Skocz do zawartości

Sandaczówka na łódkę..

Karaś

Rekomendowane odpowiedzi

Albo popytaj tutejszych rodbuilderów czy by Tobie, który kija nie złożył. Możesz poprzeglądać ich autorskie wątki. Osobiście mogę się wypowiedzieć na temat tylko jednego z nich gdyż tylko od niego dwoma kijkami łowiłem a mianowicie Jacek czyli nasz forumowy Voldemort :-) Moim zdaniem perfekcyjna robota.

• 9 miesięcy temu...

Czesc, waham sie ktory blank wybrac pod sandacza ze srodka plywajacego. Kija zbroil bede sam i budowal

takze szukam porady co do blanku. Woda to Martwa Wisla max do 15m powiedzmy

Preferuje kije 2 czesciowe nie kolkowate ze stojacym dolnikiem. Chcialbym stosowac dwie techniki: jig i drop shot, takze na oku mam takie propozycje

Matagi TR76ML

Matagi TR76M

Justace LST66ML

Justace LST66M

Jedna rzecz mnie zastanawia Justace podaje tip 1.6mm i butt do 10mm do 3 blankow LST66L/M/ML

W strone Justace sklania mnie dlugisc 1.98 lubie krotkie kije ale 2.30 tez jeszcze przejdzie.

Chetnie poznam wasza opinie, moze juz macie kije na tych blankach i mozecie pochwalic sie wrazeniami

Pozdrawiam

Edytowane przez horac

Witam

SS ML  7"6"  używam  z brzegu  i jak  na  łódkę  wydaję  się   nieco  za  długi  doradzam  raczej  coś max  7"  lub krócej   myślę  że  coś  z  St. Croix  elite lub x treme  przy  tej  głębokości wody   12 lb  i  mimo  że pewnie  lepiej 2pc

to  blank  mono  w  praktyce  na  łódce  da  więcej  zadowolenia  , wiele  opinie  do tej  roboty  masz  odnośnie  kraaga  XF  11-12  lb   warto  porównać   te   produkty  z w/w ............

Tak  np  ten  model  11 lb    lub  lekko  wzmocniony  w zależności  od  Twoich  potrzeb np  do  12 lb   konstruktor   robi  takie   wzmocnione     bo    16  lb   to  już   niezła  moc  i przy  6"6'  radzę  mono

lub  7"  i cięcie  od  tyłu  5-7 cm  ,  ja  osobiście  wziąłbym   x treme   12 lb  7"   i skróciłbym  od  dołu  tak  do  do 2,05 - 2,07 m   .  Sam  mam  w planach  x treme F  14 lb  21 g   pod łódkowego jesiennego  sandacza  7"

1 pc   i  cięcie  ca 5 -7 cm    do główek  15 - 25 g  plus  4" ES ....

• 3 miesiące temu...

Witam, mógłby ktos na szybko podać propozycje blanków do połowu z łodzi sandaczy na glebokosci 4-6m

przynety to 3-4" gumy na glowkach od 7-18g,  wiadomo czulosc to podstawa + zapas mocy do sandaczyków ok 50cm z przyłowami do 70-80cm

Wedke bede chcial uzbroić własnorecznie :) dlatego jako laik zapytam o ile do blanków producenci podaja spacing rozmieszczenia przelotek ... i czy blanki sandaczowe zbroic "po kregosłupie" czy po drugiej stronie ?

wedka do wypadu 2-4 razy w roku tak wiec moze to byc nawet jednosklad w przedziale 1,9 -2,2m

ostatnio mialem mozliwosc przetestowac blank MHX 844-2 ( nawet dał rade) ale moze ktos ma lepsza propozycje ST Croix , Lamson, Phenix ? jezeli nie jednosklad to moze byc dwusklad ,

budrzet ... 300- 600 - 800zł ale czy warto ?

czekam na propozycje modeli blanków : sam rozeznam temat ... poczytam...i na cos sie zdecyduje :)

wedka-, ktora mnie interesuje to wedka typowo pod sandacza z łodki ... jak wspomnialem głebokosc lowiska 6m .

monolit 7' lub krótszy... jezli juz to jakiej wielkosci kolowrotek dobrac i max srednice plecionki byscie polecili do takiego zestawu

wracajac do blanków i ogromnego wyboru :

MHX : EPS81MXF-MHX vs MHX 844-2  cena ok +-400zł

phenix UMBX-700ML-B , vs blanki z fishing art kreaag XF czy F Nano  moze okolo 700zł  

STC St.Croix Xtreme 5S68MXF-B blank 2.03m 5-18g 6-12lb ExFast 800zł

pozostaly jeszcze blanki xzoga i batsona ... ale chce ograniczyc sie w kwocie ok + 400zł + odchudzony osprzet

dylemat czy brac fasta czy x fasta i jaka moc blanku pod główki 5-18g + guma Medium /MediumHeavy i jak to sie przeklada na parametr linki w lbs

"i o co chodzi..." w wedkach sandaczowych ... maja to byc pały do mocnego zacieciu czy raczej wedki przenoszace kazde pstryki na kij lowienie glównie gumami  czy jakosc grafitu msi jest tutaj istotny ?

pozdrawiam

Edytowane przez Diverman

• 1 miesiąc temu...

Macie może doświadczenie z wędkami do lekkich kogutów?. Mam mhx MB844-2 do ciężkich kogutów i szukam czegoś delikatnego i szybkiego. Założenie guma od 5 gram +3' do 15 gram+4' max i koguty od 8 gram do 16 może 18 gram.

Chiałbym jednoskład 7' raczej monoblank.

Ma ktoś obłowinego kraaga f lub xf 7011, SIV 610mlxf lub może polecić jakiś kijek/ blank o tych parametrach. Fajnie gdyby blank lub wędka miała dożywotnią gwarację.

Cena za blank max 600. Cena gotowej wędki max 1200.

Macie może doświadczenie z wędkami do lekkich kogutów?. Mam mhx MB844-2 do ciężkich kogutów i szukam czegoś delikatnego i szybkiego. Założenie guma od 5 gram +3' do 15 gram+4' max i koguty od 8 gram do 16 może 18 gram.

Chiałbym jednoskład 7' raczej monoblank.

Ma ktoś obłowinego kraaga f lub xf 7011, SIV 610mlxf lub może polecić jakiś kijek/ blank o tych parametrach. Fajnie gdyby blank lub wędka miała dożywotnią gwarację.

Cena za blank max 600. Cena gotowej wędki max 1200.

Gawas z serii custom G99 66MHF1

scIV a jak lubisz bardziej pracujące blanki to phenix seria maxim , jak ma być elektryczne to k2

Z stcIV miałem w rękach tbs68mlf ale nie byłem pewien czy nie jest odrobinkę za delikatny. Dlatego pytałem o 610mlxf bo tego w rękach nie miałem. Phenixa maxim ( muszę zbadać temat) nieznam myślałem o umbx.

scIV a jak lubisz bardziej pracujące blanki to phenix seria maxim , jak ma być elektryczne to k2

Z stcIV miałem w rękach tbs68mlf ale nie byłem pewien czy nie jest odrobinkę za delikatny. Dlatego pytałem o 610mlxf bo tego w rękach nie miałem. Phenixa maxim ( muszę zbadać temat) nieznam myślałem o umbx.

Jak już jesteśmy przy kogucie ….

Potrzebuje blank do koguta 25-40g na wodzie -10m do 30m( zaporówka)

- długość 6’6″ czyli do 2m

taki co :szczytówka będzie znaczyła opad w danej gramaturze a po zacięciu żeby pracowała, i bezpiecznie trzymała rybę i amortyzowała wszelkie zrywy.

cena za blank do 1000pln

Wszystkie extra szybkie pały odpadają .