Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie pojawiły się na Ali lekkie szpulki :) Sprzedający pewny bo brałem od niego multiplikator.

do Tatuli CT nie ma. Sam szukałem tylko do Type R CT. i nie znalazłem.

Też mam CT TYPE R i właśnie ją zamówiłem.

Do zwykłej CT czy CT Type R będzie pasować bo różnią się tylko wagą.

• 3 tygodnie później...

Koledzy jak to jest z tymi multikami?

Jako castingowy nowicjusz zakupiłem tatule i plecionkę P-Line TCB 8 0.30.

Praktycznie naukę rzucania przeszedłem bezproblemowo z nielicznymi przygodami :). Mam jednak mały problem z zakleszczającą się plecionką na szpuli.

Występuje to zwłaszcza po holu cięższej ryby lub zaczepu, plecionka wchodzi pod nawój na szpuli później hamuje i skraca rzut. W ekstremalnych wypadkach powodując widowiskową brodę. Czy jest jakiś myk lub tajemna wiedza pozwalająca na uniknięcie tego zakleszczania?

Może to wina plecionki?

Proszę o podpowiedź forumowych speców.

Specem nie jestem!

Takie zjawisko pojawia się szczególnie przy "miękkich" linkach/plecionkach, szczególnie ośmio splotowych. Po ostrych holach lub mocnych zaczepach linka w sposób naturalny wbija się w zwoje podkładu. Ja po takich akcjach, rzucam pierwszy rzut lekko z wyczuciem a nawet odwijam jeszcze kilka metrów na wodę. Zwijam z lekkim naprężeniem linki i wydaje mi się, że w ten sposób rozwiązuję problem ... choć jestem na to wkurzony ;)

• Like 4

Ja na tatule ct nawinąłem SG Silencer 0,28 ledwo mi rolka wlazła na szpulę, musiałem odciąć kilka m. Też mi się zdarza że plecionka wchodzi pod nawój ale gorsze jest jak ci szpulka przeleci obrót w tak wypadku.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez pikeft

Ja na tatule ct nawinąłem SG Silencer 0,28 ledwo mi rolka wlazła na szpulę, musiałem odciąć kilka m. Też mi się zdarza że plecionka wchodzi pod nawój ale gorsze jest jak ci szpulka przeleci obrót w tak wypadku.

Wiem (: nożyczek już kilka razy używałem.

To ile metrów Ci weszło?

Wiem (: nożyczek już kilka razy używałem.

To ile metrów Ci weszło?

120m weszło pod na zero odciąłem jakieś 10m żeby szpula nie była taka pełna,po kilku wypadach plecionka się lepiej ułożyła.

Plecionka bardzo fajna za niewielkie pieniądze.

Edytowane przez pikeft

Co byscie polecili do jerków Tatulę, Revo SX czy Curado?

Miałem Revo SX, Curado, teraz mam Tatulę CT

Połowiłem przez ostatni tydzień na szkierach Tatulą i łowiło mi się najfajniej, dla mnie naprawdę dobry stosunek tego co dostajesz do ceny (np. Ali)

Ponieważ poza SE nie jerkuję dużo, wystarczy mi Tatula, na razie zostaje, pewnie na dłużej

Mam zamiar zamówić tatule przez Ali, z tego co widzę to bedzie raczej pewny zakup ale spytam Ciebie, zamówiłeś i wszystko okej ?

Kupiłem z drugiej ręki

pytaj w wątku Aliexpress lub Tatula

http://jerkbait.pl/topic/25428-najnowsza-nowo%C5%9B%C4%87-daiwa-tatula/page-89?hl=aliexpress

http://jerkbait.pl/topic/84835-platforma-aliexpress-sprz%C4%99t-z-chin/page-32?hl=aliexpress

I mnie casting wciągnął. Przed chwilą zamówiłem "wolniejsza" tatule z Ali. Myślę że będzie tworzyć zgrany duet z szybszą koleżanką.

3 czy 4 razy robiłem już zakupy w Ali i nie było problemu, zobaczymy jak będzie tym razem.

Edytowane przez jezier