Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

No tak dokładnie o to ale gdzie to kupić mam na myśli cały drag clicker ( po zamontowaniu tego lepiej działa hamulec ? + Jest klik ) i te tulejki to też za bardzo nie wiem gdzie to z konkretnego materiału powinny być ? ( Takie o będą git http://lozyskaceramiczne.pl/product_info.php?products_id=572 czy nie przesadzać i kupić coś tańszego https://profimodel.cz/pl/loziska/59175-kulickove-lozisko-4x7x25mm-2-ks-0816874010249.html?gclid=Cj0KCQiAjszhBRDgARIsAH8Kgvc8QuL1v30J21v0E31AoRVVnVcT5auI5S9WJPJqedDIgrrZEetlErUaAtctEALw_wcB#59175 )

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka

ceramików w tym miejscu niema co zakładać , powszechnie znane i lubiane EZO będą OK . co do Clickera to myślę że najlepiej będzie jak napiszesz do naszego forumowego kolegi @Turik

Koledzy potrzebuje małej porady.Chce skompletowac zestaw 10-30 kijek juz mam,waham sie nad multikiem .Trzy moje typy 1 tatula ct 100,2 tatula ct type t (model sprzed tej brzydkiej czarno-czerwonej) 3 tatula ct sv.Za podpowiedz z gory dziekuje.Woda czesc.

Wszystkie będą bardzo dobrze ogarniać potrzebne Ci gramatury jeśli faktycznie chcesz rzucać od 10-30g.Do wyboru do koloru.Type R i CT SV pozwolą zejść poniżej 10g. skupionej masy jeśli będziesz miał taka potrzebę.

Edit:wiele oczywiście zależy od tego jaki masz kij,bo sam opis 10-30 to mało.

Edytowane przez drag

Millenium cs cast 2.13 5-21(głownie pod szczupaka z łodzi).Przynety głownie,głowki do max 15 g woblery do 20g (od czasu do czasu poppery 10 cm).Uwazam ,ze kijek jest lekko niedoszacowany i pociagnie lekko te przysłowlowiowe10-30.I jeszcze jedno ,zapomniałem o przełozeniu 7 czy 8

Nie mam ale dzisiaj pojechałem na wstępne sklepowe oględziny.Szczerze mówiąc jakiegoś mega wrażenia na mnie nie zrobiła.Na pewno mniejsza sporo od poprzedniczki,to było wiadome od początku.To sporo jest to jednak naprawdę sporo,nie wiem czy wszystkim będzie pasować.Trzymając ja w ręce miałem odczucie że jest drobniejsza nawet od Tatuli CT.O kręceniu i odczuciach nie ma się co wypowiadać bo w sklepie to wszystko fajnie kręci.Egzemplarz który miałem w ręce spasowany ok,nie wyczułem żadnych luzów,aczkolwiek(może to kwestia materiału z którego jest wykonana buda)miałem wrażenie "plastikowatości".

Porównując zupełnie podstawowo nową Tatulę i Revo 4gen.bardziej mi leży Abu.Może dlatego że juz nim łowiłem i było bardzo przyjemnie.Znając życie jako człowiek absolutnie "tatularstwem" skażony pewnie prędzej czy póżniej kupię,chociażby po to aby pozyskać wiedzę.Może się okaże że jest dużo lepiej niż przy pierwszym wrażeniu.Nie to że jest żle,po prostu oczekiwałem czegoś co w ręce da poczucie wiekszej...solidności.Chyba to też moje skrzywienie.Wszystko idzie w kierunku obni zania wagi bo ludzie tego oczekują a ja nawet do zestawu BFS potrzebowałem multika o wadze nie 130 a 200g żeby nareszcie stwierdzić-to jest to.

Na marginesie tematu jeszcze,choć tez od Daiwy.Na półce leżała też nowa Ryoga 1520.Wziąłem w chciwe łapy i jeszcze mnie kłuje w pęcherzu.Wszystko w tym multiku jest super-forma,waga,kolor odczucie przy trzymaniu w dłoni.Nowa choroba się wykluła ;) .

• Like 6

Chciałbym prosić o informację odnoście Tatuli, bo chyba się pogubiłem... Którym modelem można efektywniej ekspediować lżejsze przynęty, Tatulą SV TW czy Tatulą CT HSL Type R (chodzi o wersje "fabryczne")? Raz do lżejszych przynęt jest rekomendowana jedna, innym razem druga Tatula, stąd moje pytanie. Oczywiście wiem, że nie jest to sprzęt do "paprochów", chodzi mi tylko o to, która ma "lepszy start" przy lekkich przynętach. 

(…) potrzebowałem multika o wadze nie 130 a 200g (…).

Takim mieszczącym się w tym zakresie jest KONGER Streeto Cast 7200LH waży tylko ciut ponad 150g. Niestety szpulka, mimo że płytka waży więcej niż standardowa szpula w Tatuli CT100HSL.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

• 2 tygodnie później...
Pewnie już było, ale ja nie zauważyłem. Nowość na 2019r. TATULA HD 200HL LTD

Trochę suchych danych z katalogu. Nowa Tatula HD 200HL LTD stworzona została do ciężkiego połowu dużymi

przynętami i grubymi plecionkami. Ekstra mocny mosiężny mechanizm spokojnie radzi sobie z gumowymi imitacjami z kategorii 25-30cm. System TWS poprawia odległości wyrzutu do ok.10%. Dzięki 7 łożyskom kulkowym CRBB świetnie nadaje się do połowu w wodach brachicznych i szwedzkich szkierach. Przekładnia Air Rotation zapewnia jedwabiście płynną, miękką pracę.

- 7 Łożysk kulkowych „CRBB®“

- T-Wing System (TWS™)

- Hamulec UTD

- Magforce® magnetyczny hamulec

- Hamulec gwiaździsty z Click-Systemem

- Przekładnia frezowana CNC

- Aluminiowa obudowa

- 100mm aluminiowa korbka

- Uchwyt korbki Soft-Touch

- Model na lewą rękę

Pewnie większość to marketingowy bełkot, ale może ktoś używa i porówna ją do poprzedniej zwykłej HD 200 HSL?? Patrząc po parametrach, to jedyne co rzuca mi się w oczy, to kwestia łożysk. W poprzedniej były zwykłe, a tu wszystkie są CRBB. Trochę inny wygląd zewnętrzny, ten według mnie fajniejszy. No i inna szpula. Jak mają się te dwie wersje do siebie, no i czy wytrzyma to przynęty 100-140g?

Edytowane przez kleniu25
  • Like 1

Trochę suchych danych z katalogu. Nowa Tatula HD 200HL LTD stworzona została do ciężkiego połowu dużymi
przynętami i grubymi plecionkami. Ekstra mocny mosiężny mechanizm spokojnie radzi sobie z gumowymi imitacjami z kategorii 25-30cm. System TWS poprawia odległości wyrzutu do ok.10%. Dzięki 7 łożyskom kulkowym CRBB świetnie nadaje się do połowu w wodach brachicznych i szwedzkich szkierach. Przekładnia Air Rotation zapewnia jedwabiście płynną, miękką pracę.

- T-Wing System (TWS™)
- Hamulec UTD
- Aluminiowa obudowa
- Model na lewą rękę

Pewnie większość to marketingowy bełkot, ale może ktoś używa i porówna ją do poprzedniej zwykłej HD 200 HSL?? Patrząc po parametrach, to jedyne co rzuca mi się w oczy, to kwestia łożysk. W poprzedniej były zwykłe, a tu wszystkie są CRBB. Trochę inny wygląd zewnętrzny, ten według mnie fajniejszy. No i inna szpula. Jak mają się te dwie wersje do siebie, no i czy wytrzyma to przynęty 100-140g?

Podaj link do sklepu.

- T-Wing System (TWS™)
- Hamulec UTD
- Aluminiowa obudowa
- Model na lewą rękę

Też mnie bardzo interesuje Tatula HD 200HL LTD - zamierzam kupić do Svardzonkera 40 - 140 g; 2,59 m i również się zastanawiam czy wytrzyma przynęty ( gumy ) o masie całkowitej do 140 g?

Z tego co wyczytałem na stronach różnice względem modelu HD 200HSL to: 

1. Rodzaj łożysk

2. Mniejsze przełożenie 200HL 6,3 do 1; względem 200HSL 7,3 do 1 

3. Nawój 200HL 71 cm; 200HSL 82 cm

Obydwa modele mają według katalogu na 2019 rok mają tą samą pojemność szpuli 180/0,32 oraz wagę 230 g.

Edytowane przez Janusz1966
  • Like 1

Witam szanowne grono tu, jako nowicjusz castingowy  :P

Chciałbym przedstawić nowego - "swojego sprzęta" na tę okoliczność  :)  Wygląda to tak: kijek + młynek ten  z przełożeniem 7,3:1 oraz linka od Berkleya fi 0,12mm . 

Dosyć chwalenia  ;)  zasadnicze pytanie - jako że lubię "mieć"  ... prosiłbym o namiar(podpowiedź) - jakie łożyska w tym młynku(wszystkie rozmiary) można założyć(oraz gdzie w miarę tanio je kupić), by ulżyć młynkowi w cierpieniu a obsługującemu go - dać możliwość wydania dodatkowej kasy :lol: . W tym wątku doczytałem, że na ślimaka zakładamy 2 szt. 4x7x2,5 a może ... źle czytałem/szukałem?

Swoją Tatulę też kiedyś uzbroiłem w łożyska na ślimaku. Dziś bym tego nie zrobił z prostej przyczyny. Szybciej sprzedałem multiplikator niż zajeździłbym tulejki. To Twój pierwszy zestaw, więc może nie warto bawić się w taki tuning. Zawsze zdążysz to zrobić za rok, dwa, może trzy :)

Edytowane przez Koincydencja
  • Like 2

• 1 miesiąc temu...

Pewnie juz o tym bylo ale jakos sie nie moge dokopac... Chcialem dokupic szpulke do mojej Tatuli SV TW 103HSL. A ze ma byc po taniosci wybralem szpulke z Ali. https://www.aliexpress.com/item/DIY-DAIWA-2017-TATULA-SV-TW-2018-TATULA-SV-TW-CS-FISHING-REEL-SPOOL-LIGHT-WEIGHT/32957944052.html?spm=2114.search0204.3.22.8acf54e4r9n1LY&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_9_10065_10068_10130_10547_319_317_10548_10696_10192_10190_453_10084_454_10083_10618_10307_10820_10301_10821_10303_537_536_10902_10059_10884_10887_321_322_10103,searchweb201603_16,ppcSwitch_0&algo_expid=7a835144-488d-48ce-9304-bf62a73e4e5e-3&algo_pvid=7a835144-488d-48ce-9304-bf62a73e4e5e

Czy moze kos rzucic okiem czy to aby wlasciwa? Bede wdzieczny. Pytanie kolejne. Czy lepiej nawinac cienkiej linki na ta szpulke czy tez na orginalna? Ma mi ten zestawik sluzyc do lowienia pstragow. Chcialbym w miare komfortowo rzucac przynetami od 4g tak do 10-15m na poczatek.

Edytowane przez Luckyguliver