Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Piszę tutaj bo nie chce zakladac osobnego tematu. Zastanawiam się nad kupnem tatuli do przynet od 10g do max 40g. Kusi mnie nowa tatula SV TW ale jest jeszcze tatula HLC, roznia sie tylko szpulami? Jesli tak to czy moza je swobodnie zamieniac? Jest jeszcze w.w Tatula CT ewentualnie CT Type-R :o  Jest tyle tych daiw ze sam nie wiem na co sie zdecydowac. Multik ma byc spasowany z Phenixem UMBX-700H. Bede wdzieczny jesli ktos skroci moje meki i pomoze dokonac wlasciwego wyboru :)

• Like 1

Witam,

Kusi mnie nowa tatula SV TW ale jest jeszcze tatula HLC, roznia sie tylko szpulami? 

Tatula SV TW to odpowiednik Tatuli CT na rynek japoński. 

HLC to odpowiednik poprzedniej Tatuli na rynek japoński z tuningową szpulą. 

Różnią się gabarytami i wagą. Czy opłaca się płacić 2 x tyle za kilka gram mniej i jakąś tuningową szpulę? Też chętnie się dowiem. Tatula CT kosztuje około 89 USD, a SV to koszt 199 USD... Chyba wolałbym kupić dwie zwykłe Tatule z różnymi przełożeniami. :) Ewentualnie dokupił lekką szpulę, jak robią co poniektórzy i dodał łożyka. 

Edytowane przez 3arteK

Osobiście też chcę zacząć przygodę z castem w tym sezonie i wybrałem CT HSL. Trochę taniej wychodzi CT HL -10 CM różnicy w nawoju, ale po przeczytaniu kilku wypowiedzi postanowiłem wybrać trochę szybszy model. Jeżeli mi się spodoba to będę wydziwiał dalej. :)

trochę o SV Edytowane przez 3arteK

Tak ładnie podpowiadacie...no to co do tej nieszczęsnej samotnej Tarantuli podpiąć, żeby latało od 7 do 35 gramów, żeby było w dwóch składach i miało około 210 cm wzrostu przy cenie jak dla początkującego ciastingowca, no i żeby dość uniwersalne było, bo będę się uczył i nie zawaham się rzucić dżerkiem, gumą, wahadłem, boleniowym woblerem itp....dzięki z góry za wskazówki :rolleyes:

Kupiłem od kolegi tu na forum Tatulę CT100HSL , kupioną wcześniej w Chińskim sklepie oraz tiuningowaną lekką szpulą i parą łożysk również od Chińczyków.

Trochę miałem obaw czy aby nie kupiłem jakiegoś szrota rzezanego z beczki po piwie w garażu pod Pekinem , dlatego zaraz pobiegłem do Fishing Martu porównać mój nabytek z "prawdziwą" Tatulą.

Porównanie wyszło dobrze . Oba kołowrotki wyglądały tak samo , klikały i tetrkotały tak samo , oraz tak samo szumiały przy zwijaniu. Dalej jednak dręczył mnie bakcyl niepewności. Tyle wszak naczytaliśmy się o małych żółciutkich cwaniaczkach którzy uwielbiają drzeć sobie z nas łacha...

Dzisiaj nie wytrzymałem i postanowiłem dociec prawdy nad wodą.

Zainstalowałem Tatulę na HMXie SJ842-2 1/8 - 1/2 oz. Umieściłem na końcu 3g z malutkim ripperem i jak się zamachnąłem.....

Poleciało chyba na 30m.

Potem zmniejszyłem ciężarek do 2g.i też poleciało choć już trochę bliżej.

Ciekaw jestem jak by latało gdybym miał trochę miększą wędkę , bo ten HMX w tym zestawie zasługuje na miano "sztywnej pały".

Skomentuję to tak:

Nigdy jeszcze Tak mało , nie poleciało tak daleko za tak niewielkie pieniądze.

CHWAŁA CHIŃSKIM BRACIOM !

Edytowane przez samwieszkto
  • Like 5

Czy ktoś instalował w Tatuli drag clickera? Brak dźwięku hamulca walki trochę mi przeszkadza. :(

Moim zdaniem Tatula z aliexpress to ten sam produkt z tej samej fabryki. Chińczykom opłaca się sprzedać z mniejszą marżą, a i tak wychodzą na swoje. :) 

Edytowane przez 3arteK

Czy ktoś instalował w Tatuli drag clickera? Brak dźwięku hamulca walki trochę mi przeszkadza. :(

Moim zdaniem Tatula z aliexpress to ten sam produkt z tej samej fabryki. Chińczykom opłaca się sprzedać z mniejszą marżą, a i tak wychodzą na swoje. :)

Niewiele multików ma to ustrojstwo. 

Generalnie droższe jak moja Daiwa Z. Z tym że w porównaniu ze stałoszpulowcami dźwięk jest dużo cichszy.

Zastanawiam się czy jednak nie wywalić tego i dołożyć w zamian jedną tarczę aby hamulec wzmocnić.

Generalnie droższe jak moja Daiwa Z. Z tym że w porównaniu ze stałoszpulowcami dźwięk jest dużo cichszy.

Zastanawiam się czy jednak nie wywalić tego i dołożyć w zamian jedną tarczę aby hamulec wzmocnić.

Nie przedzkadza Tobie brak tego dźwięku? Może da się jakoś przyzwyczaić, ale dla mnie jest to strasznie dziwne... Wczoraj robiłem testy na podwórku. Żyłka 0.35 i wobler 28g bez kotwic. Leciało aż miło jednak przeraził mnie brak tego dźwięku. Na początku myślałem, że coś z moim multiplikatorem jest niehalo. 

Nie przedzkadza Tobie brak tego dźwięku? Może da się jakoś przyzwyczaić, ale dla mnie jest to strasznie dziwne... Wczoraj robiłem testy na podwórku. Żyłka 0.35 i wobler 28g bez kotwic. Leciało aż miło jednak przeraził mnie brak tego dźwięku. Na początku myślałem, że coś z moim multiplikatorem jest niehalo. 

Nie. Masz kontak kciuka ze szpulką i czujesz odjazdy ryby.

Co innego trolling. Tam terkotka przy łowieniu z uchwytu dla mnie bezcenna, Tylko że działa on po włączeniu non stop. Zarówno przy kręceniu jak i oddawaniu linki. 

• Like 1

daj ci panie boze ryby ,coby ci chociaz z dziesiec metrow linki z tej Z-ki wyciagnela,przy standardowym hamulcu

• Like 4

• 3 tygodnie później...