Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

3x8x4 dla przypomnienia ;)

Zamówione ????

A pamięta ktoś wymiary łożysk na ośki knobów ?

W lexie 300 w knobach z zewnątrz są łożyska a od strony korbki są teflonowe tulejki.

Chciałbym je wymienić .

Będę wdzięczny za pomoc .

Edytowane przez pe-te-ro

• 4 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...

Osobiście używam tej Tatuli do jerków ze względu na wyższe przełożenie co mi bardziej pasuje przy prowadzeniu szeroko chodzących dużych jerków. Tranx 301 zadebiutuje u mnie w czerwcu ale w zastosowaniu pod nuże gumy (23-27cm)

(PS Tranx 300 jest na prawa rękę)

• Like 1

Korba jak korba. Normalka jak w seryjniaku (widziałem dużo brzydsze w wypasionym tuningu, ale to kwestia gustu ;) ). Natomiast jak i dlaczego może przeszkadzać w rzutach? (jeszcze nie byłem z tym multikiem nad wodą)

Robert-bo koledzy piszą chyba o 301HG,który ma "pojedyńczą" korbe z wielką gulałą.Wygląda faktycznie koszmarnie ale też jestem ciekaw co Łukasz ma na myśli z tymi problemami.Za duża,zahacza o coś?Łukasz,pisz :) .

• Like 1

Duży pojedynczy knob mam w lexie WN (wielkością odpowiadający 301HG) i wogóle nie przeszkadza przy rzutach. Wybieranie linki przy jerkowaniu kwestia wprawy i przyzwyczajeń,  trzeba znaleźć rytm.  Do łowienia poziomego super. 

Edytowane przez MarCinFin

Żadnym specjalistą na razie nie jestem, chociaż kilka osób w terenie w zdumienie już wprawiłem, po prostu dwa zdania początkującego amatora o tytułowym multiku. Ostatnio zanabyłem u fajnych forumowych Kolegów kij Dragon HM69 (cw. 5-21 g, 2,45 m), lekką szpulę do Tatuli 100 XLS Type R oraz plecionkę Varivas Sea Bass Premium PE 1.0. I być może to był błąd, okazało się, że taki zestaw nawet w rękach zupełnego żółtodzioba jak ja, nie odbiega od podobnych parametrami spinningów. Co więcej, frajda jest nieporównywalna, a odległości osiągane np. 12 gramową gumą RH są przy mniej więcej takiej samej sile wyrzutu.....większe! Chyba czas powoli zbierać spinningowy chrust i wystawiać hurtem na giełdzie :D

Przynęta po prostu sobie leci. Mimo tego, że póki co szpulę kontroluję cały czas kciukiem, tak więc linka o ten kciuk ociera się i wyhamowuje. Czy to jest techniczny błąd? Opuszek kciuka niestety nie jest marki Fuji, żaden to Torzite, SIC czy nawet Hardloy, jakiś wpływ na strzępienie plecionki pewnie więc ma :rolleyes:  

Nie wiem jak sprawują się inne multiplikatory, ale za 500 zł (kupiłem na naszej giełdzie używkę w idealnym stanie) trudno oczekiwać więcej. Druga szpula z nawiniętą plecionką PE 1.5 czy trochę mocniejszą obsłuży bez problemu kij do 40 gramów. Słowem......fantastyczna konstrukcja i bez żadnych wątpliwości można ją polecić jako pierwszy multiplikator.....z jednym jedynie zastrzeżeniem - to wciąga B)

Edytowane przez cristovo
  • Like 7