Skocz do zawartości
  • 0

Akumulator żelowy,pytanie.

Marecki1983

Pytanie

Witam Panie i Panów. Mam aku żelowy KM NPS 100 Ah http://odplyniesz1.home.pl/pl/p/AKUMULATOR-ZELOWY-KM-NPS-100-Ah-/151,oraz ładowarke YATO 8301 http://allegro.pl/yato-yt-8301-elektroniczny-prostownik-impulsowy-8a-i3258914663.html. Ładowałem pierwszy raz(aku nowe) przez ok. 20 godzin na "fast",po czym ładowarka sie wyłączyła. Zaraz po odłączeniu klem miernik wskazywał 13,50.Dzisiaj tj.następnego dnia spadło do 13,05 (aku nie użytkowane).Maksymalna moc ładowania akumulatora żelowego przez ten prostownik to 4A,wiem ze to troche mało ale chyba nie powinno to uszkodzic baterii,tylko wydłuży czas ładowania  (taką mam nadzieje).Moje pytanie jest takie czy to co przedstawiłem jest normalne czy tak nie powinno być.Chodzi o te wartości,spadanie i czy ten prostownik od "biedy" może być. Dzięki z góry na odpowiedz i połamania:)

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kolejna sprawa dotyczy temperatury zewnętrznej. Mam Toyamę 120 Ah od 3 sezonów i nawet przy 10 stopniach na zewnątrz akumulator ładowany w cieple, w domu na strażniku akumulatora od razu po podłączeniu do silnika i starcie na maksymalnych obrotach pokazuje jedną lampkę mniej niż latem.  

• 0

Witam wszystkich.

Kolego @cristovo, sądząc po Twoim opisie, myślę, że z zestawem jest wszystko w porządku. Miałem już kilka aku kwasowych i AGM. Moje doświadczenia są takie, że raczej nie spodziewaj się spektakularnego skoku, jak piszesz, "jakościowo-użytkowego". Przestrzegam zawsze wytycznych producenta aku co do eksploatacji, mam porządną ładowarkę i jeśli chodzi o żywotność to jednak..jak się trafi. Co do sprzedawców i przedstawicieli producentów to nie oczekuj konkretów, a moje wszystkie reklamacje załatwiane były negatywnie. Wysyłka aku zawsze sporo kosztuje, a w przypadku aku kwasowych prawie nikt nie chce się podjąć przesyłki. Jeśli chodzi o "światełka" to wskazania strażnika są zwykle dokładniejsze. Ja jednak zrezygnowałem ze strażnika na rzecz voltomierza podobnego do proponowanego przez Kolegę @godski (BRAWO za pomysł!), który pozwala mi na bieżąco monitorować napięcie aku. U mnie zwykle po uruchomieniu silnika początkowe napięcie dość szybko spada, jednak później się to bardziej stabilizuje i przebiega wolniej. Przestrzegam jednak przed ciągłym lub bardzo częstym korzystaniem z pełnej mocy silnika. W moim przypadku "w baku robi się wir". Pozdrawiam.  

• 0

Widzę, że mój pomysł z niedrogim mini voltomierzem się przyjął. To dobrze. Jest to dużo lepsze rozwiązanie niż diodowe strażniki napięcia i dużo tańsze. Sam do silnika 55 z maksymizerem mam podpięte zamiennie albo kwasowego Triojana 120Ah albi 2xAGM 70 Ah. I rzeczywiście, po 1-2 godzinach pracy napięcie pod obciążeniem może spaść do 12,2 - 12,3V. Jest to normalne.

http://jerkbait.pl/topic/26681-montaż-woltomierza-na-akumulatorze-do-stałej-kontroli-napięcia-koszt-całkowity-około-2000-zł/

• 0

według mnie wszystko jest ok.nie potrzebnie stresujesz się diodami.prawda jednak jest taka że maximizer w twoim przypadku wiele nie pomoże bo pływasz głównie na najwyższych obrotach i baterie równie życia łatwego nie mają i długowieczności im nie wróżę.nie ma się co oszukiwać twój silnik pobiera ok 40-45A na maksymalnych obrotach czyli po 2,5 godzinie będą prawie na wykończeniu.

• 0

Po dniówce (10-12 godzin) i przepłynięciu około 15 km Trojan 120Ah ma około 11,7 V pod obciążeniem. A 2x70Ah AGM około 11,9V. Silnik Traxiss 55 z maksymizerem. Jeszcze można sporo pływać. Staram się unikać pływania z maksymalna prędkością. Zamiast 5-5,5 km/h wolę delikatnie zredukować i płynąć 4,5-5 km/h. Oczywiscie przy pełnej dniówce.

• 0

Przy pełnej mocy silnik 55 lbs (obojętnie czy z maximizerem czy bez) pobiera około 35-45 amper, przy zredukowaniu mocy o ok. 20% silnik pobiera już 20-25 amper, a prędkość spada z reguły o +/- 1 km/h ( i tu już ma co robić maximizer) . Tak więc pływanie na maxa, jeśli oczywiście nie musimy jest czystą stratą prądu. Wszystko zależy oczywiście od łódki i warunków na wodzie. Sprawdzałem miernikiem cęgowym.

• 0

to co dzieje ci się z tymi diodami to jest zupełnie normalne wiadomo ze njak silnik jest zbyt obciążony to pobiera wiecej amp. (w stosunku do obrotow ) aku tojama zelowy mozesz rozLadować spokojnie do tych 10.5v bez obaw jest to aku. głębokiego rozładowania ale nie mozesz brac tego ze przy obciążeniu napiecie ci spada bo to jest naturalne nawet w twoim samochodzie przy odpalaniu spada napiięcie do 8.5 v przy zwykłym aku. i nikt z tego afery nie robi .Pływaj sobie  normalnie i wyluzuj sie musisz poznac swoje aku ile jestes w stanie na nich przepływac a toyama sa akumulatorami przeznaczonymi do własnie silników elek. a to jak kol wyzej pisał 14.5 15.5 jakies cuda to nie obrazajac nikogo powinien zmienic miernik albo prostownik bo aku po 24h powinien miec 12.8v i poużniej systematycznie spadac tak jak w każdym samochodzie jak przyjedziesz z pracy podnies maska miernik wskarze ok 13.8 ale rano jak bedziesz jechał do pracy to bedzie 12.8-12.5 a za tydzien 12v to tak w skrucie :rolleyes: pozdrawiam

• 0

to co dzieje ci się z tymi diodami to jest zupełnie normalne wiadomo ze njak silnik jest zbyt obciążony to pobiera wiecej amp. (w stosunku do obrotow ) aku tojama zelowy mozesz rozLadować spokojnie do tych 10.5v bez obaw jest to aku. głębokiego rozładowania ale nie mozesz brac tego ze przy obciążeniu napiecie ci spada bo to jest naturalne nawet w twoim samochodzie przy odpalaniu spada napiięcie do 8.5 v przy zwykłym aku. i nikt z tego afery nie robi .Pływaj sobie  normalnie i wyluzuj sie musisz poznac swoje aku ile jestes w stanie na nich przepływac a toyama sa akumulatorami przeznaczonymi do własnie silników elek. a to jak kol wyzej pisał 14.5 15.5 jakies cuda to nie obrazajac nikogo powinien zmienic miernik albo prostownik bo aku po 24h powinien miec 12.8v i poużniej systematycznie spadac tak jak w każdym samochodzie jak przyjedziesz z pracy podnies maska miernik wskarze ok 13.8 ale rano jak bedziesz jechał do pracy to bedzie 12.8-12.5 a za tydzien 12v to tak w skrucie :rolleyes: pozdrawiam

Różne akumulatory pokazują różne napiecia po 24 h. Nie ma reguły, jak piszesz, że to ma byc 12,8 V. Mój SSB miał 13,2V, Trojan ma 13,1 V a polskie AGM-y z Piastowa 13,00 Volt. A teraz jak zmierzyłem po 3-4 tygodniach od naładowania to Trojan kwasiak 12,9v, AGM-y 12,8V a stary 6 letni SSB 120AH AGM ma 13V. Mam jeszcze straego 8-9 letniego Bannera i ten trzyma 12,8V. Mierzone 2 voltomierzami.

Ale ta wartość niewiele świadczy o Aku. SSB po godzinie pływania nadaje się do d...y. Banner pochodzi ze 4-5 godzin.

Z tym 10,5V to tez lepiej ostrożnie. Bezpieczniej przyjąć wyższą wartość. Dłużej posłuży. Ja raczej trzymam granicę 11,5V jak się da. Oczywiście wszystko mierzone pod obciążeniem.

• 0

nie bede sie kłucił ale  voltomierze sa rózne miałem przypadek miezyc aku boszem nówka z pudełka za 450 zeta który pokazywał 14.5 a zwykły 13v  (ten drogi był zje... ) z tego co piszesz to towój przekłamuje 0.4-05v ale to jest moje zdanie i nie chce sie sprzeczac hyba ze mierzysz odrazu po zdjęciu klem a trzymanie wartosci 11.5 v przy zwykłym aku to tak ale nie przy zelówce mozna jechac smiało a jak nie to moze go wcale nie uzywać. :)