Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawość.

Jedyna różnica w parametrach z pudełka to o 5g. niższa waga niż zwykła CT.Chyba nic innego,tylko knoby korkowe i pokrętło docisku szpuli inaczej wygląda.

Chyba że szpulka jakaś inna?

• 2 tygodnie później...

Czy polecacie tak grubą linkę jak zaleca producent czyli 0.32 w górę jeżeli mam zamiar łowić przynętami w przedziale 15-45 gram, czy można śmiało zjechać niżej?

Polecam  YGK Veragass , linka dedykowana do ciężkich" łowów , Jeśli to początki Casta 1,5 PE  ( 25lb) powinna być OK . Solidna linka w przyzwoitej cenie  :) .

Myślałem szczerze o 0,20 ;) ale doświadczenia z castem 0 wiec może być to totalne nieporozumienie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tak na prawdę grubość 0.20 nic nie mówi o mocy linki. W cascie wszystko musi być zgrane. A więc zwróć uwagę na podana przez producenta moc a nie grubość. Jeśli wybierzesz linkę przynajmniej dobrej klasy, zaufanego producenta to masz gwarancje zgrania zestawu kij/multik, plecionka / masa przynęty

Edytowane przez BOB1
  • Like 1

Używam Daiwy tournament 8 splotowej. Ale chodziło mi bardziej o to czy generalnie linka na multiplikator powinna być grubsza żeby wszystko działało jak należy czy normalnie dopasowuje ją do mocy kija, przynęt jakimi zamierzam łowić itd

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Nie chcę się wymądrzać, dopiero zaczynam przygodę, ale mój pierwszy zestaw - Daiwa Tatula 100 XSL Type R + Graphiteleader Bosco Nuovo 1oz + Varivas High Grade PE 1.5 - sprawuje się bardzo przyzwoicie w zakresie rzutowym od mniej więcej (raczej więcej) 10 g do zdecydowanie ponad 30 g (Canibal 12,5 cm na główce 25 g jeszcze poleci i da się bez obaw prowadzić w nurcie). Linka nie jest droga, za to tania i bardzo przyzwoita, póki co żadnego odstrzelenia, do tego wszystkie liczne ptasie gniazda rozplątane (nie potrafię rzucać czeburaszką) B)

Edytowane przez cristovo

Plecionki jeszcze nie mam. Mam zamiar kupić. Kij też jeszcze nie zamówiony. Narazie jest tylko Tatula. Daiwa tournament x8 <-- tu chodziło mi o firmę i rodzaj. Rozmiar 0.20 jest opisany przez producenta wytrzymałością do 18kg/39.7 lb. Kij jaki rozważam to SG Butch Light XLNT2 205cm 15-42g.  Jeżeli chodzi o przynęty to głównie będą to większe gumy

Skoro sprawdza się 1.5 to wolałbym taką niż mocniejszą 2.0. Usłyszałem gdzieś poprostu żeby do casta używać mocniejszych plecionek, myślałem że to ma jakiś wpływ na rzuty (nie tyle nawet chodzi mi o odległość co o samą kompatybilność ze sprzętem). Pewnie to kolejny mit który obił mi się o uszy. Albo ktoś pisząc te słowa mówiąc cast miał na myśli 50+g jerki

Plecionki jeszcze nie mam. Mam zamiar kupić. Kij też jeszcze nie zamówiony. Narazie jest tylko Tatula. Daiwa tournament x8 <-- tu chodziło mi o firmę i rodzaj. Rozmiar 0.20 jest opisany przez producenta wytrzymałością do 18kg/39.7 lb. Kij jaki rozważam to SG Butch Light XLNT2 205cm 15-42g.  Jeżeli chodzi o przynęty to głównie będą to większe gumy

jezeli chodzi o gumy,duze gumy ,to mozesz zejsc z gruboscia ,powiedzmy (Japan-skie :)) 20lb i bedzie bezpiecznie,w przedziale do 45gram ideolo