Skocz do zawartości

Malowanie gum

Rekomendowane odpowiedzi

Całkiem możliwe że już niedługo moje farby będą się do gum nadawać

ślij na testy.Zaraz to zweryfikuje  :D .Jeszcze jedna kwestia.To że będą się trzymały np.K5 nie znaczy że na każdym materiale.Zrób i policz jakie koszty będą 1 litra bezbarwnego i czym to mogę rozcieńczyć żeby nie ścinało.

Edytowane przez Tomy

• 4 tygodnie później...

Witam

Jako że po sezonie zamierzam się zająć produkcją gum, (między innymi na podstawie wystruganych już wobów), więc mocno interesuje mnie ten temat.

Ten oto duńczyk: https://www.youtube.com/user/JHarreby/featured    w jednym ze swoich filmów prezentuje malowane przez siebie gumy bodajże akrylami, a następnie macza je w bezbarwnym plastisolu tworząc powłokę ochronną, niektórzy producenci też tak robią(chyba Westin), zdaje się że w innym temacie ktoś coś o tym wspomniał. 

Mi przyszedł do głowy inny patent, a mianowicie pomalowanie gumy farbą akrylową, zupełnie jak woblera, a następnie pomalowanie jej tzw płynną gumą w spreju, np taką: http://allegro.pl/k2-flex-plynna-guma-w-sprayu-folia-bezbarwna-400ml-i6510453101.html

Co o tym sądzicie, czy ma to szanse powodzenia? a może ktoś już próbował? cena farby nie zabija, ja na pewno spróbuje, jakby co się podziele wrażeniami.

pozdrower

Edytowane przez drChlubicz

Witam

Jako że po sezonie zamierzam się zająć produkcją gum, (między innymi na podstawie wystruganych już wobów), więc mocno interesuje mnie ten temat.

Ten oto duńczyk: https://www.youtube.com/user/JHarreby/featured    w jednym ze swoich filmów prezentuje malowane przez siebie gumy bodajże akrylami, a następnie macza je w bezbarwnym plastisolu tworząc powłokę ochronną, niektórzy producenci też tak robią(chyba Westin), zdaje się że w innym temacie ktoś coś o tym wspomniał. 

Mi przyszedł do głowy inny patent, a mianowicie pomalowanie gumy farbą akrylową, zupełnie jak woblera, a następnie pomalowanie jej tzw płynną gumą w spreju, np taką: http://allegro.pl/k2-flex-plynna-guma-w-sprayu-folia-bezbarwna-400ml-i6510453101.html

Co o tym sądzicie, czy ma to szanse powodzenia? a może ktoś już próbował? cena farby nie zabija, ja na pewno spróbuje, jakby co się podziele wrażeniami.

pozdrower

Nic z tego nie będzie.To są teorie !!! Po mojemu te ich patenty to chujnia.....

Edytowane przez Tomy
  • Like 1

Nic z tego nie będzie.To są teorie !!!

Tomy, przeglądając Twój wątek autorski trudno polemizować, ale spróbować nie zaszkodzi.

...czekam na wyniki testów.

Niestety nie prędko, może coś koło nowego roku się ogarnę jak z morza wrócę

pozdrower

Edytowane przez drChlubicz

• 3 tygodnie później...

Hej

Mam pytanko odnośnie malowania, bo czytam, czytam i wyczytać nie mogę. Poszukuję farby, pisaka, czegokolwiek do "stuningowania" kupowanych gum. Najbardziej mi zależy na pomalowaniu oczu i płetw. Jest może coś sprawdzonego, co możecie Koledzy polecić?

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...

Czekam na farbki  jak Rudi zrobi  :D  i podzieli się tą wiadomością .

Kupę gumek bym przemalował.

Myślę że dużo  chętnych by było to tuningu swojego arsenału.

Mam dość kupowania nowych kolorów tego samego modelu.

Teraz  "modyfikuję"  kolory grzbietów i ewentualne  wstawki  klejem o nazwie Gummifischkleber zmieszanym z brokatem w odpowiednim kolorze.

Trzyma się to nieźle gumy.

Edytowane przez krzysju

• 3 tygodnie później...

Jeśli kogoś interesują farby do malowania gum (PVC-Lack) lub inne akcesoria można je dostać w firmie PMA http://pma-angeln.de/ Firma ta przejęła sklep Henninga. Narazie zamówienia funkcjonują tylko przez e-mail.

Od 02.01.2018 będzie można dostać wszystko pod www.die-gummischmiede.de

• Like 8

• 2 tygodnie później...

Nic z tego nie będzie.To są teorie !!! Po mojemu te ich patenty to chujnia.....

Tomy ? a próbowałeś, że tak odradzasz @drChlubiczowi spróbowania. Jest pomysł - zrób, sprawdź i wyciągnij wnioski. Ja mam maksymę, spróbuj a przekonasz się.

• 2 miesiące temu...

W modelarnia24.pl masz lakier do gum który współgra z barwnikami star dust :)

Rozmawiałem wczoraj z modelarnia24. Nie mają w ofercie nic do malowania gum a jeśli mają to tylko czasami przy okazji zamawiania innego towaru za granicą i rozchodzi się to w locie... Nawet nie wystawiają tego w ofercie sklepu.

Jeśli masz namiary na takowy lakier to podaj jeśli możesz.

Edytowane przez kezmo

• 1 rok później...