biosteron Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 (edytowane) Witam. Możecie polecić jakiś profesjonalny sklep dla biegaczy w Warszawie??, który by posiadał taka "niezwykłą maszynkę" dzięki której, mógłbym dobrać odpowiednie obuwie do moich stóp. Polubiłem bieganie, ale po 3 tyg.zaczęło mnie boleć kolano i kostka, myślę ze to od złego doboru obuwia...teraz jeżdżę na rowerze i ból minął, ale to nie to samo co bieganie. Edytowane 26 Maja 2013 przez biosteron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafaelo1996 Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 To nie koniecznie od obuwia. Ja miałem ten sam problem , miałem buty typowo do bieganiaa ,poszedłem do lekarzaa i okazało sie ze kolagen był potrzebnyy zaczałem łykac tabletkii juz nie pamietam jakie bo to dawno było i pomogło .Wazne jest tez zeby przed biegiem porosciagac sie i rozgrzac stawy kolanowe i kostkii ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziom7 Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 nadwage masz?może nie masz odpowiednio wypracowanych mięśni w pewnych partiach i dlatego czujesz dyskomfortprzyczyn może być bardzo dużomyślę, że to mięśnieporozciągaj się więcej przed bieganiem, dokladnie...nie zrzucałbym tego na buty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_W Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 To nie od butów raczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darsio Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Tutaj znajdziesz odpowiedźhttp://www.bieganie.pl/forum/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Nie trzeba maszynek. Zobacz jak stawiasz stope - poczytaj o pronacji i supinacji stopy. To absolutnie konieczne, tak jak mała inwestycja w ubiór. Najtaniej będzie w Decathlonie, dobierz wygodne buty - i biegaj, bo bieganie to chyba najlepszy(i najtańszy przy okazji) sport. Są praktycznie same plusy. Ja śmigam na poważnie już ponad rok, no i powoli zaczynam myśleć o półmaratonie. Ziom ma rację, jeśli masz nadwagę, zaczynaj ostrożnie. łatwo można dojechać kolana. Jakie dystanse biegasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 24 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Biegałem amatorsko dla poprawienia kondycji, nie mam nadwagi. Mam odmierzony odcinek 4400m. i tak śmigałem co drugi dzień bez rozgrzewki, do czasu ...któregoś dnia, w połowie odcinka trasy, rozbolało mnie kolano, ale biegłem dalej do końca odcinka. Zaprzestałem, aby nie nabawić się poważnej kontuzji. Jeśli chodzi o dobór obuwia to wole zdać się na specjalistę w odpowiednim sklepie dla biegaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popeye Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 obuwie to podstawa... zaczynaj bieganie od krótkiej rozgrzewki. Ja osobiście zawsze po siłowni wybiegam na odcinek maks. 3km. Pozdrawiam tych co biegają i dbają o kondycje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryst Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 Marcin, Tak, jak napisali już koledzy - rozciągaj się przed biegiem i po nim. To najważniejsze. Najwięcej kontuzji jest spowodowanych brakiem tego elementu. Późno zaczynasz, wiec musisz bardzo, ale to bardzo, zadbać o stawy. W net'cie możesz poczytać o prawidłowym przygotowaniu do biegu. Dwóch moich kolegów już nie biega po zaliczeniu wielu biegów długodystansowych - kolana nie dały rady. Jeden się leczy. Bieg to zdrowie, ale od młodości do starości, musisz dać sobie dużo czasu na zbudowanie na nowo możliwości twojego organizmu. Buty są bardzo ważne, ale ostatnio przeczytałem artykuł, który poddawał w wątpliwość to, co było do tej pory standardem w budowie obuwia do biegania, ze względu na stawy kolanowe. Kiedyś biegano na bosaka po ziemi i też nie wszystkim to służyło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tofik Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2013 w każdym bądź razie ,przez sport do kalectwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 (edytowane) Miałem podobny problem, mimo przestrzegania wielu zasad, niby odpowiedniego obuwia itd. Na przykład odnowiła mi się kontuzja z czasów gry w hokeja (czyli sprzed kilkunastu lat), pojawiło się też coś nowego...wszystkie dolegliwości ustąpiły, kiedy przestałem biegać (5 dni w tygodniu po około 60 minut). Teraz wiem, że z biegania najlepsze jest...pływanie i rower . Jeśli mam coś doradzić, to NIGDY nie biegaj po betonie! Oczywiście, jak koledzy radzą, poważna rozgrzewka to podstawa! Tak czy siak, każdy rozsądny lekarz ortopeda nie powie, że bieganie jest zdrowe i wskazane.Ważna jest też nadwaga, która dodatkowo obciąża stawy, ale na zrzucenie zbędnych kilogramów jest lepszy sposób...rower i pływanie Czasami mnie ciągnie i może się skuszę, ale tylko po glebie i bardzo, bardzo spokojnie... Edytowane 26 Maja 2013 przez Napalm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Herman Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 (edytowane) Cześć@biosteron, przyczyną kontuzji/dolegliwości może też być zbyt forsowny trening. To bardziej prawdopodobne niż złe obuwie Może zbyt szybko chcesz dojść do lepszej formy? Zaczynać trzeba delikatnie, spokojnie, nie za dużo i nie za szybko na raz. Robić przerwy w biegu (truchcie), na kolejne wyższe "poziomy" treningu przechodzić po 2-3 tygodniach mniej intensywnego treningu, a nie " z dnia na dzień" czy "tygodnia na tydzień". Jest dużo informacji na ten temat w necie, są książki itp. Są konkretne metody treningu, ot choćby metoda Galloway'a.Lekarze ortopedzi, z tego co wiem, dobrze się wypowiadają o bieganiu (rozsądnym bieganiu). Wszelka aktywność fizyczna, zwłaszcza tzw. aerobowa, wszelkie systematyczne obiążenia zadawane naszym stawom, więzadłom, układowi krążenia działają dobroczynnie na nasze zdrowie. Nie są gwarantem długiego i pozbawionego chorób życia, ale czynią je bardziej prawdopodobnym. Oczywiście jeśli za bieganie bierze się (piszę ogólnie, nie do @biosterona ) grubasek, który po latach "nicnierobienia" próbuje w 3 tygodnie wrócić do formy sprzed lat- wówczas każdy ortopeda popuka się dyskretnie w czoło Edytowane 26 Maja 2013 przez Herman 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Cześć Lekarze ortopedzi, z tego co wiem, dobrze się wypowiadają o bieganiu (rozsądnym bieganiu). Jeśli jest rozsądne i potrafimy określić ową "rozsądność", choć osobiście spotkałem się z innymi opiniami lekarzy, ale jak wiadomo, trudno o jednomyślność w tej grupie zawodowej. Jeszcze jedno; są różne techniki biegania, stawiania stopy itd. Generalnie trzeba zachować ostrożność i przy różnych lekkich bólach od razu przystopować. U mnie kontuzja pojawiła się dopiero po kilku miesiącach biegania, nie wiem czy było intensywne, około godziny truchtania to nic forsownego, regularna jazda na rowerze, pływanie, w młodości szkolno-licealnej różne sporty, zatem jakiś totalny kołek nie jestem, no i dość regularne łażenie po wiślanych skarpach. Pewnie już wiek daje znać, ale lubię biegać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciec131 Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 A po jakiej nawierzchni biegałeś to tez moze miec znaczenie ? Jak po kamieniach/żwirzee lub twardym podłożu to naturalniee ze bedą boleć kostkii i kolana bez odpowiedniego obuwiaa ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Ja mam podobnie ostatnio często robiłem dystansy po 10-13km i nic, aż ostatnio w czasie biegu zaczęła mnie boleć łydka, tak mi zostało, nie wiem co to, ale ten ból jest uciążliwy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciec131 Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Moze Kuba Zaczynałeś odrazu od długich dystansów ? Pewniee Bolii cie mięsień bo nie był przyzwyczajony do takiej odległości i az takiego wysiłku ;] Staraj się biegac np 5/6 Km I stopniowo zwiększac o 0.5/1km Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wujek Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Bieganie wali po kolanach i niestety prędzej czy później coś zacznie szwankować chyba że się ma zajebistą genetykę. Na pewno nie można oszczędzać na butach i