danielXR Opublikowano 21 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2009 Więc moim zdaniem mocny blank do 28 gr spokojnie powinien wystarczyć. Do tego celu dobrze sprawdzają się blanki typu Magnum Taper (MB, IMB). Znajdziesz takie modele zarówno w ofercie Batsona , ATC, Lamiglasa, St Croix. Jednak żeby zmieścić się w podanej cenie musisz się ograniczyć z wyborem do ceny blanku w okolicach 300zł- a to niestety mocno ogranicza wybór. Jednak nawet najtańsze modele jak np Batson MB784 doskonale radzą sobie z takimi przynętami a dobrze uzbrojone zostają czułym i dobrym narzędziem do łowienia kogutami. Oczywiście najciekawsze modele przekraczają podaną kwotę ale spokojnie można coś ciekawego złozyć i w tej cenie. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szpiegu Opublikowano 22 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2009 właśnie u tego pana widziałem opisany przez mnie kijek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
batman Opublikowano 28 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2009 Więc moim zdaniem mocny blank do 28 gr spokojnie powinien wystarczyć. np Batson MB784 Witam Byłem w rozjazdach i dopiero teraz moge się o coś jeszcze dopytać kol. daniela-taki kijek bedzie jednoczęściowy ? oraz czy bedzie możliwy do niego krótki dolnik ?- czy aby cw 28gr nie jest za delikatne do moich potworów na 45gramowej główce wydzieranych czasami z ponad 20stu metrów ? stosuję grubą plecionkę ( ponad 0,2 ) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielXR Opublikowano 29 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 @batman - zakładam że kijek będzie jednoczęściowy, przy tej długości i technice łowienia jednoskład będzie idealny i wybór blanków też największy. Większość jednouncjówek czyli blanków do 28 gr w tej długośc z proponowanej serii Magnum Taper to już bardzo mocne wędki , z doświadczenia wiem że większość z nich doskonale powinna poradzić sobie z dużo większymi przynętami niż wynika to z opisu, 40 gr kogut to żadne wyzwanie dla takiego blanku. Za to zapewni ci to bardzo dobre pokazanie na szczytówce opadu i brań- oczywiście można zastosować do tego i mocniejszy blank, np do 42 gr, ale przy tej długości będzie to sztywny kołek na ogół, gdzie branie odbierzesz jako mocne kopnięcie w łokieć za to nie spodziewaj się zbytnio za dobrej sygnalizacji opadu czy brania na szczytówce. Powiem ci tylko że sam używam do łowienia w morzu dorszy na duże koguty (44 gr i 80 gr główki) kija 180 cm do 42 gr - z 80gr chodzi znakomicie, dużo lepiej niż z 44 gr Do sandaczy używałem swego czasu kija 6'6 do 21 gr z serii Spinn Bass - optymalne głowki do niego były w przedziale od 20 do 35 gr + guma... Pamiętaj że opisy na blankach często nie oddają realnego zakresu przynęt z jakimi kij pracuje w rzeczywistości, tu trzeba zdać się na doświadczenie i rozsądek, bo inaczej wędka zachowa się z 40 gr kogutem a inaczej z 40 gr woblerem czy whadłowką Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
batman Opublikowano 29 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 Dziękuję za rzetelną odpowiedz - Mam teraz pytanie - ile czasu czeka się się w kolegi firmie na złożenie kijka ? ( pytam bo potrzebuję trochę czasu na zebranie funduszy tak aby żona nie bardzo o tym wiedziała ) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
danielXR Opublikowano 29 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 ok 4-8 tyg, jesteśmy dośc mocno obłożeni pracą... Rachunek możemy wystawić na np sokowirówkę za 9,90zł ( oficjalna wersja dla żony) Żartuję oczywiście... Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jersey Opublikowano 29 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2009 @daniel, masz priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
batman Opublikowano 30 Czerwca 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2009 Dziękuję za odpowiedzi - jeśli zdecyduję się na zakup poproszę kolegę o złożenie kijkapozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stugrzeg Opublikowano 28 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2009 WitamPrzymierzam się do budowy lekkiej sandaczówki (takiej z ludzką twarzą) czyli z nie aż takim wybitnie twardym dolnikiem.Przynęty główka 10-12 gram + kopyto 7,5 cm.Rozpatruję blanki: Batson XSB842-TC RX8 lub St.Croix SC V(Legend Elite)5S70MF. Przyznam że żadnego z nich nie miałem w reku.Proszę fachowców o podpowiedzi DziekiPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 29 Października 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Października 2009 Pomyśl o CTS-ie.Te blanki wybitnie pod sandacza,Mam w długości 2,55 6-12lb taki właśnie na lekko.Daję główki od 6 - 12g + gumu od 5-8cm.Zajefajna kosa na zębacza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bass-74 Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Witam wszystkich serdecznie.Przyszedł czas na zmiany, na coś nowego. Poszukuję blanku o długości +/- 7 stóp, mocy 17-20 lb, 3/4 do 1 oz. Do połowu na głębokości 10 - 15 m, przynęty 8 - 10 cm na główkach 20-30 g. Technika dość mocny szybki opad,czasem z delikatnym graniem przynętą. Tak więc dobrze by było aby miał dość subtelną, ale nie spolegliwą szczytówkę, szybką przy zacięciu, bo z większej odległości i głębokości 12-15 m musi być czym zaciąć. Do lżejszych przynęt i na mniejszą głębokość już coś tam mam. Zdaję sobie sprawę że temat był wielokrotnie maglowany o blankach sandaczowych, ale niewiele znalazłem o Phenix'ach UMBX, CTS'ach ES-665,705,706 czy Batsonach XSB i XMB. Coś tam już oglądałem u chłopaków w Art Rod: XMB -czuć moc i nieustępliwość oraz Phenixa, bardzo fajne ugięcie, chyba takie nawet by mi było najbliższe,ale boję się że na tych 15 m i główce 30g mógł by być zbyt ustępliwy w trakcie zacięcia. Może pomożecie wyłuskać te subtelne różnice pomiędzy blankami lub podsunąć jeszcze coś innego. Wiem że trochę namotałem , ale mam nadzieję że ktoś zrozumie o co mi chodzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baars Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Moim skromnym zdaniem Phenix seria UMBX to dobra droga...Jeżeli siano nie gra roli to może coś z Restaffine...Są jeszcze inne opcje pozostałych producentów blanków, ale gdybym teraz budował coś pod sandacza to szukałbym w tych w/w firmachMyślę , że kilka telefonów po pracowniach i będziesz miał większe rozeznanie i pomogą w wyborze...Poczekaj troszkę może się wypowiedzą właściciela takich patyków.Pozdrawiam hej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bass-74 Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 WitamWłaśnie liczę na wypowiedzi i subiektywne odczucia użytkowników w/w patyków, zwłaszcza CTS'ów bo nie znam ich wcale, a i chyba nawet rezonans dało by radę założyć,mała średnica blanku. Restaffine to troszkę za wysoko ale tak do ok. 600 złociszy za blank dam radę. Mam Fenwicka HMG 6'6, 1oz czucie dobre ale subtelności malutko, pałka. Mała zbieżność blanku. Przy sandaczu 75 cm holowanym z 12-15m w pionie pod łodzią praca kija niewielka, aczkolwiek spadów mało . XMB Batsona wydaje się już bardziej pracujący w szczycie,ale nie da rady zamontować rezonansu. Dlatego poszukuję czegoś z subtelniejszą szczytówką,jak by jeszcze dało radę z rezonansem to by była chyba pełnia szczęścia <_< ale z mocą zdolną zaciąć rybę z większej odległości bez stresu i odpowiednio poprowadzić przynętę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblerwz Opublikowano 4 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2011 Z macania blanku (częściowo użbrojonego) to Phenix UMBX jest baardzo ciekawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Na takie warunki doskonale sprawdzą sie Legend'y z St.Croix w gramaturze do 3/4 oz. Osobiscie korzystam z Inshore'a, ale niestety ten model nie jest juz produkowany wiec pozostaje wybor spośrod XTREME, ELITE czy Tournament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 6 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2011 Użytkuję CTS-a Elite 2,05m 112-20lb 10-42g w dwuskładzie.Kij typowy pod koguta w przedziale 20-35g.Gumy też daje radę główki 20-30g +gumy 8-15cm.Dla mnie fenomenalne narzędzie do połowu.Jak dla Ciebie w przedziale, który podajesz subtelniejszy będzie ES 705, czy mu mocy wystarczy przy 30g