Patron Opublikowano 22 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2017 Powitac pany...pytanie do uzytkownikow tatuli hd200...czy tatula da rade w trolu ciagnac gumy o wadze 130-140gr bez uszczerbku na zdrowiu?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 22 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2017 Skoro daje jak dotychczas radę ciskanie klockami 120gr a potem klasyczne jerkowanie to i da radę gumie w trollu (opory nawet mniejsze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patron Opublikowano 22 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2017 Ok wielkie dzieki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriu82 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Witam kolegów.Mam mały problem ze swoją Tatula CT type-r a mianowicie chodzi o dźwięk jaki wydaje z siebie podczas kręcenia pod nawet małym obciążeniem. Bez obciążenia jest ok . Dzwiek ten nazwałbym jękiem który strasznie mnie nurtuje bo zawsze wydawało mi się że taki sprzęt powinien być praktycznie niesłyszalny.Probowalem smarować go na bogato i skromnie niebieskim smarem penna jak i samą oliwka penna i bez wiekszych rezultatów. Hałasuje pinion z głównym kołem. Czy to normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alaryk Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Witam kolegów. Mam mały problem ze swoją Tatula CT type-r a mianowicie chodzi o dźwięk jaki wydaje z siebie podczas kręcenia pod nawet małym obciążeniem. Bez obciążenia jest ok . Dzwiek ten nazwałbym jękiem który strasznie mnie nurtuje bo zawsze wydawało mi się że taki sprzęt powinien być praktycznie niesłyszalny.Probowalem smarować go na bogato i skromnie niebieskim smarem penna jak i samą oliwka penna i bez wiekszych rezultatów. Hałasuje pinion z głównym kołem. Czy to normalne? Na pewno nie, moja nie jęczy, zgłoś reklamację do sprzedawcy albo do kogoś, kto się zna na takich urządzeniach. Tu na forum jest kilku takich kolegów, którzy się znają. Wystarczy kilka minut poszukać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriu82 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Gwarancja odpada bo kupiony na Ali ... Nie jestem takim laikiem odnośnie kołowrotków staloszpulowych bo potrafie wyregulować je tak że tylko słychać szum plecionki . To mój pierwszy multiplikator i ręce mi już opadły. Podczas pierwszego rozkręcenie nawet zaznaczyłem zęby na pinionie względem koła żeby tak samo potem pracowały ale nic to nie dało. Po zakupie kręciłem tylko w domu więc nie wiem czy tak było od początku. Pinion osadzony jest na osi szpulki więc nie ma możliwości jakiejkolwiek kalibracji jego ustawienia bo pewnie w tym tkwi problem. Ma ktoś może jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 A czy ten hałas jest uzależniony od prędkości kręcenia korbą lub/i od nastawy hamulca magnetycznego? Czy nie za mocno ustawiłeś napięcie szpuli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriu82 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Nic z tych rzeczy,próbowałem wszystkich możliwych kombinacji ustawień i nic się nie zmienia. Dodatkowo czuć lekkie ząbkowanie. Szpulka chodzi bezszelestnie,rzuca się bardzo daleko.Mam też drugą lekką szpulke i na jej nic się nie zmienia. Przy rozkreconym hamulcu na maxa i trzymaniu szpulki podczas szybkiego krecania słychać tylko szum okładzin hamulca. Jedyny hałas co może powodować to miejsce łączenia szpulki z napędem, albo jestem w błędzie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xiaou Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 Pytanie czy którakolwiek tatula poradzi sobie z przynetami poniżej 7g? A bardziej chodzi mi o 3-4g? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukastrance Opublikowano 28 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2017 Tatula CT + szpulka i ceramiczne łożyska z Aliexpress i 3-4g latają 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samwieszkto Opublikowano 8 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2017 (edytowane) Tatula CT + szpulka i ceramiczne łożyska z Aliexpress i 3-4g latająPotwierdzam. Latają bez większych problemów. Edytowane 8 Lipca 2017 przez samwieszkto 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 8 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2017 Jak te łożyska z aliexpress się sprawdzają? Jak z trwałością? Nie hałasują w czasie rzutów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 8 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2017 Ma ktoś może zwykłą 100HL/HSL i 200HD i mógłby fotki wrzucić z porównaniem? Najlepiej ze szpulką i bebechami.Krąży mi po głowie Beast lub też Tatulka 200HD. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleniu25 Opublikowano 16 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2017 Zapytam trochę z innej beczki. Czym się różni tatula z aliexpress od tej kupionej np w polskim sklepie? Chodzi mi oczywiście o jakość. Są jakieś słabsze, gorsze , wybrakowane? Czy to tylko kwestia ceny i gwarancji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jano Opublikowano 16 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2017 (edytowane) ...słabsze, gorsze , wybrakowane?tańsze innych znaczących różnic nie stwierdzono Edytowane 16 Lipca 2017 przez Jano 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 16 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2017 tańsze innych znaczących różnic nie stwierdzonoTo prawie tak jak "Meppsy" z Aliexpresu. Znaczących różnić brak, ale te które są . . .wystarczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michci0 Opublikowano 30 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 po nie udanej i krótkiej przygodzie z castem chciałbym spróbować jeszcze raz z tym ze teraz chciałbym zacząć od kupienia troche lepszego sprzętu do nauki co by sie znow nie zniechęcić po godzinie rzucania... Zdecydowany jestem na kupno tatuli i tutaj mam pytanko ktora wybrac? w zamysle mam lowienie castem na grubsze przynety, mam troche tego i jak narazie to tylko lezy nie uzywane w pudlach bo nie ma sprzetu i czas to zmienic.jaki model tatuli wybrac z alliexpress zeby ogarniała mi przynęty od 30 gram do ok 100/120max? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 30 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2017 Tatula 200hd. Złoty karaś. Do tego linka 40lb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HIFI Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 @godskiMiałem w rękach obydwie Tatule 100HHSL i 200HD. Rozmiar jest identyczny, można zamieniać boczny dekielek z hamulcem. Tatula 200 HD ma głębszą szpulę. Dodatkowa różnica to taka, że pierścień do magnetyka w 200 jest przymocowany na stałe (nie odchyla się osiowo o szpuli). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Szpulka ma ciut większą średnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ms80 Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2017 Tatula HD ma też dłuższe ramię korby, co umożliwia łatwiejsze operowanie cięższymi przynętami. Miałem Tatulę 100HSL a aktualnie używam HD 200HL. I też polecam rozmiar 200 do przynęt 100-120g. Nie mialem okazji by porównać gabaryty przekładni, ale wg dokumentacji Daiwy, zarówno przy modelu 100 jak i 200 mamy inne nr części koła napędowego i wałka napędzanego przy tych samych przełożeniu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fedx Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 W pierwszej kolejności chciałby zaznaczyć że jestem korbiarzem i mam prawie zerowe doświadcznie jeśli chodzi o multiki, przyszła jednakpora że zamierzam nabyć mój pierwszy młynek niskoprofilowy do wędki 198cm cw do 70g (realnie bliżej 60g wg mnie) Dzisiaj miałem w łapkach Tatule w rozmiarach 100 oraz 200HD i muszę przyznać że kołowrotek kręcił całkiem zacnie, mam tylko jedną wątpliwość jak będzie sie sprawował z grubymi plecionkami tj. od 40-50lb wzwyż. (power pro 0.36mm 0,41mm) i jaka będzie rzeczywista pojemność szpuli przy takiej grubości ? Czy da rade upchnąć z 80-100m? Przynęty jakich będę używał to zakres od 15-50gr, głowie poppery, duże woblery powierzchniowe, woblery do twichowania. Co sądzicie o wyborze Tatuli do takiego łowienia ? Zupełnie nie znam sie na multikach, jesli chodzi o korbę to cenię i używam kolowrotki w klasie Certate, czy może szukać czegoś z wyższej półki ? Jeśli tak to czego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patron Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Witam posiadam tatule w rozmiarze 200hd i jestem bardzo zadowolony uzywam jej do wiekszych gum.Nie pamietam dobrze jaka plecionke nawijalem ale chyba wlasnie 50lb i weszlo cos okolo 120 metrow takze co do pojemnoaci szpulki i twojego pytania jak najbardziej na tak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SkiDivPL Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Jeśli będziesz łowił kijem do max 60 gram to po co Ci plecionka 50lb i więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fedx Opublikowano 16 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2017 ^^^ Ryby i specyfika łowiska tego wymagają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi