Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Może gdzieś było pisane, ale nie znalazłem. Może już ktoś coś napisać o tym multiku. Jak się ma do gum 100g.

Mam ten kołowrotek Tatula HD 200HL 6,3:1. Jest to mój pierwszy multiplikator, używam go z wędką SG MPP2 Trigger <80g.

Dzisiaj byłem pierwszy raz na rybach, rzucałem SG 4d Line Thru Trout 15cm 35g, 4d Line Thru Perch 18cm 63g, SG Shine Glider 180 65g,SG 3d Pop Frog 20g.

Moje pierwsze wrażenia są pozytywne. Nie miałem żadnej brody to po pierwsze. Po drugie i co mnie zdziwiło najdalsze rzuty oddawałem 3d Pop frogiem tłumaczę to sobie dość rozkręconym dociskiem szpuli i zwartą bryłą przynęty co pozwalało mi rzucać dynamicznie. Do większych przynęt muszę się przyzwyczaić i myślę że będzie super. Przynęty które wymieniłem dla tego kołowrotka nie stanowią problemu. Co mogę powiedzieć więcej na szpulę weszło 120 plecionki J-Braid 0,28mm i myślę że to już maks ale nawinąłem tyle z obawy przed brodami.

Dodam jeszcze że regulacja docisku szpuli jest według mnie mało precyzyjna kolega ma taki sam zestaw jak ja i nieduży obrót powoduje że przynęta spada na łeb na szyję. Być może to nie wada ale kwestia tego że to był mój pierwszy raz i dopiero ogarniam casting. 

Dodam jeszcze że regulacja docisku szpuli jest według mnie mało precyzyjna kolega ma taki sam zestaw jak ja i nieduży obrót powoduje że przynęta spada na łeb na szyję. Być może to nie wada ale kwestia tego że to był mój pierwszy raz i dopiero ogarniam casting. 

Docisk szpuli na zero. Reguluj magnetykiem.

• Like 2

Docisk szpuli na zero. Reguluj magnetykiem.

Powiem Ci że kolega miał ustawiony hamulec magnetyczny na 0 ja na połowę skali czyli na 10 i on w drugim rzucie miał brodę potem ustawił jak ja i było ok. Rozumiem że dociski na zero i regulacja magnetykiem będzie oznaczać dłuższe rzuty?

Ja robiłem tak jak znalazłem na necie. Magnetyk na 0 docisk na maksa. Zakładam przynętę, zwalniam docisk do momentu jak przynęta swobodnie spada na ziemie i nie robi się broda a potem reguluję magnetykiem. Jak to w końcu jest i który sposób jest dobry? 

Przed chwilą odkręciłem na maksa docisk i przynęta mimo magnetyka ustawionego na 20 przy opadaniu robi brodę.

Mam ten kołowrotek Tatula HD 200HL 6,3:1. Jest to mój pierwszy multiplikator, używam go z wędką SG MPP2 Trigger <80g.

Dzisiaj byłem pierwszy raz na rybach, rzucałem SG 4d Line Thru Trout 15cm 35g, 4d Line Thru Perch 18cm 63g, SG Shine Glider 180 65g,SG 3d Pop Frog 20g.

Moje pierwsze wrażenia są pozytywne. Nie miałem żadnej brody to po pierwsze. Po drugie i co mnie zdziwiło najdalsze rzuty oddawałem 3d Pop frogiem tłumaczę to sobie dość rozkręconym dociskiem szpuli i zwartą bryłą przynęty co pozwalało mi rzucać dynamicznie. Do większych przynęt muszę się przyzwyczaić i myślę że będzie super. Przynęty które wymieniłem dla tego kołowrotka nie stanowią problemu. Co mogę powiedzieć więcej na szpulę weszło 120 plecionki J-Braid 0,28mm i myślę że to już maks ale nawinąłem tyle z obawy przed brodami.

Mi na Tatulę HD 200HL weszło 150m power pro 0,32 - na początku wydawało mi się, że jest za dużo ale naradzie bez strat w przynętach. Co do rzutów to też jestem nowicjuszem w castingu. Ja ustawiam docisk na swobodny opad przynęty i zatrzymanie szpuli w momęcie kontaktu z podłożem. Magnetyk ustawiam zależnie od wiatru i oporu jaki robi przynęta w danych warunkach. Skupiona masa i bez wiatru lub z wiatrem w plecy staram się zbliżać do zera. Przy przynętach stawiajacych znaczny opór i wietrze w twarz (mocny z boku jest chyba gorszy) Magnetyk na ok 8-14. Przynęty jakich używałem to minimum Pig Shad Junior z ośmioma gramami w korpusie a max to ShadTezz 27cm +15g. Wędzisko ST. Croix WRC90MH2.

Broda kilka razy się zdarzyła ale nie groźna - bez ostrzału i rozplatanie nawet bez wychodzenia z wody. Rozplatanie w moim przypadku to odwinięcie kilku metrów plecionki.

Generalnie jak na początki jestem bardzo zadowolony.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Janusz1966

Powiem Ci że kolega miał ustawiony hamulec magnetyczny na 0 ja na połowę skali czyli na 10 i on w drugim rzucie miał brodę potem ustawił jak ja i było ok. Rozumiem że dociski na zero i regulacja magnetykiem będzie oznaczać dłuższe rzuty?

Tak, coraz dłuższe przy nabraniu wprawy rzecz jasna i kontroli linki kciukiem. Zaczynasz od dużych wartości a skończysz po pewnym czasie pewnie na 3-5.

Panowie ile metrów wejdzie plecionki 40lb na tatulę 200hd, bo będę chciał nawinąć multicolor i nie wiem ile zakupić, gdyby była dostępna w sklepie stacjonarnym , to bym podjechał z multikiem i po problemie, ale nie mają...

Pewno zależy jakiej firmy ta plecionka. Mi weszło na HD200 Hl 150m Power Pro 0,32mm.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

No to jestem po pierwszych testach Tatuli SV TW 103XSL 8.1:1. Na domiar, po udanych testach boleniowych na Wiśle.

Multiplikator sparowalem z StC Legend Xtreme XC68MXF (starsza wersja) w której wymieniłem przelotki na tytanowe SeaGuide.

Plecionka to niezawodna YGK Egi Metal 1.0

Rzucane było zarówno typowo boleniowymi przynętami czyli woblerami (od 10 do 20g), wirującymi ogonkami oraz moimi ulubionymi Keitechami ES4” i Mann’s Predator 3 na główkach 7-25g.

Muszę powiedzieć że jestem pod ogromnym wrażeniem prostoty obsługi Tatuli z systemem SV. Zero bród, a kilka razy złapałem się na tym, że hamulec rzutowy miałem na 0[emoji15] bo przestawił się od moich niezgrabnych łap. Odległości rzutu rownież zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 2

To ja cienki bolek jestem bo wczoraj na type-r złapałem kilka bród :o Chyba jedynym wyjaśnieniem tego "cudu" jest fakt, że kij był mniej więcej do 50 g, i miałem główkę 2 gramy z hakiem chyba numer 1 i na niej sporawą płotkę od Janusza  ;)

Edytowane przez Sławek Nikt

To ja cienki bolek jestem bo wczoraj na type-r złapałem kilka bród :o Chyba jedynym wyjaśnieniem tego "cudu" jest fakt, że kij był mniej więcej do 50 g, i miałem główkę 2 gramy z hakiem chyba numer 1 i na niej sporawą płotkę od Janusza ;)

Mi też się kilka bród przytrafiło, patyk do około 40g i wahadłówki ~16-23g plus Sliderek7S. Hamulec szpulki ustawiony żeby ta nie była luźna, stykowo, a magnetyk w połowie skali. No ale wiatr swoje robił.