Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Co masz na myśli pisząc "jakość wykonania uzębienia"?

Generalnie każde koło przekładni ma jakieś błędy wykonania, czyli odchyłki kształtu w stosunku idealnego zarysu i jakość powierzchni wynikające z technologii wykonania. Pomiar raczej nie możliwy bez specjalistycznego sprzętu pomiarowego. Oczywiście jakimś stopniu są założone, dopuszczone w czasie projektowania. Tyle teorii :)

Jakiś czas temu oglądałem Tatule Ct R-type i zwykłą w lokalnym sklepie. R-type pracowała bardzo płynnie, zaś w zwykłej było czuć przekładnię... pomyślałem sobie, że może Daiwa przed montażem robi selekcje komponentów: lepsze do droższych zaś gorsze do tańszych multików.

Generalnie każde koło przekładni ma jakieś błędy wykonania, czyli odchyłki kształtu w stosunku idealnego zarysu i jakość powierzchni wynikające z technologii wykonania. Pomiar raczej nie możliwy bez specjalistycznego sprzętu pomiarowego. Oczywiście jakimś stopniu są założone, dopuszczone w czasie projektowania. Tyle teorii :)

Jakiś czas temu oglądałem Tatule Ct R-type i zwykłą w lokalnym sklepie. R-type pracowała bardzo płynnie, zaś w zwykłej było czuć przekładnię... pomyślałem sobie, że może Daiwa przed montażem robi selekcje komponentów: lepsze do droższych zaś gorsze do tańszych multików.

Też to mam. Co prawda w Tatuli 100 Type- R ale nie CT. Chodzi płynniej od 103 a więc japońskich wersji, o zwykłych 100 już nie mówiąc.

Type R i SV zawsze chyba miały lżejsze szpule od zwykłych wersji.

Odnośnie "zwykłych" Tatul to masz rację, ale nowa tatula to buda kompakt, czyli odpowiednik wersji CT

A nie wie ktoś gdzie można by obecnie zilliona w dobrej cenie dostac ?? ????

Najtaniej nówki to standardowo digitaka.com lub polowanie na okazje na ebay. Ewentualnie możesz napisać do Mortiza.

To powiedzcie mi proszę czym różni się teraz nowy stees od tatuli ? Bo w środku też plastiki.

https://www.youtube.com/watch?v=hVS9QvapVYk

Obudową z magnezu, większą precyzją wykonania, tym, że szpula ma krótki trzpień, ilością łożysk, wagą i jeszcze wieloma innymi czynnikami, które wpływają na jego cenę[emoji846]
  • Like 1

Pewnie już było, ale ja nie zauważyłem. Nowość na 2019r. TATULA HD 200HL LTD

Trochę suchych danych z katalogu. Nowa Tatula HD 200HL LTD stworzona została do ciężkiego połowu dużymi
przynętami i grubymi plecionkami. Ekstra mocny mosiężny mechanizm spokojnie radzi sobie z gumowymi imitacjami z kategorii 25-30cm. System TWS poprawia odległości wyrzutu do ok.10%. Dzięki 7 łożyskom kulkowym CRBB świetnie nadaje się do połowu w wodach brachicznych i szwedzkich szkierach. Przekładnia Air Rotation zapewnia jedwabiście płynną, miękką pracę.

- 7 Łożysk kulkowych „CRBB®“
- T-Wing System (TWS™)
- Hamulec UTD
- Magforce® magnetyczny hamulec
- Hamulec gwiaździsty z Click-Systemem
- Przekładnia frezowana CNC
- Aluminiowa obudowa
- 100mm aluminiowa korbka
- Uchwyt korbki Soft-Touch
- Model na lewą rękę

Pewnie większość to marketingowy bełkot, ale może ktoś używa i porówna ją do poprzedniej zwykłej HD 200 HSL?? Patrząc po parametrach, to jedyne co rzuca mi się w oczy, to kwestia łożysk. W poprzedniej były zwykłe, a tu wszystkie są CRBB. Trochę inny wygląd zewnętrzny, ten według mnie fajniejszy. No i inna szpula. Jak mają się te dwie wersje do siebie, no i czy wytrzyma to przynęty 100-140g?

Może gdzieś było pisane, ale nie znalazłem. Może już ktoś coś napisać o tym multiku. Jak się ma do gum 100g.