Skocz do zawartości

Najnowsza nowość DAIWA TATULA

mifek

Rekomendowane odpowiedzi

Tu masz na przykładzie Zilliona https://www.youtube.com/watch?v=n-K7u4595JE . Chociaż i bez filmu sobie poradzisz. Bankowo nasz schemat w jakiej kolejności poskładać elementy :)

Edytowane przez Koincydencja
  • Like 1

Dla ciekawskich. Na Tatulę 200 HSL weszło równo 140 metrów linki Sunline PE 5 X8 80 LB :ph34r:

Teraz idę holować samochód  :) .

attachicon.gif IMG_20190904_143424.jpg

I ta sama linka na chyba najbogatszej odmianie Tatuli 200 czyli Daiwa Coastal TWS 200HSL.

7 łożysk CRBB, hamulec 7 kg i fajne piankowe knoby. I ten kolorek  :D .

post-48513-0-86330500-1570177544_thumb.jpg

• Like 1

Tu masz na przykładzie Zilliona https://www.youtube.com/watch?v=n-K7u4595JE . Chociaż i bez filmu sobie poradzisz. Bankowo nasz schemat w jakiej kolejności poskładać elementy :)

Hubert,oczywiście że mam.Tylko telepało mi się po głowie że coś do czegoś trzeba przykleić.Dlatego pytałem o manuala.

• 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

Daiwa Tatula HD 200HL LTD da rady na szkierach? Przynęty 50-150gr

Miałem kupić lexe 300 ale ostatecznie nie kupiłem nic. Wracam ponownie do tematu, muszę być gotowy na przyszły sezon

Pytasz czy da radę na szkierach? A ile będziesz łowił na szkierach w roku? Jeden, dwa wypady, czy regularnie np 50 dni w sezonie? Krótki wypad każdy wytrzyma, później serwis i jest gotowy na następny wyjazd. Jak zostawisz po solance, po kilkudniowy intensywnym łowieniu, to tak pięknie działać już nie będzie. Moja ostatnia tatula 200 po około 10 wypadkach zaczęła lekko "chroboczeć" w środku a chodzi tylko pod przynętami do 70g.

Lexa300 to to samo co tatula tylko większą i mocniejsza ale jak nie przesmarujesz, nie dodasz kilku dodatkowych łożysk to po sezonie w solance też zacznie tracić na jakości pracy.

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez MarCinFin

Dzięki za odpowiedź. Szkiery 2 razy w roku, resztę sezonu u siebie za szczupakiem. Czy Tatulę trzeba smarować jak lexę zaraz po wyjęciu z pudełka? Czy można po prostu normalnie po sezonie

Jak da mnie każdy multik czy kołowrotek dobrze jest przesmarować tuz po zakupie albo po kilku razowym użyciu.

• Like 1

Dzięki za odpowiedź. Szkiery 2 razy w roku, resztę sezonu u siebie za szczupakiem. Czy Tatulę trzeba smarować jak lexę zaraz po wyjęciu z pudełka? Czy można po prostu normalnie po sezonie

Ja smaruję po użytkowaniu, jak zaczynam odczuwać, że coś jest nie tak, albo na koniec sezonu. Nigdy nie rozkręcam nowych multików czy kołowrotków żeby dodać smaru. Wyjątkiem w moim przypadku była Lexa 300 gdzie od razu zamieniane były plastikowe tuleje na łożyska. Andrzej @godski dokładnie to opisał.

Jeśli w środku jest za mało smaru, a z mojego doświadczenia ma to miejsce często i w kołowrotkach o stałej szpuli i mutlikach to już pierwszym użytkowaniem na sucho można coś uszkodzić. Ja zawsze zaglądam do środka od razu po zakupie.

Od tego jest gwarancja.

Albo serwis we własnym zakresie, albo korzystanie z gwarancji. Ja serwisuję sam i świadomie rezygnuję z roszczeń gwarancyjnych. Nie widzę logiki w otwieraniu kołowrotka we własnym zakresie po pierwszym użyciu lub dopiero gdy zacznie gorzej pracować, bo wtedy może być już uszkodzony.

Mógłby mi ktoś wytłumaczyć na czym polega suchość/zbyt słabe nasmarowanie? Wszystkie moje multiplikatory, które serwisuję nadmiar smaru wypluwają i zostaje go tyle, że wydaje się jakby go na trybach nie było.

Trochę trudno mi uwierzyć, żeby producent narażał się na naprawy gwarancyjne przekładni wynikające ze złego nasmarowania. 

Może jest na forum ktoś, kto zwrócił multiplikator na gwarancji, bo "zatarł" przekładnię i musiał oddać do naprawy?

Edytowane przez Koincydencja
  • Like 5

Ja po zakupie otwieram i jeśli tryby są suche to dokładam, następnie otwieram co kilka miesięcy, smar, który zbiera się w obudowie usuwam i dokładam znów na tryby, a raz na dwa, czasem trzy sezony, zależnie od częstotliwości użytkowania danego kołowrotka staram się usunąć smar całkowicie, umyć i nasmarować od nowa. Nie wiem co mają w głowach producenci, ale suche tryby w nowych kołowrotkach przynajmniej z mojego doświadczenia (może trochę częściej w stałoszpulowcach) to dość częsty przypadek.

Ja po prostu łowię ryby, jak szeleści po solance, czyszczę, smaruję i łowię dalej ryby [emoji12]

Jak sprzęt sklepowy i pada po kilku wypadkach to wymieniam na nowy lub zwrot kasy[emoji123].

Mam za mało czasu na maślaną pracę.

• Like 6

• 3 tygodnie później...

Koledzy z Łodzi, czy ktoś ma namiary na godnego zaufania konserwatora multiplikatorów z terenu Łodzi? Mam do konserwacji dwie Tatule CT 100HSL, sam się za to nie zabiorę, bo jestem antytalentem w dziedzinie techniki, a boję się oddać w niepewne ręce.

Edytowane przez Alexspin

Po przemyśleniach chciałbym zakupić Tatulę pod kijek do 60 gr (Prorex XR 240cm 28-56g). Głównie gumy i wobki. Jerki z uwagi na specyfikację kija raczej jako dodatek.

Z tego co się zorientowałem to nowa Tatula jest mniejsza gabarytowo od starszej wersji. I tu rodzi się pytanie jaką wielkość (a najlepiej model) dobrać do kija.

Od dołu musi startować od 10 gr i nie przewiduję niżej. Góra powinna znieść ciąganie wobów z większym sterem i gum w górnym limicie kija. Nie przewiduję trolingu, wszystko z łapy.

Jaka plecionka (moc) do takiego zestawu będzie optymalna?

Pomożecie?