starać się biegać po miękkim. Możliwe że miałeś jakiś dawny uraz lub zapalenie elementu stawu i teraz się odnowiło. Odpocznij trochę bo pewnie przeciążyłeś kolano i następnym razem załóż opaskę, powinno być lepiej. Jak wzmocnisz kolano to może przejdzie. Mnie jak bolało to dawałem sobie na wstrzymanie kilka dni i dalej jazda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Ja mam podobnie ostatnio często robiłem dystansy po 10-13km i nic, aż ostatnio w czasie biegu zaczęła mnie boleć łydka, tak mi zostało, nie wiem co to, ale ten ból jest uciążliwy ...To od wdychania lakierów Cię ta łydka natarania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biosteron Opublikowano 26 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Ważna jest też nadwaga, która dodatkowo obciąża stawy, ale na zrzucenie zbędnych kilogramów jest lepszy sposób...rower i pływanie Czasami mnie ciągnie i może się skuszę, ale tylko po glebie i bardzo, bardzo spokojnie... Tak jak wcześniej pisałem, nie mam nadwagi. Rower jest lepszy, od nic nie robienia, ale mi osobiście jazda na rowerze nie przynosi takiej satysfakcji, jak bieganie, czy skakanie na skakance, wtedy czuje, ze jestem solidnie zmęczony. Biegałem po drodze asfaltowej, muszę się przenieść na drogę żwirową. Dziękuje za porady i fajnie, ze też lubicie aktywnie spędzać wolny czas. Czołem !. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubaS 1 Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 To od wdychania lakierów Cię ta łydka natarania. Moze Kuba Zaczynałeś odrazu od długich dystansów ? Pewniee Bolii cie mięsień bo nie był przyzwyczajony do takiej odległości i az takiego wysiłku ;] Staraj się biegac np 5/6 Km I stopniowo zwiększac o 0.5/1km Tomek lakiery to jest nic, cyjanoakryl to jest to, tak wali po nosie że aż łzy lecą @maciec131Ja od zawsze byłem długodystansowcem dlatego ten ból jest dla mnie co najmniej dziwny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majster Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Tak jak wcześniej pisałem, nie mam nadwagi. Rower jest lepszy, od nic nie robienia, ale mi osobiście jazda na rowerze nie przynosi takiej satysfakcji, jak bieganie, czy skakanie na skakance, wtedy czuje, ze jestem solidnie zmęczony. Biegałem po drodze asfaltowej, muszę się przenieść na drogę żwirową. Dziękuje za porady i fajnie, ze też lubicie aktywnie spędzać wolny czas. Czołem !. O nadwadze pisałem ogólnie bez skonkretyzowanego adresata.Pomysł z zejściem z asfaltu na pewno dobry, każda twarda nawierzchnia nie sprzyja stawom. Ludzie biegają z różnych powodów, ale jeśli się tego nie lubi i biega się np. w celu poprawienia kondycji, to lepiej wybrać mniej urazowy sport. Ale jeśli się lubi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciec131 Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 W takim razie mozliwe ze naciagnales Kuba mięsień w łydce zrob sobie krotka przerwe powinno pomoc ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pampi Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Ul. Meissnera 1/3 (róg Fieldorfa) maja bieżnie, sprawdzą Ci jak biegasz, na palcach czy stopowo i dobniorą buty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomy Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Tomek lakiery to jest nic, cyjanoakryl to jest to, tak wali po nosie że aż łzy lecą ....i kasuje skutecznie śluzówki.Ja coś tam biegam ale to nie takie dystanse i raczej z konieczności-taka zaprawka przed pewnym postanowieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterek Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Hej Biosteron ,pamietaj od biegania po asfalcie gorszy jest tylko beton.Zmieniaj brachu rodzaj nawierzchni bo rozwalisz kolanka.Dobre buty to podstawa i nie zaluj kasy,nastepnie dobra rozgrzewka -nie tylko samych nóg !Staraj sie biegać po lasach ,parkach ,podstawa to sama gleba i jak najrowniejsza powieszchnia.Mi na bóle kolan pomogły przysiady ze sztangą ,polecam.Wiatru we włosach i kondychy zyczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi