Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Mam problem z Tatulka sv tw.

Sprzet praktycznie nowy. 2 miesiace uzywania nad woda do przynet w zakresie 7-35.

Podczas zwiajania linki slychac i czuc generalnie prace mechanizmu... Terkotanie.

Co poczac ? Wyslac do kogos kto rozbierze i przesmaruje czy zworcic na gwarancje ?

Mam problem z Tatulka sv tw.

Sprzet praktycznie nowy. 2 miesiace uzywania nad woda do przynet w zakresie 7-35.

Podczas zwiajania linki slychac i czuc generalnie prace mechanizmu... Terkotanie.

Co poczac ? Wyslac do kogos kto rozbierze i przesmaruje czy zworcic na gwarancje ?

Na 99% przesmarować, tylko do Ciebie należy decyzja gdzie...

Pozdrawiam.

• Like 3

• 2 tygodnie później...

dziwie sie bo mialem hl i nic jej nie dolegało - poprzez mniejsze przelozenie krecila plynie i bez oporow nawet pod wiekszymi wabikami - i stawiam ja wyzej niz orre i wincha jezeli chodzi o samo uzytkowanie - dlatego sie dziwie ze 100 shl i nic wiecej - ja juz wyroslem z multików 7+ w przelozeniu zwykle 6.3 jest wystarczy w 95% sytuacji :)

O Meme come back. Gdzies Ty był chlopaku ????????✌

Panowie a jaki multik polecacie do wabików 40-80gr?

Zaczynasz dopiero przygodę z castem? Jak początek to tatula 200hd , jak będziesz przekraczał 80 g to zdecydowanie rozmiar 300, z tańszych lexy, komodo z droższych tranx i okrąglaki. 

Edytowane przez MarCinFin
  • Like 2

• 2 tygodnie później...

Panowie dwa tematy:

1. kupiłem daiwe tatule 200 hls i mam możliwość żeby gość założył "trykotkę" tzn jak szczupak wysnuwa plecionkę to będzie trekotać jak w zwykłym kołowrotku. Robić czy nie robić??? Jakieś ryzyko to niesie?

2. Puszczają mi agrafki na jerkach 70 gr chociaż niby tytan zestaw do 20 kg firmy DAM :( Dwa jerki straciłem jednego dnia. Błagam polećcie coś co kupię przez neta albo może ktoś robi solidne na jerkbait to proszę o namiary.

Dziękuje i pozdrawiam!

Panowie dwa tematy:

2. Puszczają mi agrafki na jerkach 70 gr chociaż niby tytan zestaw do 20 kg firmy DAM :( Dwa jerki straciłem jednego dnia. Błagam polećcie coś co kupię przez neta albo może ktoś robi solidne na jerkbait to proszę o namiary.

Dziękuje i pozdrawiam!

Kup fluorokarbon 1,0 ,agrafki kamatsu i nic nie puści, fluorokarbon zawiąż , będziesz Pan zadowolony :-)
  • Like 4

Wiązanie fc 1.0 to problem, chyba że to sofciak np od savageara. Szczypce do zaciskania i tulejki+agrafki kol. Heshera = pewny zestaw. A swoją drogą to ta terkotka to ciekawe rozwiązanie, musi mieć dodatkowo jakieś czujniki skoro od razu rozpozna czy siedzi szczupak, czy inna rybka i tylko w pierwszym przypadku zaczyna działać.

Wiązanie fc 1.0 to problem, chyba że to sofciak np od savageara. Szczypce do zaciskania i tulejki+agrafki kol. Heshera = pewny zestaw. A swoją drogą to ta terkotka to ciekawe rozwiązanie, musi mieć dodatkowo jakieś czujniki skoro od razu rozpozna czy siedzi szczupak, czy inna rybka i tylko w pierwszym przypadku zaczyna działać.

Niewielki problem, trochę wprawy i jest OK.

Jeżeli to ta terkotka od Rosjanina sprzedającego na ebay, to możesz śmiało montować. Fajnie terkocze, przy okazji w zestawie chyba są tarcze do hamulca z carbontexu. Ale jak się przyzwyczaisz, to sam świst wyciąganej linki i kontakt kciuka ze szpulą też Ci dostarczy fajnych wrażeń.

• Like 1

Skontaktuj się z kolega @turik  , mam terkotki od niego w 3 multikach własnie zamówiłem czwartą , w piątym jest firmowa . Niczym nie ustępują firmówką , (w Zetce jest cichsza w Aldebaranie głośniejsza ). Proste w montażu w komplecie okładziny które (mam wrażenie) dodatkowo usprawniają hamulec. 

Węzeł na FC 1mm jest wykonalny(tak samo jak na drucie tytanowym), ale jest okropny!  i tak wielki, że zbiera syf i każde zielsko.

Robię zaciski z tulejek (po 2 szt z każdej strony) i nigdy nie przytrafiła mi się awaria. Wiążę tylko Regenerator 1,05mm (również bez awarii ;)  :)