to glownie wahadla gumy i bezsterowce. Praca wedka to podstawa, ale przy slabym kolowrotku to tylko okonki mozna lowic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk123 Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 posida ktos z rzeszowa tatule ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darecki Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Pytanie od cast nowicjusza.Jakiej mocy plecionkę polecicie do Tatuli, przy jerkach 20 - 50 gram i dużych gumach, by było optymalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtasz Opublikowano 20 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 (edytowane) posida ktos z rzeszowa tatule ? Pewnie posiada pisz na priv Edytowane 20 Lutego 2017 przez Wojtasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziubas123 Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 hej może mi ktoś w pigułce streścić różnice/jakość (poza szybkością zwijania i pojemnością szpuli) między:Tatula CT 100HSL Type R; Tatula CT 100HSL a modelem Tatula 100XSL Type Ri napisać, która najlepiej będzie się nadawać do jerków między 30 a 85g ?? ogólnie najbliżej jestem modelu Tatula 100XSL Type R jeśli było to już poruszane to może ktoś podpowie na której stronie, bo nie chce mi się wertować 82 stron w tym 70 % to nic nie wnoszące posty;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moorecki1994 Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 ja bym brał Tatula CT 100HSL poza szybkościami zwijania Typ R ma dwa inne łożyska i jest troszkę lżejsza i droższa od zwykłej CTJa teraz jestem na kupnie tauli CT z przełożenie 6,3:1 własnie pod identyczne zastosowanie jak u Ciebie tylko że nie same jerki ale też duże gumy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 (edytowane) hej może mi ktoś w pigułce streścić różnice/jakość (poza szybkością zwijania i pojemnością szpuli) między:Tatula CT 100HSL Type R; Tatula CT 100HSL a modelem Tatula 100XSL Type Ri napisać, która najlepiej będzie się nadawać do jerków między 30 a 85g ?? ogólnie najbliżej jestem modelu Tatula 100XSL Type R jeśli było to już poruszane to może ktoś podpowie na której stronie, bo nie chce mi się wertować 82 stron w tym 70 % to nic nie wnoszące posty;)Na pewno nie XSL. HSL będzie lepszym wyborem.Weź też pod uwagę że zwykła Tatula ma większą pojemność szpulki od CT. Edytowane 21 Lutego 2017 przez godski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golenia Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Jakby ktoś się jeszcze zastanawiał nad kupnem Tatuli z aliexpresu to powiem, że doszło do mnie już 5 z 6 zamówionych sztuk i nie płaciłem żadnego cła ani vatu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 (edytowane) Jakby ktoś się jeszcze zastanawiał nad kupnem Tatuli z aliexpresu to powiem, że doszło do mnie już 5 z 6 zamówionych sztuk i nie płaciłem żadnego cła ani vatu. Pozdrawiam Chwal się dłużej publicznie. Aby ktoś nie zapukał... . Kasa potrzebna jak nigdy . Edytowane 21 Lutego 2017 przez godski 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziubas123 Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 czyli zwykł hsl a ct różni się tylko pojemnością szpuli i "świeżością" ?? a Tatula z aliexpres jakościowo niczym się nie różni od tych w naszym sklepie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moorecki1994 Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 CT lżejsza i bardziej kompaktowa mniejsza troszkęa z ali jedyna różnica to cena i gwarancja w chinach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Zeszli trochę z wagi.Zastanawiam się tylko skoro zwykła Tatula i CT są robione w tej samej fabryce skąd wysyp modelu CT na Ali. Zwykłych praktycznie nie ma a jak są to dużo droższe. Coś tu śmierdzi. Może to wersja z gorszych materiałów na rynek chiński i swoista konkurencja z tamtejszymi multikami typu Haibo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moorecki1994 Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Ludzie rozkręcali nasze i z Ali i identiko 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Bo to jest to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Jeśli tak jest to kupować i nie marudzić. Za niecałe 4 stówki nie ma konkurencji na rynku.Pewnie bym kupił z ciekawości ale nie schodzę w castingu poniżej 35 gramów i potrzebuję nawinąć minimum 100 metrów linki 30 lb + trochę podkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziubas123 Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 u mnie i tak ali odpada ostatnie pytanko jeśli chodzi o przedział wagowy przynęt który podałem (tym bardziej, że ma to być pierwszy multik) lepszym wyborem będzie zwykła tatula Tatula 100HSL z FM za 7 stówek czy lepiej dozbierać do JDM np. od mefista??zależy mi żeby to był porządny sprzęt.z góry uprzedzam, że napis JDM nie powoduje u mnie wzwodu. lans też mnie nie interesuje :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golenia Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Chwal się dłużej publicznie. Aby ktoś nie zapukał... . Kasa potrzebna jak nigdy .Zamawiałem na żonę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Zamawiałem na żonę A było na teściową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 21 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2017 Zeszli trochę z wagi.Zastanawiam się tylko skoro zwykła Tatula i CT są robione w tej samej fabryce skąd wysyp modelu CT na Ali. Zwykłych praktycznie nie ma a jak są to dużo droższe. Coś tu śmierdzi. Może to wersja z gorszych materiałów na rynek chiński i swoista konkurencja z tamtejszymi multikami typu Haibo?Myślę, że nie. Na Alli kupują również Amerykanie, Niemcy, Francuzi i inne nacje. Nie bardzo wierzę, że inżynierowie i księgowi z Daiwy chcieliby oglądać na YT krytyczne recenzje ich sprzętu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk123 Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 http://jerkbait.pl/topic/87310-s-daiwa-tatula-ct/ Dla zainteresowanych kupnem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 http://jerkbait.pl/topic/87310-s-daiwa-tatula-ct/ Dla zainteresowanych kupnem Będzie tego więcej. Przebicie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patryk123 Opublikowano 22 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2017 (edytowane) Jeśli tak jest to kupować i nie marudzić. Za niecałe 4 stówki nie ma konkurencji na rynku.Pewnie bym kupił z ciekawości ale nie schodzę w castingu poniżej 35 gramów i potrzebuję nawinąć minimum 100 metrów linki 30 lb + trochę podkładu.Przecież jest jeszcze hd z głęboką szpulą Edytowane 22 Lutego 2017 przez patryk123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi