Skocz do zawartości

Sandaczówka na łódkę..

Karaś

Rekomendowane odpowiedzi

Ja szukam obecnie również blanku do podobnych zastosowań. Po wstępnej lekturze będę celował w P843-2 lub P903-2. Choć jeśli "4-ki" na końcu okażą się w dolnym zakresie c.w. równie dobrze pracujące (jak napisano w poniższym teście), to dlaczego nie pójść w większy uniwersał.

http://www.fishingcenter.com.pl/caly_nius.php?id=2011-09-12_test_wedzisk_mhx&folder=testy&url=/testy.php

MHX P903 lub 904, z racji dłuższego blanku przekazywanie informacji na szczyt i do ręki jest jeszcze dokładniejsze niż w przypadku blanków 2,13m, jeśli potrzebujesz czegoś do finezyjnego łowienia na płyciznach to będzie bardzo dobry i wystarczający blank, w tej cenie nic innego lepszego nie znajdziesz. 

Pozdr.

Dzisiaj przyszedł Hers 8'6" 17 lb  i powiem szczerze że nie spodziewałem się czegoś podobnego.To typowy sandaczowiec , szybkie ugięcie szczytowe , szczyt podbije spore ciężary i pod obciążeniem blank gnie się za złącze , może nie tak spektakularnie wchodzi płynnie w parabolę jak Vegter ale już widać że będzie ładnie trzymał ryby.Bardzo zbieżny blank o dość grubych ściankach i waży zdecydowanie mniej co Vegter .Moja wersja wniosła na wagę 62 g a więc rewelacja. Spodziewałem się "pały" z miękkim szczytem a otrzymałem bardziej szczytową wersję Vegtera. Tak jak borona można uznać jak mówi Arek usztywnioną parabolą to ten to taki usztywniony semiparabolik bo już widać że do podbijania będzie ok .Myślę że niebawem znajdzie się śmiałek i zrobi wersję krótką i delikatniejszą na łódkę a więc taką jak założyciel wątku  poszukuje .Sprawę trzeba rozpatrzyć i ewentualnie zaryzykować

Edytowane przez mrWhite7

Myślę że niebawem znajdzie się śmiałek i zrobi wersję krótką i delikatniejszą na łódkę a więc taką jak założyciel wątku .Sprawę trzeba rozpatrzyć i ewentualnie zaryzykować

No właśnie ja czegoś takiego szukam - w dwóch częściach najlepiej. Od 5g - 12g + smukła guma 3-4 cale i myślałem też o jakimś blanku z tej serii. Niestety daleko mam do Krakowa a wolałbym wpierw pomacać...  Jak się zdecyduje na pewno napiszę i podzielę się opinią :) .

No właśnie ja czegoś takiego szukam - w dwóch częściach najlepiej. Od 5g - 12g + smukła guma 3-4 cale i myślałem też o jakimś blanku z tej serii. Niestety daleko mam do Krakowa a wolałbym wpierw pomacać...  Jak się zdecyduje na pewno napiszę i podzielę się opinią :) .

Niestety nie mogę ci doradzić bo mam tylko nieuzbrojony blank i to dłuższy i mocniejszy ponadto nie wiem jak łowisz .Czy potrzebny jest kij o delikatnej szczytówce na opad z korby czy normalny szybki sandaczowiec gdzie jest możliwość podbijania gum szczytem a brania obserwujesz na sznurze lub ewentualnie czujesz w dłoni.?

Jeżeli chodzi o delikatny szczyt to chyba potrzeba czegoś innego bo 17 lb Hers pomimo cieniutkiej szczytówki ma ją dość sztywną co przy dużej zbieżności wysokomodułowego blanku powinno owocować dość dobrym przenoszeniem drgań ale to tylko spekulacje .

Chodzi o to, że mam już fajną wędkę na sandacze - uncjówkę Lamiglasa o mocy 20lb. Jest bardzo czuła, ale jak łowie lekko, szczytówka niczego nie pokazuje (woda stojąca do 3metrów, z miękkim dnem). Jak nie ma wiatru i fali widzę niby wszystko na plecionce, ale jak trochę wieje jestem nieco zagubiony. Ciężej interpretuje kontakt z dnem, prez co się rozpraszam  :) . Dlatego moim marzeniem jest zbudować sobie wędkę, o mocnym dole z jak najdelikatniejszą i jak najbardziej podatną szczytówką. Wiem, że są MHXy ale one chyba dobrze grają od 9gram ołowiu. A ja raczej potrzebuje wędki do  małych smukłych gum (np. małe shakery) na główkach 5-10g, która dobrze da sandaczom po zębach.

Chodzi o to, że mam już fajną wędkę na sandacze - uncjówkę Lamiglasa o mocy 20lb. Jest bardzo czuła, ale jak łowie lekko, szczytówka niczego nie pokazuje (woda stojąca do 3metrów, z miękkim dnem). Jak nie ma wiatru i fali widzę niby wszystko na plecionce, ale jak trochę wieje jestem nieco zagubiony. Ciężej interpretuje kontakt z dnem, prez co się rozpraszam  :) . Dlatego moim marzeniem jest zbudować sobie wędkę, o mocnym dole z jak najdelikatniejszą i jak najbardziej podatną szczytówką. Wiem, że są MHXy ale one chyba dobrze grają od 9gram ołowiu. A ja raczej potrzebuje wędki do  małych smukłych gum (np. małe shakery) na główkach 5-10g, która dobrze da sandaczom po zębach.

Robson mam pod takie łowienie  kijek na blanku M1 Phenixa a dokładnie MX-S72L-B 10lb i 11g cw ,obie wartości niedoszacowane.

Edytowane przez Dąbek 111

Spinbass ISB781 będzie dobry do tego jak chcesz łowić,delikatna szczytówka pokazująca opad i duży power w dolniku.Na minimach wychodzi naprawdę lekka szpada.

..kogut, widać chłopaki nie słuchają i lubią utrudniać sobie żywot szukając jakichś wynalazków...

Te M1 to jaki moduł?

Dość wysoki grafit w technologii nano tuby.Jak zwał tak zwał ,całkiem inna konstrukcja niż w UMBX-ach i TX-ach.W np niepozornym blanku 10lb do 11g sporo mocy chętnej do współpracy. Szczupaczki 60-70cm po braniu stają w miejscu i po kilku pompkach na kiju są ugotowane.Jeszcze na sandałkach nie sprawdzałem ,bo stoją na gniazdach i mleczem leją ,ale szybkość jest wystarczająca do zacięcia ryby, choć pod typowe gramatury są mocniejsze modele niż mój.