Skocz do zawartości

Sandaczówka na łódkę..

Karaś

Rekomendowane odpowiedzi

Snobizm, snobizmem, a ja prosiłbym o mniej ortodoksyjnych wypowiedzi. Naprawdę zastanawiam się czasem, że wielu nagle pozjadało wszelkie rozumy. Rok temu skrecił kijka, a dziś już prawie kady uważa się za eksperta. Tamte kije be, tylko te są naj, a za rok jeszcze inne.

Owszem, jestem za wyrazaniem swoich spostrzeżeń, ale nie neguj zaraz całej reszty, że tylko ten kij, ten kołowrotek, ten system zbrojenia, omotkowania itp. Że ten sposób lakierowania najlepszy, ta pracownia syf, a ja jestem gwiazda.

Nie upiłem się, ale taki mam odbiór co niektórych wypowiedzi B)

Snobizm, snobizmem, a ja prosiłbym o mniej ortodoksyjnych wypowiedzi. Naprawdę zastanawiam się czasem, że wielu nagle pozjadało wszelkie rozumy. Rok temu skrecił kijka, a dziś już prawie kady uważa się za eksperta. Tamte kije be, tylko te są naj, a za rok jeszcze inne.

Owszem, jestem za wyrazaniem swoich spostrzeżeń, ale nie neguj zaraz całej reszty, że tylko ten kij, ten kołowrotek, ten system zbrojenia, omotkowania itp. Że ten sposób lakierowania najlepszy, ta pracownia syf, a ja jestem gwiazda.

Nie upiłem się, ale taki mam odbiór co niektórych wypowiedzi B)

Gdzie kolego coś zanegowałem ? szczerze mówiąc wszystko mi jedno  kto jak zboi kije bo to jego wędkarstwo jego pieniądze jego czas i jego wizja ,jeżeli ktoś wstawia wątek i prosi o poradę i takiej udzielam to czemu robisz zarzuty że ledwo kija skręcił a jest już expertem , expertem nie jestem jeżeli chodzi o kręcenie kii , zająłem się sprawą bo pomimo poszukiwań jakoś nie było dane kupić gotowca który spełniałby duże wymagania stawiane metodzie . Jakoś opłaciło się bo temat pomimo trudności jak na razie stopniowo ogarniam i coraz lepiej mi to wychodzi .Rok temu to był rok temu jak zauważyłeś, za rok może będą jakieś inne , może lepsze blanki chociaż z tych jestem już bardzo happy .Ponad dwadzieścia lat temu jak zaczynałem zabawę z sandaczem i gumą łowiło się też inaczej ,inny był sprzęt inne przynęty i inne techniki,  jednak jakimś dziwnym trafem łowiłem zawsze więcej niż inni więc jednak wydaje mi się że coś do powiedzenia mam jeżeli o sandacza chodzi , to co cie tak kolego drażni to to że potraktowałem tak jak potraktowałem twojego koleżkę z pewnej pracowni który o składaniu wędek wie tyle ile ja o połowach wielorybów na muchę , robi to nieudolnie i jest partaczem, chyba z porównywalnym stażem kręcenia wędek jak ja tylko mi to trochę lepiej wychodzi  jak i innym amatorom. Miłego dnia życzę

Witam kolegów :)

Widzę,że opacznie wątek zboczył nie w kierunku zapytania i prośby o porady fachowców,  zaproponowano mi blank Avida 7-18 12lb..,chodzi o to czy sprosta 10-20g + guma z nastawieniem na sandała ,czy jest wystarczająco czuły (szczyt w  opadzie ). jak z dołem ( sztywność blanku). inne propozycje miały dotyczyć blanków w podobnym budżecie,,ale dzięki za wszystkie opinie.

