Skocz do zawartości

Sandaczówka na łódkę..

Karaś

Rekomendowane odpowiedzi

.

Nie ma sie w takim razie co zastanawiac. Jak chcesz dobra wedke do polowu sandaczy na zaporowce to bierz tego MHX a jak chcesz szpanowac wsrod kumpli badz tutejszej elity to bierz Phenixa w tytanach, koniecznie w tytanach. Inaczej nie zlowisz zadnej ryby :D

Ostatnio wielu wedkarzy zapomnialo chyba ze do bardzo dobrej wedki w wielu wypadkach wystarczaja nawet podstawowe grafity, teraz tylko pi.....e i brandzlowanie sie nad czyms co nowe i niby najlepsze a wiekszosc GLX-a czy NRX-a nie miala nawet w rekach :D

Bujo to mnie zmartwiłeś :( , ja mam Phenixa na Alps'ach. Poza tym, jak przesiadałem się z Robinsona na Phenixa to uwierz, ale poczułem różnicę :D. Choć z drugiej strony nie miałem nic pośredniego i masz również rację, że opierałem się na opiniach z tego forum. Jak poszedłem do pracowni to w pierwszej wersji miały to być Batsony RX6... przyszedłem ze swoją opinią wyszedłem z opinią wędkoroba i chłopaków z forum :D

• 1 miesiąc temu...

Proszę Szanownych!

Szukam blanku do lekkiego opadania sandaczowego z łódki.

Bardzo chętnie lżejszej wersji ISB802.75 Batsona.

Pewnie zmajstrowałeś już ze 3 kije ale może kiedyś się przyda

Batson ISB780 oraz ISB822,5 . Po długiej zabawie z nimi moim łapom bardziej pasuje 822,5 , mam i spina i casta na tych blankach.

Nie zmajstrowałem ani jednego Embarassed . Jakoś tak nie wyszło, bo ostatecznie potrzeby nie było, gdyż łódki zbyt rzadko ogladam. Ostatnio, to od jakiegoś czasu jedna muchówka czeka na moje zmiłowanie i polakierowanie. Poza tym mam Niewiele ponad miesiąc na zrobienie muchowki 6wt i jednocześnie takiego jednego opadowego brodźca. UL okoniowy jednak chwile poczeka, choć blank już jest. Aaa! I jeszcze taki kaścik Krótko: ostatnio zastój.

A co do tego ISB822,5 - on jest rzeczywiście lżejszy wyraźnie od ISB802.75? Na papierze, to lekuchno jedynie :unsure:

Pzdr,

Fatso

A w realu zdecydowanie lżej chociaż w dolniku jest te 14lb. Kijek w spinie od 7g+guma, czuły szczyt i szybki.

A co do poppingów MHX to może P843-2 ? O ile P844-2 jest szybki to szczyt w 843-2 jest jeszcze szybszy ale też i czulszy w dolnym zakresie, sygnalizacja świetna i moc do cięcia.

Ale temat się rozbujał :huh: :mellow:

Ja lada moment będę podejmował decyzje w temacie takiej lekkiej szpady do 10 lb.

No i zdradzę się, seryjne patyki też biorę pod uwagę

St.Croix Rage albo avid w wersji mlxf.

Z tym, że Rage na razie stoi wyżej bo podobno szybszy.

A z batsona? TO chyba isb781 stoi na tym poziomie?

Ciężki wybór, bo handmade też kusi. Tylko finansowo jakby ciut mnie korzystny :unsure:

Ale temat się rozbujał :huh: :mellow:

Ja lada moment będę podejmował decyzje w temacie takiej lekkiej szpady do 10 lb.

No i zdradzę się, seryjne patyki też biorę pod uwagę

St.Croix Rage albo avid w wersji mlxf.

Z tym, że Rage na razie stoi wyżej bo podobno szybszy.

A z batsona? TO chyba isb781 stoi na tym poziomie?

Ciężki wybór, bo handmade też kusi. Tylko finansowo jakby ciut mnie korzystny :unsure:

Polecam Phenixa UMBX-S700L - szpada jak się patrzy (na tytanach), ale cenowo to już tanio nie będzie, jednak to praktycznie kij na całe życie, obskoczy sandacze na lekko (najlepiej 10-15g), normalne okonie i dropshota.

Ten oczko wyżej czyli UMBX S700M do 14 g też jest super .Ostatnio zbroiłem w dwóch wersjach spin i cast ,obie w alconit.Niezłe szpady, ogarniają gumy 3i 4 na główkach 8-18g szybkie podbicie choć można przeciązyć i poszurać ciężej.

Ostatni zaskakuje mnie inny tj. TX 6'8 opisany do 7g.Oblatuje wszystkie wabie okoniowe z obrotkami nr3 oraz sandaczowe 3 gumy na główkach do15g i 4 do 12g.Kij zbrojony pod cast ,jak biorę go do łapy z podpiętym Curado 51 ,to micha mi się jarzy przez cały czas ,nawet jak nie biero :mellow:

Ten oczko wyżej czyli UMBX S700M do 14 g też jest super .Ostatnio zbroiłem w dwóch wersjach spin i cast ,obie w alconit.Niezłe szpady, ogarniają gumy 3i 4 na główkach 8-18g szybkie podbicie choć można przeciązyć i poszurać ciężej.

Ostatni zaskakuje mnie inny tj. TX 6'8 opisany do 7g.Oblatuje wszystkie wabie okoniowe z obrotkami nr3 oraz sandaczowe 3 gumy na główkach do15g i 4 do 12g.Kij zbrojony pod cast ,jak biorę go do łapy z podpiętym Curado 51 ,to micha mi się jarzy przez cały czas ,nawet jak nie biero :mellow:

700M też ok, ale powoli leci już w stronę MH, ta L-ka to perełka wśród blanków Phenixa, podobnie jak MBX790-2 ML z dwuskładów.

Paweł nie jest fajna, i nie użytkował a użytkuje.

A jest za...a tylko że to zabytkowy blank jeszcze NZ. I nowe ponoć inne. Kijek służył mi już do sandaczy na lekko, klenio jazi, okoni normalnych i boleni. Kij ma cechy wędki uniwersalnej, stąd często jest używany. Szybki ale o pięknym ugięciu, wydawało mi się że 12lb przy tym ugieciu nie da rady sandaczowi a jest piekielnie skuteczny. Co do innych ryb, zacina, nie gubi. Ładowanie przy wyrzucie pozwala na użycie wynalzaków nie pasujących do jego mocy, z pewnym dyskomfortem od 1,1 g chrząszcz aż po 17g+ 2,5 - 3 guma.

• 1 miesiąc temu...

Witam, szukam blanku z górnej półki godnego polecenia.

Łowię z łódki, ciężar główki 25-35g, kopyta ok 3-4 cale, ewentualnie kogutami ok 30 g.

Kij może być również jednoskładowy ale nie musi ;)

Innych preferencji nie mam.

Polećcie proszę coś b. dobrego.

Z góry wielkie dzięki za pomoc!

http://www.fishingar...ki-spinningowe/

Wybieraj ES 705, ES 705-2, ES 706. Musiałbyś porozmawiać z P.Zielińskim odnośnie wyboru.Mam z seri ES 705 w dwuskładzie i jestem mega zadowolony.Ciąga koguty 35g i gumy 4" na główkach 35g bez problemu.

Może koledzy podrzucą coś z Pheniksa.

Edytowane przez Jozi

Jak Artur ,Wisła z łodzi ciut krótszy TX684 K2 Phenixa.Mało tego może z powodzeniem robić za jeden kij w łodzi od gum okoniowych na 10g po koguty 35-40g oraz gumy 4" na 30g ołowiu.W górnym zakresie trzeba uważać ,rzutu raczej dostojne ,nie z bata,lecz prowadzenie komfort jak przy 20g.

Jeśli nie uznajesz kompromisów i badyl ma służyć do orki, przynętami jak podałeś wyżej, bez specjalnego zastanawiania się czy da radę to super będzie blank Phenixa z serii UMBX 700H-B do 35g gdzie komfort zacznie się już od 15g i można jeszcze dołożyć do tego co potrzebujesz :)