krzyszt Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 Witam wszystkich, mam pytanie do doświadczonych kolegów: mój (nowo nabyty) Zillion 100 SHL ma poosiowy luz na korbce (właściwie na osi na której jest osadzona korbka). Czy w innych egzemplarzach tego multika też to występuje? Mam kilka innych multiplikatorów w których nie ma żadnego luzu w tym miejscu. Pozdrawiam Krzyszt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admin Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 Co to znaczy luz? Tzn, że korbką można lekko do tyłu, czy kiwa się na boki? Czy jeszcze coś? PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablos Opublikowano 18 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2007 Witam!Moj zillion nie ma tam zadnego luzu ani na lozysku oporowym ani w miejscu korbki, tylko ze jest to model z przelozeniem 7,0:1, ale to chyba nie robi roznicy. Dokrec troche hamulec walki i wtedy sprawdz, czy sa te same luzy Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyszt Opublikowano 19 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Luz występuje w momencie trzymania za hamulec walki i poruszania nim w stronę multika i w przeciwną (zgodnie z linią osi na której jest osadzona korbka). Tak jakby oś na której osadzona jest korbka miała luz wzdłużny który występuje albo na przekładni, albo na łożyskach oporowych (jeżeli takie występują - nie rozbierałem). Mój też ma przełożenie 7:1, i luz występuje nawet po dokręceniu na maksa wszystkich hamulców. Pozdrawiam Krzyszt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablos Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 Witam!Nie wiem czy sie nie myle, ale po odkreceniu gwiazdki hamulca walki na luz to w kazdym modelu sa tam te luzy o ktorych piszesz, natomiast po skreceniu choc na polowe mocy, to powinny one zniknac. U mnie po przykreceniu hamulca walki nie ma zadnych luzow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 W moim też jest taki minimalny luz, nie ma sie czym przejmować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 19 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2007 To tylko luz techniczny .spoko luz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzyszt Opublikowano 20 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2007 Jeżeli to tylko luz techniczny i występuje nie tylko w moim Zillonie to nie ma sprawy, jestem już spokojny. Dzięki wszystkim za sugestie. Pozdrawiam Krzyszt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 21 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2007 masz luz na korbce, czy tzw. back play? bo to sa dwie rozne rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi