Skocz do zawartości
  • 0

VIB RIB airmata ;)

gooral

Pytanie

witam nosilem sie z zakupem sprzedazy lodki i kupna pontonu +-4m, ale w zwiazku ze smiesznymi ofertami kupna chyba sobie podaruje.

Kupowal bede prawdopodobnie jakis pontonik kolo 3m (na zatoczke w poblizu styknie - daleko i tak balbym sie plywac bedzie taniej jak 4m a i z mojim obecnym 6km powinien isc lepiej).

Mialem przekonanie by kupic podlogew sztywna, ale kolega mnie przekonuje by brac airmate (ponoc szybciej i wygodniej a stac i tak sie da). Przeszukujac internet znalazlem ciekawostki: pontony z podloga typu vib (ponoc kil gleboki jak w rib'ie przez to lepiej tnie fale etc)

i poniekad to do mnie przemawia, ale podloga nierowna mi sie nie podoba. po drugie ciekawostka, ze rib takiej wielkosci nie jest duzo drozszy od pontonu (20-30%?). ktos uzywal viba lub riba i ma jakies dodatkowe przemyslenia?

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Cześć,

Zależy o jakiej fali mowa. Posiadam ponton 330 z alu podłogą i cięcie fali 50cm to jakby nabijanie na pal no i raczej niebezpieczne :)

IMO 330 to zdecydowanie za mało by ciąć falę niezależnie jakiego kształtu posiada dno czy kil.

Jeżeli zatoka potrafi się rozbujać to nie popływasz na tak małej jednostce. 

Jeśli miałbym teraz kupować ponton to wziął bym taki z dnem V patrząc od strony zaworu do spuszczania wody.

• 0

o potrafi sie rozbujac - jak wieje pod prac od otwatej wody to w wietrze rzedu ponizej 20km/h w porywach potrafia sie zrobic fale 50-100cm....

Co nie zmienia faktu, ze na takich falach i tak sie juz nie da lowic wiec tryb ewakuacyjny bylby wlaczony. Nie chce plywac w warunkach w ktorych czulbym sie nieswojo na kajaku. bo co mi z tego, ze moja lodka jeziorowa da sie lowic w wietrze okolo 40km/h jak juz sie nie da czuc przynety przez fale i tylko trolling zostaje w zasadzie.

Co do dna V masz na mysli pompowany kill? myslalem, ze to standard. A ten VIB wildlake jest opisany jako glebszy niz zwykle V i przez to niby lepiej tnie fale.

ps VIB kosztuje 3k+ a najtanszy rib okolo 4k....

• 0

No jasne jak rozbuja się fala to albo szybko na brzeg albo po prostu rozpoalamy grilla :)

V ... jak spojrzysz na ponton od strony rufy to dno IMO powinno być w kształcie rozwartego V.

Mój ponton nie ma niestety fałki i jest płaski co znacząco wpływa na sterowność, trakcje  podczas szybszych przelotów.

Zauważalne jest to podczas płynięcia we dwie osoby i tymbardziej w pojedynkę.

Dmuchany kil to zdecydowany standard i to oczywiście niech pozostanie w domyśle.

Tutaj http://jerkbait.pl/topic/25384-bush-czy-kolibri/ jest właśnie ciekawa uwaga Forecast'a odnośnie fałki o której mowa.

Nie pływałem na air ale z alu jestem jak najbardziej zadowolony. Na początku były małe problemy z jej zakładaniem i rozkładaniem ale teraz to już historia.

• 0

sluchajcie: czy lepiej kupic RIB'a 3.5m klasy D z max silnikiem 9.9 (na metce) czy 3.1 w klasie C z max 15hp?

czy do takiego z 9.9 mozna dac silnik 15hp czy trzeba trzymac sie scisle metki? mam do wyboru 2 sztuki obie niemal nowki jedna "apollo" a druga "genesis" i dziwi mnie, ze wieksza bierze mniejsze silniki...

• 0

Minęło trochę czasu od założenia tego wątku. Wątek załozony, informacji mało. Czyli ponawiam temat.

Czy ktoś użytkuje może VIBa? Jak to się ma do airmaty? Wszelkie podłogi sztywne typu sklejka, aluminium w moim przypadku odpadają.

• 0

Mialem honde t38ie2 viba.

Da sie uzywac ale :

+

Szybkosc montarzu

Maly pakunek

Prostota montarzu

-

Pompke trzeba specjalna etc

Podloga nie jest idealnie sztywna

Ponton jest wezszy

Trzeba uwazac na podeszwy od butow i haczyki na dnie.

Po 2ch latach uzywania viba kupilem ponton z podloga alu i rozklada sie ho wyraznie dluzej ale viba juz bym nie kupil.

Sent from my SM-N910F using Tapatalk

• 0

Na co dzień używam pływadła coś w rodzaju katamaranu. Z dużą drewnianą platformą. Ponton potrzebny  mi będzie podczas wyjazdów za góry, lasy, rzeki :)

Częste zmiany miejsc postoju. Dlatego plusy wymienione przez Ciebie przeważają nad minusami.

Zastanawiam się nad pontonem - kajakiem Bark Elling Kardinal 430 airdeck. Ma tylko 125cm szerokości i tutaj włącza się czerwona lampka.