Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

tylko że te z ali maja zmniejszoną pojemność szpuli

np taka szpulka wygląda normalnie a z opisu wynika że mieści 12lb -120m Ja chciałem używać pletki ok 016 co daje ok 20lb i to mnie właśnie zastanawia.

W PL nie ma szans gdzieś kupić samej szpulki ???

tylko że te z ali maja zmniejszoną pojemność szpuli

np taka szpulka wygląda normalnie a z opisu wynika że mieści 12lb -120m Ja chciałem używać pletki ok 016 co daje ok 20lb i to mnie właśnie zastanawia.

W PL nie ma szans gdzieś kupić samej szpulki ???

Kiedyś szukałem,nie udało mi się znależc.Pytanie wysyłane do przedstawiciela Daiwy(mailowe)dotyczące zresztą także różnych innych spraw pozostały bez odpowiedzi...

Załóż wątek w dziale kupię,może ktos zakładał właśnie tunningową szpulkę do Tatuli i oryginalna mu zbywa.Chyba zresztą calkiem niedawno ktos na giełdzie sprzedawał więc czasem się pojawiają.

• Like 1

A czy odchudzone szpulki mogą generować problemy rzutowe przy ciężkich przynętach w stosunku do oryginalnej? Potrzebuję zapasowej szpuli do swojej Tatuli i niekoniecznie ma ona słuzyć do lekkiego casta.

Problem z odchudzonymi szpulkami jest taki że generalnie mieszczą mniej linki i robi się problem przy cięższym łowieniu.

• Like 1

A czy odchudzone szpulki mogą generować problemy rzutowe przy ciężkich przynętach w stosunku do oryginalnej? Potrzebuję zapasowej szpuli do swojej Tatuli i niekoniecznie ma ona słuzyć do lekkiego casta.

patrzac sie na lekka szpule tatuli z ali ,raczej stosowalbym sie do zalecen producenta czyli max 15gram,ciezsze przynety smialo rusza ze standardowej

mozna by sie ewentualnie pokusic o szpule  z wersji HLC,type-R lub wersji na JP,wszystkie trzy sa stosunkowo lzejsze i solidne pod zakres 20-50gr

Mam prośbę do posiadaczy różnych modeli Tatula. Który z modeli ma gwiazdę hamulca lakierowana na czarny połysk?

Chodzi mi jednak o jednolity czarny połysk, a nie ten „marmurkowy” odcień w zaionowych gwiazdach.

Z góry dzięki za wszelkie info.

Edytowane przez Żbiku

150HD Custom rzuca już od 10g łącznej masy wg mnie, choć ja jej do takich przynęt nie stosuje. Od 15g łącznej masy jest już pełen komfort rzutowy.

Dziś na burdeliku rzucałem spokojnie guma 4” na główce 8g, choć na lince 30lb to takie słabe obciążenie. No ale naparzalem również Pirania Melka (103g), Big Banditem (93g), a w łowisku zębate metrowe i sumy 30-40kg, stad linka słuszna ;)

Edytowane przez Żbiku
  • Like 2

Witam

Jeżeli któremuś z posiadaczy tatuli wydaje się, że podczas rzutu szpula dostaje jakichś wibracji lub dziwnie hałasuje, (nie zawsze ale co jakiś czas) to być może ma szpulę złożoną tak jak ja.

Ciekawe czy tylko ja miałem pecha czy jest więcej takich ? Z drugiej strony w takim sprzęcie powinno to chyba byś symetryczne.

https://youtu.be/5m5lPWtnaDI

• Like 2

Gdy zarzucasz zestawem słyszysz tarcie?

Ta tuleja na szpuli wchodzi w szczelinę magnesów hamulca. Szczelina ma określony rozmiar. Ponadto przy dużej prędkości obrotowej, zarówno magnesy jak i siła ośrodkowa powodują wyosiowanie tej tulei. Ale wibracje mogą być wyczuwalne.

Mialem kiedyś Tatule 100hsl i tam nie było takiego problemu.

Aktualnie używam 200hl i w niej tuleja jest zintegrowana na stałe ze szpulą. Jedynie co zauważyłem, że niektóre grube plecionki źle się układają na szpulce lub pod naciskiem zewnętrznych zwojów deformują. Efekt jest taki, że przy lotnych przynętach, gdy przynęta przeleci ok 20m multik i wędką wpadają w drgania i to powoduje troche krótsze rzuty. Pomaga rozwiniecie i ponowne nawiniecie calej plecionki.