Skocz do zawartości

Sandaczówka na łódkę..

Karaś

Rekomendowane odpowiedzi

Mam na myśli łowienie, innymi słowy posługiwanie się sprzętem. Odkąd miałem możność po raz pierwszy wziąć do ręki taki kijek (był to Lamiglas XC661- cast) bardzo sobie cenię posługiwanie się jednoskładem.

Transport? A cóż przeszkadza nawet fiatka Uno to upchać ;)

Edytowane przez popper

Jestem ciekaw co złodzieja bardziej kusi. Tuba (może pusta?) na widoku, czy pusty samochód a w kufrze......niewiadoma :rolleyes:

Wydaje się, że to raczej bez znaczenia. Jak nic nie znajdzie, to Ci radio wyrwie z kabelkami i na bazarek wyniesie.

Najlepiej lustrzankę na wabia :lol: :lol: :lol: .

• 3 miesiące temu...

To ja się podepnę pod temat., bo też szukam kija na łajbę a i z brzegu dobrze by było czasem rzucić choć wiadomo, że albo rybki albo to drugie :-).  Te mHX MB do 18 g to 2,13 długości a może ktoś może zaproponować coś dłuższego, bo z brzegu 2,13 to raczej całkowicie odpada. Nie mówimy o kiju długim oczywiście ale może 2,40? Prosiłbym tylko by były to propozycje, które zostały przetestowane. Także szukam kija pod gumę i nie wielkiego koguta, chciałbym również by kij nie powodował 80 procent spadów zębatych bo już jeden taki mam :-).

Z góry dziękuję za pomoc.

Albo guma, albo kogut - blanki zasadniczo różnią się cechami użytkowymi/budową.

Nie ma blanku który obsłuży bdb. zarówno jedno jak i drugie.

Czy możesz rozwinąć to co napisałeś? Mi wydaje się, że to czy obsłuży jeden blank bardzo dobrze jedno i drugie, to chyba zależy od potrzeb, miejscówek, wody, konkretnych przynęt, tricków stosowanych by złowić rybę, a nie od tego czy za ołowianą główką będzie silikon, czy piórka. Pewnie, że te przynęty zachowują się w wodzie inaczej, ale czy mógłbyś wyjaśnić jakimi konkretnie "cechami użytkowymi/budową różnią się zasadniczo" blanki pod jigowanie gumą i kogutem? Mówimy o blanku dla wędki 10-25g, czyli jeśli gumy, to niewielkie, najwyżej średnie,  ;)

Co i jak się bedzie sprawować, zależy też od konkretnej wody. Dotyczy to zarówno "grubości wody" (głębokość stojącej, głębokość + siła nurtu płynącej) jeśli chodzi o gramaturę oraz jakie są warunki z brzegu, jak daleko się łowi, jak daleko od brzegu jest płytko/głęboko itp.

Pozdrawiam

Grzesiek

Albo guma, albo kogut - blanki zasadniczo różnią się cechami użytkowymi/budową.

Nie ma blanku który obsłuży bdb. zarówno jedno jak i drugie.

@Maynard

Jak wszyscy zapewne wiemy technika łowienia na przynęty silikonowe i koguty jest zasadniczo różna.

Do poprawnego podbicia koguta potrzebna jest sztywna wędka, no chyba że ktoś zamierza wlec powoli koguta po dnie (czego komentować nie będę), choć pewnie i tak można.

Gumy można prowadzić w bardzo różny sposób, ale nie wyobrażam sobie delikatnego łowienia w opadzie lekką gumką i obserwowania brania na szczytówce "sztywnej pały"

Moja pierwsza wypowiedź w kwestii - Jaki  blank pod koguta i gumę, miała na celu zasygnalizowanie, że nie za bardzo da się połączyć komfortowego łowienia obiema technikami jedną wędką, choć oczywiście można tak zrobić.

Choć pewnie są osoby które skutecznie łowią jedną wędką dorsze w Bałtyku, jak i okonie na spinning ;)

Pzdr