i gumie 10cm z 15m myślę że tak ale najlepiej porozmawiaj z Krzyśkiem Zielińskim z FishingArtu, on dobrze zna blanki i powie czy 705 wystarczy czy trzeba 706.Jeżeli chcesz mieć dużo miejsca w aucie proponuję 2-skład,niepotrzebny żaden rezonans, dla mnie to śmieszny bajer nic więcej, to nie gitara tylko wędka.Ja czuję każde pstryknięcie ryby a we wzmacniacze nie wierzę, chyba że muzyczne .Uzbrojony na alconitach z siciem na górze, kończony 7-ką.Ze slammerem 260 i plecionką 20lb stanowi nierozerwalny tandem do połowu zębaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bass-74 Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Dziękuję wszystkim za cenne wskazówki.Tym razem padło na PHENIX'a UMBX-700MH <_< . Ale jak to zwykle bywa, zawsze czegoś gdzieś tam brakuje chyba przybędzie jeszcze do niego CTS ES706,tak dla wzmocnienia teamu łódkowego, a póżniej ...jak to ktoś mądry na tym forum napisał jeden kij, drugi, las Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
IMMORTAL Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 U mnie przy podobnych założeniach padło na umbx 700 h. Czas pokaże co z tego będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okno Opublikowano 11 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2011 Witam Szanownych KolegówUżytkuje od poprzedniego sezonu UMBX 700 ML. Blank bardzo szybki i czuły o szczytowej akcji z dużym zapasem mocy. Obsługuje spokojnie 30g, świetny pod koguty. PozdrawiamJan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 Proszę Szanownych!Szukam blanku do lekkiego opadania sandaczowego z łódki.Bardzo chętnie lżejszej wersji ISB802.75 Batsona. Wiem, że do takich zastosowań polecany jest np. ISB781, ale może coś innego? Jest kilka Avidów, które na papierze pasowałyby, a to: 3S69MLXF3S63MXF3S68MXF Po grubości dolnika sądząc, to te dwa ostatnie byłyby bliższe ISB781, niż ten pierwszy, ale na St.Croix się nie znam i nie wiem... Pomóżcie! Pzdr,Fatso P.S. Z pewnych względów właśnie serię Avid stawiam tutaj na pierwszym miejscu i raczej innych bym nie chciał, tzn. albo Avid, albo Batson i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 Moim zdaniem ten ostatni, 3S68MXF będzie najbardziej zbliżony do ISB 781. Na Twoim miejscu sprawdziłbym jeszcze nowe blanki z serii Walleye RX8 - jest tam jakis taki 72ML czy coś koło tego - chyba nawet stoi gotowy u Irka na stojaku, warto wziąć do ręki przed zakupem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 WitamNiedawno uzbroiłem 3S70MLF-2 z myślą o normalnie biorących a nie dłubanych wklejką okoniach, a moim skromnym zdaniem wyszła fajna lekka sandaczówka.Z gumami w górnej granicy 11g robi co chce ,ale miota pięknie już od 3g.Drucik bardziej zbieżny od wspomnianego 3S69MLXF, na moje XF niż F,a kontakt z przynętą jak i z dnem rewelacyjny na żyłce jak i plećce. I dalej szukam okoniówki.Może właśnie Batson lub MHX . Pozdro Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek TJ Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 Mam Avida AVS69MLXF jak najbardziej nadaje sie na lekkiego sandacza z łódki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbek 111 Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 Tomek TJPodejrzewam ,że bardziej niż 3S70mlf2 ,w końcu to Xf .Mnie jednak ograniczają transport i warunki mieszkaniowe.Już to widzę, jak żona pakuję mnie razem z badylami gdybym zaczął je wieszać na ścianach jak szable.Moj sandaczowy lajciak wyszedł całkiem przypadkowo, bardziej pod kątem przyłowu,którym sandacz jest dość częstym na moim okoniowym łowisku.Do połou zębatych z premedytacją będę używał karabeli Phenixa do 21g. Ładuje już ładnie od 7g+guma , więc do lekkiego sandaczowania będzie OK.Natomiast ugięcie i amortyzacja pod rybą przy łodzi, moim zdaniem na jego korzyść w porównaniu z St Croix. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 28 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2011 Tak po cichu liczyłem właśnie na 3S68MXF, bo występuje on też w wersji z lierą F jak fuchsia, czyli taki nieśmiały lila , a ja mam pewnien plan kolorystyczny ... Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi