Skocz do zawartości

Sandaczówka na łódkę..

Karaś

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chcę zamówić sobie pierwszą wędkę dwuczęściową z pracowni do połowu sandaczy z opadu z łodzi długość ok 2,30,łowiska to głównie zbiorniki zaporowe,zakres przynęt to gumy 3cale na główkach w przedziale (8)10-20gr.Jeden znajomy poleca MHX-a P844-2(7-18 g/ 8-15 lb)i tu zaczynają się problemy bo drugi namawia na CTS-a ES765-2(10-28g/12-20lb)lub Restaffine KNIGHT 76ML(5-20g/6-16lb). Zależy mi na dobrym sygnalizowaniu opadu ale przede wszystkim na czułośc.

Najbardziej przemawia do mnie CTS ES765-2(10-28g/12-20lb)

Proszę o rade wszelkie informacje, porównania o pomoc w wyborze bo tego nie ogarniam Embarassed

ps.Prosze nie piszcie typu:jedz i ogladnij itp ;)

Dziękuje i pozdrawiam.

lopez

sprawdź blanki Phenixa UMBX. Jednego mam do 18g, drugiego do 28g. W Twoim przypadku celowałbym w tego do 18g bo rzucałem nim 25g+guma. Jak zabrałem go na testy nad Odrę to w momencie, kiedy guma dotknęła dna i przesunęła się po żwirze to ciąłem bo myślałem, że to branie. Blank cholernie czuły, ale od razu zaznaczam, że nie miałem boronów w ręku.

Kolego jakbyś się zdecydował na umbx to mam do oddania praktycznie nowy..świeżo zrobiony UMBX-700MH-B (jednoskłąd)..tylko kij został specjalnie przerobiony- w pracowni Wojtka G. pstrągman został profesjonalnie przedłużony na 2,25cm ..a po testach by jeszcze zwiększyc zakres rzutu i podnieść cięzar -skrócony szczyt o ok.3-4cm...teraz kij jest mega kosą na sandacze..niesamowicie lekki, czuły jak diabeł..dzielony dolniczek ..drgania są tak wyczuwalne że ma się wrażenie że przynęta jest pod nogami ,a nie 30m od łąjby... kosa niesamowita!! polecam łowcom sandaczy na gumy 20-25g oraz koguty

Cześć ,jeśli koniecznie w grę wchodzi jedynie dwuskład, to proponuję StCroix elit legend 6'6 lub 7' do 18g, ściągałem ten blank dla siebie pod sandaczowe główki 18-25g,ale zdecydowałem się na jednoskłady i kijka na eltce robiłem kumplowi jest mega zadowolony ,sygnalizacja ,szybkość ,ciętość i do tego progresywne ugięcie pod rybą.Niewiele dwuskładów może mu dorównać, moim zdaniem bez konkurencji ,ale boronowych też w rękach nie miałem :unsure:

Dziękuję wszystkim za propozycje.....

Hmm… Zaczyna być coraz ciekawiej :D A żeby było jeszcze ciekawiej to mam odpowiedź z dwóch pracowni które mają w ofercie różne blanki i proponują- MHX P904-2, MHX P844-2. Czekam jeszcze na propozycje z pracowni na której opini najbardziej mi zależy.

CYTAT: fenomenalny czuły blank pod sandacza super sygnalizuje opad itd. po co przepłacać skoro.....

Pozdrawiam

.

CYTAT: fenomenalny czuły blank pod sandacza super sygnalizuje opad itd. po co przepłacać skoro.....

Pozdrawiam

Nie ma sie w takim razie co zastanawiac. Jak chcesz dobra wedke do polowu sandaczy na zaporowce to bierz tego MHX a jak chcesz szpanowac wsrod kumpli badz tutejszej elity to bierz Phenixa w tytanach, koniecznie w tytanach. Inaczej nie zlowisz zadnej ryby :D

Ostatnio wielu wedkarzy zapomnialo chyba ze do bardzo dobrej wedki w wielu wypadkach wystarczaja nawet podstawowe grafity, teraz tylko pi.....e i brandzlowanie sie nad czyms co nowe i niby najlepsze a wiekszosc GLX-a czy NRX-a nie miala nawet w rekach :D

Obecnie też jestem na etapie budowy kijka sandaczowego i moj wybór padł na MHX P-904-2. Kijek juz sie robi :D Odnośnie seri UMBX Phenix moge tylko potwierdzić słowa @Czpera Mega kosa :D a czucie takie ze mrówki chodzą po łokciu. Szkoda bo dla mnie ciut za mocny :D Polecam :D

• 4 tygodnie później...