Skocz do zawartości
  • 0

Honda 9.9 4T

Redzi

Pytanie

Mam pytanie, sam nie wiem czy to tylko moja nadwrażliwość czy jednak jest jakiś problem z nowo nabytym silnikiem. Popływałem nim dziś 2 godziny praktycznie go nie wyłączając, pracował z może 3-4 przerwami po kilkanaście sekund. Co do pracy silnika żadnych zastrzeżeń nie mam jednak pierwszy raz się spotkałem by był po wyciągnięciu z wody cały gorący - od kolumny (bez spodziny) poprzez górną cześć. Oczywiście wiem że temperatura musi być, ale gołą ręką dało się go dotknąć dosłownie na sekundę.

Chłodzenie wody było cały czas, niestety nie sprawdziłem jaka woda wypływa podczas pracy silnika, gdyż już wszystko było na przyczepie spakowane, natomiast gdy pracował w beczce woda wychodząca była lekko ciepława, czyli powinno być ok.

Czy to normalne? jeszcze później sprawdzę olej jak wszystko wystygnie i spłynie.

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Musiałbym rzucić okiem na schemat, nie znam tej Hondy. Prawdopodobnie jest na zdjęciu nr 1, po prawej stronie, nad dolotami z gaźnika. Przykładowo, na tym schemacie:

http://www.boats.net/parts/search/Honda/Outboard%20Engine/2002/BF9.9D2%20SA%20/THERMOSTAT/parts.html

jest to nr 5

• 0

Na 1 górnym zdjęciu widać go poniżej koła pasowego , przykręcony  dwoma nakrętkami z kapturkiem i wychodzący wąż gumowy do dołu prawy skos,  tam masz termostat . Żadna filozofia dwie nakrętki ,ściągasz kapturek, wyciągasz termostat  wkładasz do garnuszka i zagotujesz jak zmieni kształt długość to dobry jak nic się nie dzieje do wymiany .Możesz trochę popływać bez niego ale w zimne okresy warto go mieć aby za bardzo nie schładzać silnika .Tornado

Edytowane przez tornado

• 0

Z wirnikiem jest gorzej, bo trzeba rozpiąć cięgło biegów i odkręcić spodzinę. Jak będziesz składał, to uważaj żebyś poprawnie złożył dolot wody, bo stracisz chłodzenie. W niektórych silnikach to proste,  w innych niekoniecznie. A pływanie bez termostatu sprawdza się niestety tylko w ciepłych miesiącach.

• 0

Termostat będzie włożony skoro działa poprawnie, więc tutaj problem się rozwiązał, a w necie znalazłem takowy filmik, gdzie koleś pokazuje co i jak po kolei więc chyba takie trudne to nie będzie w sumie trzeba rozkręcić 4 śruby od spodziny, 4 od wirnika i 1 od biegów, z tym że wszystko jest na dobrze widoczne

Tutaj filmik raczej nic więcej nie można zepsuć

• 0

Może ktoś wie gdzie można zakupić termostat do Hondy 9,9 4T, problem został prawdopodobnie rozwiązany, przyczyną jest wadliwy termostat na razie będę pływał bez niego, ale jednak wolę zakupić na przyszłość.

Jeszcze wczoraj rozmawiałem z panem z serwisu i powiedział że przyczyną może być też słabe podawanie wody przez pompę, jednak wirnik był ok, osadzony dobrze,  żadnego uszczerbku na nim nie było, czy warto go również zamienić?