pozdrawiam Darek

Gdzie kolego coś zanegowałem ? szczerze mówiąc wszystko mi jedno  kto jak zboi kije bo to jego wędkarstwo jego pieniądze jego czas i jego wizja ,jeżeli ktoś wstawia wątek i prosi o poradę i takiej udzielam to czemu robisz zarzuty że ledwo kija skręcił a jest już expertem , expertem nie jestem jeżeli chodzi o kręcenie kii , zająłem się sprawą bo pomimo poszukiwań jakoś nie było dane kupić gotowca który spełniałby duże wymagania stawiane metodzie . Jakoś opłaciło się bo temat pomimo trudności jak na razie stopniowo ogarniam i coraz lepiej mi to wychodzi .Rok temu to był rok temu jak zauważyłeś, za rok może będą jakieś inne , może lepsze blanki chociaż z tych jestem już bardzo happy .Ponad dwadzieścia lat temu jak zaczynałem zabawę z sandaczem i gumą łowiło się też inaczej ,inny był sprzęt inne przynęty i inne techniki,  jednak jakimś dziwnym trafem łowiłem zawsze więcej niż inni więc jednak wydaje mi się że coś do powiedzenia mam jeżeli o sandacza chodzi , to co cie tak kolego drażni to to że potraktowałem tak jak potraktowałem twojego koleżkę z pewnej pracowni który o składaniu wędek wie tyle ile ja o połowach wielorybów na muchę , robi to nieudolnie i jest partaczem, chyba z porównywalnym stażem kręcenia wędek jak ja tylko mi to trochę lepiej wychodzi  jak i innym amatorom. Miłego dnia życzę

Uderz w stół, a nożyce się odezwą :)

Czemu tak osobiście odbierasz posta? Chociaż nie ukrywam, Twoje niektóre wypowiedzi są dość ortodoksyjne, ale czasowo ;)  znalezienia czegoś innego.

Jakiego koleżkę, Panie z BRC, bo nawet nie wiem, jak ma Pan na imię, czy jestem koleżką, kolegą, znajomym, rodziną, zwierzchnikiem lub sąsiadem?

Otóż nie jestem.

Śmiem twierdzić że jesteś Pan moim koleżką Panie Yankis wszak korzystamy z tego samego portalu jb.pl a tu wszyscy jak koleżkowie :)

Niestety Mr.White też jest moim koleżką , mniej lub bardziej, ale jest. Chcąc nie chcący zrobił mi świetną reklamę za co mu w tym miejscu bardzo dziękuję.

I to nie szydera. To fakt autentyczny. Zapewne sprawy sobie nie zdawał z tego co robi.

Edytowane przez robbox4

Śmiem twierdzić że jesteś Pan moim koleżką Panie Yankis wszak korzystamy z tego samego portalu jb.pl a tu wszyscy jak koleżkowie :)

Niestety Mr.White też jest moim koleżką , mniej lub bardziej, ale jest. Chcąc nie chcący zrobił mi świetną reklamę za co mu w tym miejscu bardzo dziękuję.

I to nie szydera. To fakt autentyczny. Zapewne sprawy sobie nie zdawał z tego co robi.

W takim razie śmiem twierdzić, że współdziałacie, wymyśliliście taką antyreklamę, jak te tabloidy wciskają nam różnych gości twierdząc, że to celebryci, godni lub niegodni naśladowania i możliwe, że zwalczacie producenta blanków z Krakowa.

A że jesteśmy koleżkami, to zgłoszę się po jakąś zniżkę :D

Ale jaja .a tak niewinnie zaczęła się dyskusja .Zdązyłem obrócić na d Wisełkę i z powrotem ,ustrzeliłem bolesława 70+ na testowanego kijka kolegi(mam nadzieję ,że się nie obrazi ,że nie rzprawiczył :D ),notabene blank -400zł,siadam do kompa i aż głupio się się robi czytając.

Ale dowiedziałem się ,że snobem nie jestem, nie mam boronów, mam tylko Phenixy :ph34r:

Verwa Avid o którego pytasz jak najbardziej obleci te wabie. Moja ipinia jednak subiektywna ,choć poparta doświadczeniem jest taka ,że osobiście wybrałbym MB842-2 MHX jest prawie o połowe tańszy a niczym nie ustępuje bardziej renomowanemu koledze.

A tak po cichutku szepnę, że w dostawie Phenixów co to już ciałem się stała jest taki blank jednoczęściowy M-1 do 25lb i 35g i wydaje się bardzo wszechstronny sandaczowo, może warto popatrzeć poprzyginać i spróbować?

Wszak nanorurki to najnowsze technologia tak bardzo oczekiwana od dawna...

A tak po cichutku szepnę, że w dostawie Phenixów co to już ciałem się stała jest taki blank jednoczęściowy M-1 do 25lb i 35g i wydaje się bardzo wszechstronny sandaczowo, może warto popatrzeć poprzyginać i spróbować?

Następny snob reklamę robi :lol:  :lol: :lol:  .A jaxon by nie był?

• Like 1

Nie wiem, czy już są, bo przez Was w czwartek, dobrze, że przejazdem byłem w Rodmas i jeszcze ich nie było, leżaly sobie w UC :)

Arek te które wymieniłeś to już niezłe armatki będą.Mam po miesiecznych testach zbrojonego w casta  tego 10lb 11g  7'2' co niby dedykowany spinom.Szybki ,a jednak ciepły ,nie taki TX-owy sychar .Amortyzacja przecudna ,zatrzymuje w miejscu szczupłe 60+ bez wysnucia 1 cm linki ,wcale nie dokręconej :D Chyba się przejadę i powyginam :) 

Nie macie nawet pojecia jak strasznie sie ciesze, ze omijaja mnie Wasze problemy sprzetowe. Jakos w ofercie z US-and A wspomaganej China jestem spokojnie znalesc blanki do kazdej metody spiningowej. Nie potrzebuje ekstra nawoju maty weglowej na szczytowce czy innych strasznych kombinowan. Nie szukam zadnych bialych krukow czy innych. Zyje, lowie i ciesze sie z hobby.

Wedle tego co pisza niektorzy 99.9% polskich i nie tylko wedkarzy nie ma prawa regularnie lowic sandaczy i zapewne innych ryb. Jaka jest prawda wiemy. 

I tym milym akcentem pozdrawiam wszystkich serdecznie,

Bujo

• Like 2

Coś w tym jest. W sobotę spotkałem nad Odrą kolegę z widzenia, z nad wody. Co prawda nie nokillowiec, ale co tam, miły gość. Dżinsy, koszula we kratę itd. Pochwalił się bardzo ładnymi rybkami. Sprzęt z Lidla. Na całe szczęście miałem sprzęt już spakowany w samochodzie... :ph34r:   :D

Coś w tym jest. W sobotę spotkałem nad Odrą kolegę z widzenia, z nad wody. Co prawda nie nokillowiec, ale co tam, miły gość. Dżinsy, koszula we kratę itd. Pochwalił się bardzo ładnymi rybkami. Sprzęt z Lidla. Na całe szczęście miałem sprzęt już spakowany w samochodzie... :ph34r:   :D

Heh, to samo, tylko inna sceneria. Morze, miła bryza, rufa same kije ponad 1k o kołowrotkach nie wspomnę, a na burcie dziadek w dżinsach z pałą (bez skojarzeń głupawych) 2,7m uzbrojoną w 3 (słownie trzy) przelotki + top oraz betoniarą i łowił. Można? Zastanawiałem się nad tym systemem zbrojenia. Lekki, na pewno oszczędny nawet w tytanach i wsio działało :lol:

Bujo ,czegoś nie rozumiem,niby Cię omijają problemy sprzetowe ,a jednak zabierasz głos w temacie nie wnosząc do niego NIC.Rozumiem  Szydera.

Notabene mnie te Czajna bardzo się podobają w odróżnieniu do Hamerykan Top ,który podupada ostatnio na jakości.  :huh:

Co do  poszukiwań białuch kruków, to niestety taki charakter działu RB ;) i niejeden znalazł tu swojego wiekszego lub mnij kruczka.

W dziale flayFishinowi poswieconemu nie widziałem wpisów w podobnym tonie Twojego autorstwa,być może nie wypada, a może dokładnie nie czytałem ,a lubię.Jednak się nie wypowiadam bo najzwyczajniej się nie znam :(

Edytowane przez Dąbek 111

Panowie każdy ma na co go stać, ale podejrzewam że za więcej nikt by się nie obraził.

2 lata temu startowałem z Jaxonem sprzed 10 lat. W zeszłym roku miałem Robinson Diaflex w sumie kilka różnych modeli. Sezon kończyłem z Fenwickiem Aetosem, teraz mam 2 SCV i Phenixa

Coś mi jednak pozostało sprzed 2 lat....

Tak samo chu..... Wyniki.

• Like 4

Im więcej czytam o tych sandaczowych blankach tym mniej wiem... Każdy nowy wątek burzy moją poprzednią koncepcję  :huh:

Nie tylko ty tak masz taki problem z doborem blanku bo blank trzeba dobrać do preferencji wędkarza i technik które stosuje .Napisz jak łowisz i czego po blanku oczekujesz a koledzy pomogą ci coś dobrać.