Skocz do zawartości

Sandaczówka na łódkę..

Karaś

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję rozbudowę arsenału castingowego o specjalne wędki dedykowane łowieniu z łodzi.

Myślę o dwóch wedkach - lżejszej i cięższej które pozwolą mi dobrze połowić ryby ( przedewszystkim sandacze i szczupaki ) w różnych warunkach w których mogę się znaleźć , zresztą - nie o parametry wędek chcę was spytać.

Przeżyłem już parę razy gorycz połamania wędki. Gorycz taka jest wprost proporcjonalna do ceny połamanej wędki.

Chciałbym tym razem , uprzedzając różne wypadki związane z łowieniem z łodzi , sprawić sobie wędki których po prostu nie da się połamać ; którymi można wyciągnąć rybę spod łódki , którymi można przywalić w burtę , które można bezkarnie podeptać i nic im się nie stanie.

Czy możecie mi zasugerować jakieś sensowne rozwiązanie które będzie stanowiło consensus pomiędzy ceną i jakością ?

Planuję rozbudowę arsenału castingowego o specjalne wędki dedykowane łowieniu z łodzi.

Myślę o dwóch wedkach - lżejszej i cięższej które pozwolą mi dobrze połowić ryby ( przedewszystkim sandacze i szczupaki ) w różnych warunkach w których mogę się znaleźć , zresztą - nie o parametry wędek chcę was spytać.

Przeżyłem już parę razy gorycz połamania wędki. Gorycz taka jest wprost proporcjonalna do ceny połamanej wędki.

Chciałbym tym razem , uprzedzając różne wypadki związane z łowieniem z łodzi , sprawić sobie wędki których po prostu nie da się połamać ; którymi można wyciągnąć rybę spod łódki , którymi można przywalić w burtę , które można bezkarnie podeptać i nic im się nie stanie.

Czy możecie mi zasugerować jakieś sensowne rozwiązanie które będzie stanowiło consensus pomiędzy ceną i jakością ?

Xzoga.

Ta zniesie naprawdę wiele

Właśnie jestem po pierwszych testach kijka z założenia pod szczupaka i sandacza na lekko.Wędka zbudowana na blanku Phenix MX-S72L-B.

Akcja Fast , szybki ale cieplejszy od Kijka o takich samych parametrach jak na blanku TX 682S .Kijek pieknie sie ładuje i rzuca na spore odległości od 4g +guma 5cm  po 8g+8cm ,obrotówki 2-4 rzuca i prowadzi ,tak samo wahadła z blachy mosiężnej 2mm wielkości między alga 1-ką a 2-ka. Praca kija pod rybą zajebista ,taka jakiej szukałem.TX jest trochę czulszy ale w górnym CW może mnie jak M1 i w trakcie holu nie ma tak głębokiego ugięcia.

Moim zdaniem super kijek także pod okonia jak i pod pstrąga.

Jest jeden warunek ,nie deptać i nie walić o burty łodzi :D

Proponuję wędkę na "blanku" firmy Litmet, tutaj znajdziesz wiecej szczegółów:

http://www.litmet.lt/pl/drut-zbrojeniowy-60.html

A tak poważnie to ciężko będzie sprostać Twoim wymaganiom odnośnie znalezienia blanku...

No ale może ktoś, coś podpowie.

:)

Też myślałem o "Xzodze" tylko trzeba trochę na kija uważać,nie deptać, nie walić po burtach itp...

Edytowane przez Baars

Batson Panie, Batson. W seri rx7 jest wiele krotkich perelek. Tak z praktyki: koles 1.9pare i ze 100 kilo przewrocil sie na oparta o domek wedke, straty- zadrapanie na blanku, drugi przeszedl mi po muchowce rx7, w butach do brodzenia, sladow brak, pracownicy wrzucili na tyl ciezarowki wedke z Irlandi, tarzala sie po niej gasnica, par rysek i wszystko. O stukaniach o burty itd to szkoda wspominac. Zadnego Batsona nie zlamalem a probowalem bardzo wlaczajac betonowanie hamulca i hol metrowki w niecala minute, forsowny hol wozka Tesco ze srodka Tamizy, trawelem 25lbs to ponad 4-krotnie przekraczam dopuszczalny c/w. Ma sie dobrze :)

Bujo

• 3 tygodnie później...

Witam kolegów ekspertów!!

Bo gdzie zadać takie pytanie jak nie w tym dziale?? :) Panowie planuje zbudowanie kijka jak w tytule...długość 2,13 koniecznie dwu skład ,przynęty do ogarniecia 10-20gr..co powiecie o;

3S70MF2 Avid
2,13m
2
5-18gr
6-12lb

nie będzie ciut za słaby..12lb??? może coś innego?? budżet podobny ;)

pozdrawiam Darek

Seria P 843i4  mają bardzo czułą i dość spolegliwą szczytówkę i mocny dolnik ,jak dla mnie wręcz kołkowaty, nie gnie się tak ładnie pod obciążeniem jak MB, który jest też bardziej uniwersalnym blankiem od P, może z powodzeniem obsługiwać obrotówki ,wahadła i woblery. Ale wszystko zależy od indywidualnych preferencji.

Spójrz na Vegter Boron 7 ' 15 lb c.w.5-25 g w dwuskładzie, mam ten blank "na sucho" i jest wspaniały , zobaczę po uzbrojeniu ale jestem już po testach innych boronów z Krakowa  i oględnie mówić to powalają ,szybkie ,cięte ,mega zacięcie ,super prowadzenie gumy mega dalekie rzyty i przepiękne progresywne ugięcie trzymające ryby ten maluch nie różni się zbytnio od dłuższych braciszków więc to topowa wędka sandaczowa .Polecam

Edytowane przez mrWhite7

Spójrz na Vegter Boron 7 ' 15 lb c.w.5-25 g w dwuskładzie, mam ten blank "na sucho" i jest wspaniały , zobaczę po uzbrojeniu ale jestem już po testach innych boronów z Krakowa  i oględnie mówić to powalają ,szybkie ,cięte ,mega zacięcie ,super prowadzenie gumy mega dalekie rzyty i przepiękne progresywne ugięcie trzymające ryby ten maluch nie różni się zbytnio od dłuższych braciszków więc to topowa wędka sandaczowa .Polecam

Hej...a jak cenowo wypada ten blank??

Seria P 843i4  mają bardzo czułą i dość spolegliwą szczytówkę i mocny dolnik ,jak dla mnie wręcz kołkowaty, nie gnie się tak ładnie pod obciążeniem jak MB, który jest też bardziej uniwersalnym blankiem od P, może z powodzeniem obsługiwać obrotówki ,wahadła i woblery. Ale wszystko zależy od indywidualnych preferencji.

Czy blank MHX seria P gnie się wogóle w dolnej części czy raczej wcześniej pęknie niż się wygnie? Blank MHX seria MB można porównać do batsona ISB czy to coś zupełnie innego?