Skocz do zawartości

Bassy 2013

Guzu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Nie znalazlem takiego watku, wiec pozwalam go sobie otworzyc w ramach wiesci znad wody.

Jeden z kilkunastu black bassow jakie udalo nam sie zlapac z moim Tata podczas przerw w zmudnym trollingowaniu na jednej z zaporowek w Extremadura (Hiszpania).

Poziom wody w zbiorniku zblizony do MAX dopszczalnego, zalane krzaki i drzewa. Lapanie polegalo na oblawianiu zalanych krzakow i pni eukaliptusow. Zabawa przednia :)

Najlepiej reagowaly na Megabass Ito Prop Darter 80.

Ryba ze zdjecia to 43 cm i wedle miejscowych bass specow ok 1,2 kg.

DSC_0128.JPG

• Like 4

Wczoraj próbowałem coś upolować. Lubie łowić na "upatrzonego". Wiekszośc dużych bassów jeszcze pilnuje młodych i trzeba uważać gdzie się rzuca aby takiego troskliwego rodzica nie złowić. Wypatrzyłem bassa który mógłby być moim nowym PB i serwowałem mu wszystko co było w pudełkach. Zareagował jedynie na 11 calowego robala. Podpłynął i przyglądał się powoli przesuwanej przynęcie po dnie. To nie na moje nerwy :D Łowienie na łowisku o dużej presji w niczym nie przypomina filmików z youtuba gdzie bass łyka wszystko co wpadnie do wody.

Tu rybka jeszcze z marca.

post-49222-0-05588200-1370163729_thumb.jpg

To coś jak z okoniami. Jak widzę te pyski, kolce i paski, i to trzepanie przy wyjezdzie do łodzi.

Niby to nie za wielkie a adrenalina...

Jak łowię szczuble na gumowo, to w podświadomości zawsze garbaty przyłów.

To może dobrze, że tych bassów u nas nie ma, bo w ogóle miałbym problem :-D

lecę na ryby, wstawiajcie bassy Panowie!

• 3 tygodnie później...

Po pracy wyskoczyłem na pobliskie łowisko złowić bassa. W tygodniu jest znacznie mniejsza presja i jest szansa na ciche podejście do stanowiska ryb. Wszystkie dziś ryby wyjęte były z zwalonych do wody drzew.

post-49222-0-74245400-1372798098_thumb.jpg

Przynęty stosowałem jedynie obciązone hakiem offsetowym.

post-49222-0-95876300-1372798149_thumb.jpg

Ryby nie za duże ale trudne warunki wymuszają siłowy hol. 

post-49222-0-38262500-1372798253_thumb.jpg

Oczywiście jak to przeważnie bywa największej sztuki nie udało mi się wyjąć. Odjechała na hamulcu w zatopione gałezie. A kijek 17lb.

post-49222-0-07554700-1372798348_thumb.jpg

Przy brzegu wśród wbitych w dno kołków kręcił się bass ponad 55cm ale nie udało mi się go skusić do brania. Interesował się opadającymi przynętami ale czegoś brakowało aby je zassał.

post-49222-0-29406500-1372798538_thumb.jpg

Bass jest tu najpopularniejszym drapieżnikiem i chyba trzeba będzie się na niego głównie przestawić. 

Kończąc łowienie minąłem się ze znajomymi którzy dopiero po 21-szej zaczynali łowić. Ostatnio po zachodzie słońca nieźle połowili na przynęty powierzchniowe. Ryby nie mniejsze niż 50 cm.

• Like 1

Dzięki @Gugcio :)

Tu też stosuje się kije 25-30lb do takiego łowienia. I sporo osób mimo przedzierania się przez krzaczory nosi z sobą dwie wędki, ostatnio widziałem gościa z czteroma. Nie wiedziałem czego się spodziewać dlatego miałem tylko spina. Dużo łatwiej łowi się w taki sposób z wody. Układ gałezi jest rozchodzący się i przynęty i ryby nie klinują się . Ale na takie łowienie to trzeba przeznaczyć cały dzień. Łowisko to glinianki połaczone ze sobą nieprzepływalnymi dla pływadła kanałami. Na każdy ze zbiorników trzeba sie wodować oddzielnie a brzegi wysokie  i woda od razy głeboka. Jedną płetwę już utopiłem  :(

Edytowane przez jbk

Mimo to nie masz pojecia jak Ci zazdroszcze :-) 4 kije to norma, sam chodze nad wode za okoniem sadaczem z 3 a w ta jesien pewnie i z 4 bede lazil bo nowe Combo sie komoletuje. Trick w tym ze na odcinku 100m ma 3-5 miejscowek na ktore poswiecam kilka godzin. Sens tylu kiji tez jest bo np: jeden to Ml pod jiga do 5/8oz, drugi to Mh do 1 oz, trzeci to L pod texasa/Caroline o cw 3/8 oz i teraz ma byc 4 Ul do 1/4oz pod lekkie skirted jigs :-) Okonie sa chimeryczne i trzeba sie poprostu umiec dopasowac. Zamiast co chwile wiazac nowy rig na kiju lapie innego kija ktorego mam tak przygotowanego aby miec najlepszy kontakt z wabikiem etc.

Postaram się następnym razem kliknąć kilka fotek łowiska.Poruszanie się nad wodą jest utrudnione przez wąskie ścieżki. Juź kilka topowych wędzisk widziałem krótszych po spotkaniu z gałeziami. Powoli będę kompletował zestaw kilku wędek na pływadło ale na inne łowisko gdzie nie ma problemu z wodowaniem

Wiele przygotowanych zestawów jest dużym ułatwieniem przy łowieniu tej ryby.

Jutro znów spróbuje kilka przechytrzyć. Może uda się tego większego?