Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator żelowy,pytanie.

Marecki1983

Pytanie

Witam Panie i Panów. Mam aku żelowy KM NPS 100 Ah http://odplyniesz1.home.pl/pl/p/AKUMULATOR-ZELOWY-KM-NPS-100-Ah-/151,oraz ładowarke YATO 8301 http://allegro.pl/yato-yt-8301-elektroniczny-prostownik-impulsowy-8a-i3258914663.html. Ładowałem pierwszy raz(aku nowe) przez ok. 20 godzin na "fast",po czym ładowarka sie wyłączyła. Zaraz po odłączeniu klem miernik wskazywał 13,50.Dzisiaj tj.następnego dnia spadło do 13,05 (aku nie użytkowane).Maksymalna moc ładowania akumulatora żelowego przez ten prostownik to 4A,wiem ze to troche mało ale chyba nie powinno to uszkodzic baterii,tylko wydłuży czas ładowania  (taką mam nadzieje).Moje pytanie jest takie czy to co przedstawiłem jest normalne czy tak nie powinno być.Chodzi o te wartości,spadanie i czy ten prostownik od "biedy" może być. Dzięki z góry na odpowiedz i połamania:)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Po pierwsze ładowarka jest za słaba aby naładować w rozsądnym czasie 10-16 godzin aku 100AH. Możesz ładować i ładowarką 1 A i naładujesz. Niczego nie zepsujesz. Lepszy za mały prad niż za duży.

Mój 4,5 letni AGM 120AH firmy SSB tuz po odpieciu ładowarki EST-516 (max. 15A) pokazuje 14V z hakiem , a po tygodniu 13,15-13,20 V. Po miesiacu 13,10 V.

Edytowane przez godski

• 0

Fajnie godski że masz dobry akumulator, tyle, że Marecki chyba nie o to pytał? Moja nowa żelowa warta 75Ah jeżeli nie jest używana pokazuje spadek o 0,5 V po jakiś trzech/czterech dniach. Na drugi dzień po ładowaniu spadek jest bardzo niewielki.

• 0

To nie o to chodzi , że ja mam dobry a ON zły. Kolega zapytał o spadek napiecia - odpowiedziałem na ten temat na przykładzie mojego aku, zapytał czy prostownik może od biedy być - też się do tego odniosłem. Za słaba aby naładować akumulator w rozsądnym czasie. Jak jesteś na 2-3 dniowych rybkach , to wieczorem spływasz a rano wypływasz. I aku musi być na full. Możesz naładować też prostowinkiem 2 A - kilka ładnych dni to potrwa, ale naładujesz.

Nie dość, że odpowiedziałem to jeszcze podobno nie odpowiedziałem. Strach ostatnio się wychylić...

• 0

Sorry, nie bierz tego za bardzo do siebie  :) po prostu chodzi o to, czy spadek napięcia o prawie pół volta w jeden dzień przy nowym i nieużywanym akumulatorze rzeczą normalną, czy nie? Sam jestem tym zainteresowany, mimo że akurat mój aku trzyma dłużej. Poza tym nie wiem, co oznacza ładowanie "na fast", myślę, że to jakaś opcja ładowarki (moja takiej nie ma). Wiem jednak, że wszelkie "szybkie ładowania" to chłyt marketingowy producentów ładowarek, które z reguły do niczego dobrego nie prowadzą.

• 0

Generalnie nie ma co mierzyć aku tuż po naładowaniu. Im szybciej podłączysz miernik, tym większą wartość napięcia uzyskasz. Tuż po na ładowaniu spada to w oczach. Dać mu odsapnąć z godzinę i zmiezryć. A po dobie również zmierzyć.

Zaraz podłącze mojego na godzinkę aby się podładował na 100% i po godzinie zmierzę. Jutro wieczorem też i podam do publicznej wiadoości . A pojutrze nie podam, bo jak przestanie padać , to będę go rozładowywał na Sulejowskim.

• 0

Wrzuć na łódkę to aku i pływaj do oporu, wepnij sobie woltomierz do klem i mierz napięcie tylko przy obciążeniu (np. jak włączasz silnik na któryś bieg) a nie w taki sposób jak teraz.

Jak np. na piątym biegu woltomierz pokaże 10,5V to przełącz na niższy bieg i jeszcze chwilę popływasz bo napięcie lekko wzrośnie ze względu na niższy pobór prądu. 

Nie możesz pod obciążeniem wyładować akumulatora poniżej 10,5V i tylko o tym powinieneś wiedzieć zamiast zaprzątać sobie głowę innymi pomysłami bo wszystkie inne są niedokładne w naszych warunkach.

Koszt chińskiego woltomierza na allegro to 10zł i to w zupełności wystarczy na początek.

Ja pływam dodatkowo z Amperomierzem i Woltomierzem i wg. mnie taka kombinacja jest idealna, można dobrać optymalny prąd do prędkości i nie martwić się że silnik za dużo "żre" :)

Jeszcze raz - Pomiar napięcia na nieobciążonym silniku nic wam nie da.

I dla ścisłości i wyczerpania tematu - Tak, napięcie po ładowaniu spada tak samo jak w akumulatorze samochodu, nie będzie przecież miał 14,4V przez cały czas.

Edytowane przez marviz

• 0

Marcin. Pomiar napięcia na nieobciążonym akumulatorze też daje pewne wskazówki. Pokazuje stan naładowania akumulatora. Jeśli weźmiesz 2 identyczne i jeden będzie naładowany do 12,6 a drugi 12,8 V to ten drugi na pewno dłużej pochodzi.

Ta wartość 10,5 V poniżej której nie mozna zejść jest też umowna. Zależy od typu akumulatora. Z kwasiakami samochodowymi bałbym sie tak schodzić. Zasiarczenie płyt nastąpi szybciutko.

A pływanie z voltomierzem to dobry pomysł. Daje przynajmniej cześciową informację. Lepszą niż diody na silniku.

Edytowane przez godski

• 0

Dobrze, że mi przypomniałeś, Łukasz. Idę odłączyć. Godzinę ładowałem naładowany przed kilkoma dniami akumulator. Za godzine podam spadek napięcia po 1h.

Tuż po naładowaniu 14,40 V

5 minut po naładowaniu - 14,10 V

godzinę po naładowaniu - 13,72 V  

12 godzin  - 13,28 V 

24 godziny - 13,21 V

Edytowane przez godski

• 0

Nie wiem w czym macie problem bo wniosek z tego co napisal kolega jest jasny: nie, taki prostownik nie moze byc do tego aku poniewaz ten aku moze byc ladowany duzo wiekszym pradem okolo 10A (poczatkowy).

Najlepiej wiec zakupic wielokrotnie sprawdzony i polecany na forum EST 516. bedzie dobre pod ten aku i pod inne, ktore beda w przyszlosci...

Wszystko...

Gumo

• 0

Nic nie rozumiem. Z tego co mi wiadomo lepszy za mały prąd ładowania niż za duży. Wiadomo że ten akumulator może być ładowany mocniejszą ładowarką co zdecydowanie przyspieszy czas ładowania, ale mniejsza też mu nie zaszkodzi, skoro koledze czas ładowania nie przeszkadza. Więc skąd twierdzenie, że ten prostownik nie tylko że nie jest odpowiedni, ale wręcz że "Nie może być"?

• 0

Marecki1983, sam mam dokładnie taki sam aku o jakim piszesz. Właśnie odbył swoje pierwsze rozładowanie i ładowanie (UltiPower 8A). Pomiary bardzo podobne do tych co napisał godski. Zaraz po zakończeniu ładowania jakieś 14,70v, dzień później 14,15v, 5 dni poźniej 14,06v. Ładowarka trochę słaba ale tak jak już to ujął kolega że w rozsądnym czasie nie naładujesz go (chodzi o systuacje łowienia dzień po dniu). Zgadzam się także z tym co napisał marviz ... albo voltomierz albo kup sobie strażnik akumulatora. Sam posiadam ten drugi podłączony na stałe pod aku. Bardzo ładnie informuje diodami o tym w jakiej kondycji pod obciążeniem znajduje się akumulator. Diodami na silniku nie ma co się sugerować - przekłamują.

• 0

Witam. Mój aku po trzecim ładowaniu. Na maksa naładowany miernik zaraz po odstawieniu prostownika wskazuje 13,30 także bez zmian.Wczesniej koledzy pisali że "mój przypadek" nie jest niepokojący i wszystko ok. Teraz "Gumo" zasiał ziarno niepewnosci. Dalej "dea2k" napisał ze ma taki sam aku,inna ładowarka i zaraz po naładowaniu ma 14,70(u mnie 13,30) także róznica dość znaczna. I pytanie moje jest takie czy jeżeli pozostawie taki stan rzeczy to mój akumulator bedzie wykorzystywany w 100%,bez negatywnych skutków dla niego,czy kupić nową ładowarkę(wolałbym oszczędzic;) ) Szkoda,ale nie mam mozliwosci podłączenia innej ładowarki,by sprawdzic czy naładowała by mi go do tych 14,70. Nie bardzo sie na tym znam,dlatego tak mnie to gryzie. Pomozecie;)?

• 0

mierzenie napięcia zaraz po odłączeniu ładowarki nie oddaje prawdziwego naładowania akumulatora, "mocniejsza" ładowarką szybciej i mocniej  i na dłuższy czas "zagotujesz" eletrolit , gel, i dlatego zaraz po odłączeniu pokazuje napiecie rzędu np. 13,8V , po wystudzeniu normalnym napięcie to w przybliżeniu +-12,8V

• 0

musisz wybrać na ładowarce opcję do 14,8v.opca na ładowarce 'gel' oznacza raczej ładowanie aku do pracy buforowej czyli 13.4-13.8v.

Busz ma rację, możliwe że ładowarka jest przystosowana do ładowania takiego akumulatora który z przeznaczenia pracuje jako buffor zasilania, np. w UPS'ie. 

Akumulatory które używane są w sposób cykliczny (pełne rozładowanie - pełne ładowanie, itd) powinny być ładowane do napięcia 14,4-15V i jeśli ładowarka przechodzi w stan podtrzymania przy niższym napięciu mogą być też takie efekty. 

Warto było by podłączyć przy ładowaniu Woltomierz i sprawdzić przy jakim napięciu ładowarka "odpuszcza". (i tu kolejny argument aby sobie kupić prosty woltomierz bo przydaje się często)

• 0

Busz ma rację, możliwe że ładowarka jest przystosowana do ładowania takiego akumulatora który z przeznaczenia pracuje jako buffor zasilania, np. w UPS'ie. 

Akumulatory które używane są w sposób cykliczny (pełne rozładowanie - pełne ładowanie, itd) powinny być ładowane do napięcia 14,4-15V i jeśli ładowarka przechodzi w stan podtrzymania przy niższym napięciu mogą być też takie efekty. 

Warto było by podłączyć przy ładowaniu Woltomierz i sprawdzić przy jakim napięciu ładowarka "odpuszcza". (i tu kolejny argument aby sobie kupić prosty woltomierz bo przydaje się często)

Konkretnie Marcin to powiedziałeś. Ludziom trza wytłumaczyć, że aku mogą być stworzone tylko do pracy buforowej lub tylko cyklicznej. Ja mam hybrydę. Generalnie aku buforowe mogą nie dać rady na łódce a aku cykliczne dają radę i przy systemach UPS i na naszych pływadłach. Chyba za dużo wypiłem i głupoty pletę...

Najwyżej mod usunie.

Edytowane przez godski

• 0

u mnie gasną diody przy silniku (osapian 55lbs tuningowany przez multi com + 102ah trojan gel) jak płynę na maxa. Zadnego strażnika akumulatora nie mam, zrobiłem sobie woltomierz taki jak ma @godski (gdzieś prezentował na forum) i jedynie kontroluje czy nie spada ponizej 11,5. Jak spadnie to wolniej pływam :) Sprawdz najpierw tzw"strażnika" czy on nie świruje.