Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Nie mogę teraz znaleźć,ale był poruszony temat problemu z filmu. Przyczyną była wilgoć na podkładkach hamulca,a remedium na te dolegliwość było wysnucie kilku metrów plecionki na skreconym hamulcu i zaskakiwał.

Edytowane przez marcin186

http://jerkbait.pl/topic/110233-daiwa-steez-sv-tw-1016sv-sh/page-9 post #174 rozwiązanie problemu.

Odnośnie filmu to nie wiemy jak jest przymocowana plecionka do szpuli ,przyklejona ,przywiązana czy jest podkład z żyłki . Może zwyczajnie się ślizga po szpuli.

Edytowane przez Paweł J
  • Like 1

Pierwszy raz widzę niezadowolonego użytkownika tych modeli. :blink:

Ja z kolei bardzo sobie chwalę ten budżetowy młynek.  :good:

100HSL

200HSL HD

100 TYPE R

CT 7.1

CT6.3

CT TYPE R

SV

Za ostatnie trzy lata taki zestaw Tatul :P używałem mniej lub bardziej intensywnie i nie zauważyłem nie tylko ze powyższego ale w ogóle innego problemu.

A to tylko liczba modeli,egzemplarzy więcej bo były dublety :D .Co oczywiście nie znaczy że nie może się trafic wadliwa sztuka.

• Like 3

100HSL

200HSL HD

100 TYPE R

CT 7.1

CT6.3

CT TYPE R

SV

Za ostatnie trzy lata taki zestaw Tatul :P używałem mniej lub bardziej intensywnie i nie zauważyłem nie tylko ze powyższego ale w ogóle innego problemu.

A to tylko liczba modeli,egzemplarzy więcej bo były dublety :D .Co oczywiście nie znaczy że nie może się trafic wadliwa sztuka.

Warto dopłacać do SV?

Warto dopłacać do SV?

Szpula SV ma swoje oczywiste zalety.Ja jednak po wypróbowaniu nie doceniłem ich tak bardzo i wybrałem CT Type R.Nie miałem jakiejś wielkiej potrzeby posiadania,po prostu chciałem spróbować czegoś ze szpulą SV.Spróbowalem i jakos mnie na kolana nie powaliło.CT Type R na pewno w dole ma możliwości rzutowe nie gorsze niż SV(powiedziałbym wręcz że lekkie przynęty posyła lepiej).Co do góry się nie wypowiadam,bo i tak tymi młynkami ciężej niż 30g.nie mam potrzeby rzucac.Spróbowac na pewno warto ale ja świadomie zrezygnowałem z SV na rzecz CT Type R.

• Like 2

Czołem Panowie,

Mam pytanie czy te lżejsze szpulki z Ali:

http://s.aliexpress.com/qYjq2iae

Faktycznie obsługują przynęty tylko do 18gr .?

Więcej nie da rady ? Myślałem, że do 30 gr da radę...

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Edytowane przez koval75

Rama 100 i 150/200 różni się tylko kołnierzem w otworze na szpulę.Dlatego w 100 nie wejdzie szpula od 200attachicon.gif 265060FC-5069-4823-966C-9A8787970E1A.jpeg

A jak szpula pasuje do Tatuli HD 200, chodzi mi o płytsza szpulę do tego modelu ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Czołem Panowie,

Mam pytanie czy te lżejsze szpulki z Ali:

http://s.aliexpress.com/qYjq2iae

Faktycznie obsługują przynęty tylko do 18gr .?

Więcej nie da rady ? Myślałem, że do 30 gr da radę...

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

A nawet jak dają radę, to jaki jest sens jej używania skoro oryginalna te 30 g obsłuży?

• Like 1

Powiedzmy 8-15 g zwykłą szpulką też się spokojnie obsłuży. Jak się chce "wyciągnąć" dół, to wypadałoby wpakować łożyska ceramiczne, które przy 30 g długo nie pociągną.

Mam HD 200 i CT 100. Chciałem CT 100 do casta 5-14 a HD 200 do drugiego 15-40

Rozumiem w takim razie, że nie szukasz kompromisu, tylko chcesz mieć 2 zestawy.

Trochę mało danych, bo 5 g wobler nielot to nie to samo co 5 g guma z ołowiem. Stawiam, że masz na myśli gumy. Osobiście zrobiłbym tak: wykorzystał szpulkę z Ali w CT 100 ( z oryginalnymi łożyskami) do przynęt 5-14, a oryginalną szpulkę do 15-40.

HD 200 zostawiłbym do "poważniejszych" przynęt. 

PS. Zostaje jeszcze kwestia, czy osiągane odległości będą Cię satysfakcjonować oraz jakich wędzisk i linek będziesz używać.

• Like 2

Rozumiem w takim razie, że nie szukasz kompromisu, tylko chcesz mieć 2 zestawy.

Trochę mało danych, bo 5 g wobler nielot to nie to samo co 5 g guma z ołowiem. Stawiam, że masz na myśli gumy. Osobiście zrobiłbym tak: wykorzystał szpulkę z Ali w CT 100 ( z oryginalnymi łożyskami) do przynęt 5-14, a oryginalną szpulkę do 15-40.

HD 200 zostawiłbym do "poważniejszych" przynęt.

PS. Zostaje jeszcze kwestia, czy osiągane odległości będą Cię satysfakcjonować oraz jakich wędzisk i linek będziesz używać.

Sorry za poprzedni niepełny post.

Potrzebuje Tatulki do przynęt 5-25 oraz 25-60 Teraz do lekkiego casta mam CT100 i na ciężej HD200.

Do przynęt powyżej 100gram ma prorexa.

Chciałem Tatule wykorzystać jak powyżej. Dwa kije: jeden 14-40 może więcej a drugi 5-20.

Edytowane przez koval75
  • Like 1