Skocz do zawartości

Tulejki zaciskowe

Rekomendowane odpowiedzi

do jakiego zastosowania? Robisz przypony?

- jeśli tak to ja używam właśnie spro i nie miałem takich przypadków a raczej uważam je za produkt dobry

trochę nad tym siedziałem, zaginałem różne materiały w różny sposób i testowałem wytrzymałości na zrywanie (z wykorzystaniem wagi elektronicznej) z mojego doświadczenia wynika ze najmocniejsze zarobienie uzyskujesz przy pojedynczym przeplocie przez tuleje (wychodzący koniec linki daje kilku milimetrowy aby załapał go klej) nie zaciskam tulejki zbyt mocno (tak normalnie na raz) ale całość później zalewam dwuskładnikowym klejem który przekształca sie w metal, na to daje koszulkę termokurczliwa aby plecionka sie nie zadzierała i można na taki przypon wyciągać słonie w wody

powodzenia ;)

PS

możliwe, że za mocno zaciskasz tuleje

Edytowane przez @Wojti
  • Like 1

Tulejki zaciskowe spro mam  1.8   2.5 te ciensze jeszcze nie probowalem a pekaja te 2.5.

Ja przez tuleje przeplatam dwa razy robie cos w rodzaju ósemki daje takze koszulke termokurczliwa.

Pękaj chyba dlatego ze drut który w nie w chodzi jest po prostu za gróby i zaciskam z calej sily

Od kiedy dostępne stały się grube morskie fluorokarbony rzadko stosuje przypony zaciskane tulejkami . Wcześniej używałem przeważnie tulejek Cormorana przy zaciśnięciu z rozsądną siłą doskonale trzymały łączenie zabezpieczałem kroplą lakieru a koniec linki chowałem w tulejce .

Ciekawą opcją  jest też własnoręczne wykonanie tulejek z rureczek mosiężnych 2mm dostępnych w sklepach modelarskich mają grubsze ścianki i zdają się bardziej plastyczne niestety beż dremelka lub podobnego narzędzia trudno je przyciąć niezaginając krawędzi , cena 5-11zł za metr :D .

Od kiedy dostępne stały się grube morskie fluorokarbony rzadko stosuje przypony zaciskane tulejkami . Wcześniej używałem przeważnie tulejek Cormorana przy zaciśnięciu z rozsądną siłą doskonale trzymały łączenie zabezpieczałem kroplą lakieru a koniec linki chowałem w tulejce .

Ciekawą opcją  jest też własnoręczne wykonanie tulejek z rureczek mosiężnych 2mm dostępnych w sklepach modelarskich mają grubsze ścianki i zdają się bardziej plastyczne niestety beż dremelka lub podobnego narzędzia trudno je przyciąć niezaginając krawędzi , cena 5-11zł za metr :D .

Jenzi miały podobnie przystępną cenę :) ok. 10PLN za 100sztuk. Obkupiłem się kiedyś, nie wiem, ile aktualnie kosztują.

• Like 2

Potwierdzam słowa przedmówców. Sam również używam tulejek Jenzi. Trzymają jakość, nie sprawiają niespodzianek i są relatywnie tanie. Jakieś 3-4 lata temu płaciłem po 7pln/paczka 100szt. (również zrobiłem odpowiedni zapas) :) Aktualnie widzę, że cena nie przekracza 10pln. Polecam.

post-48999-0-13485100-1369738172_thumb.jpg

Edytowane przez Wojtek B.
  • Like 1

Gruby FC wiążesz? Bez tulejek?

Nie no jak :D, oplatam nylonową nicią węzeł jak do wiązania haków tylko dużo dłuższy i kropla Loctite 406 na to igelit , jeszcze nie zdażyło mi się rozerwać takiego przyponu nawet na zaczepie ;) pletka Stern 0,17mm i podobnej grubości PP , fluorocarbon dragona 0,5omm .

Oczywiście można zacisnąć ten przypon tulejkami ale wolę swój sposób  ;) jest dużo mniej widoczny w wodzie .

• 9 miesięcy temu...

A jak dobrać rozmiar tulejek zaciskowych.

Chcę zrobić przypony z fluorocarbonu Duel średnicy 0,245 i 0,261 .

Jakie tulejki będą pasować do tych średnic czy jest jakiś "przelicznik" , proszę o pomoc kolegów.

Nie chcę kupować wszystkich rozmiarów i niepotrzebnie wydawać kasy.

Przypony chcę zrobić do połowu pstraga.

Witam!Czy szczypce do zaciskania tulei są konieczne czy można je zastąpić zwykłymi kombinerkami np.

bez roznicy do jakiego materialu i do jakich tulejek, zalecam stosowac specjalne zaciskarki. mozna tez bez tulejek i bez zaciskania :)

Do żyłki/fluoro o,7-1mm lepiej zastosować tulejki podwojne czy pojedyncze?

najlepiej wiazac, sprawdzone w 100% ... jezeli ktos bardzo chce zaciskac, to osobiscie zalecam podwojne tulejki

ps.dzieki wyszukiwarce mozna znalezc ten temat w licznych wczesniejszych wcieleniach, zarowno w wersajch ilustrowanych jak i bez obrazkow

Edytowane przez pitt
  • Like 2

Z mojego doświadczenia wychodzi, że jeśli nie mamy zamiaru robić przyponów na sumy i mają one chronić tylko przed szczupaczymi zębami to wystarczy każdy dostępny model tulejek w większości sklepów, od sraksona przez cormorana, maxa itd. Ważne żeby dobrać odpowiednią średnicę i starannie zacisnąć. Nigdy nie używałem kleju itp, zawsze wystarczało zaciśnięcie. Jak dotąd nie miałem problemu z moimi przyponami stalowymi, z FC niem mam doświadczenia.
Do zaciskania polecam odpowiednie do tego szczypce

• Like 1

Polecam samemu robienie tulejek  zaciskowych. Rurkę mosiężną o małych średnicach można dostać w sklepie modelarskim za... 1m/3zł ;) Można samemu ustalać jaka ma być długość tulejek, krótsza, dłuższa...

Za 3 zł wychodzi nam nieco ponad 60 szt tulejek 15 mm ;)

Można je pomalować lub dać na galwanizacje, lecz wydaje mi się że pierwszy sposób wystarczy.

• 1 miesiąc temu...

A jakie koszulki termokurczliwe zastosować  , jakiej średnicy .?

Bardziej ganiam za okoniem i taka cienka stalka jest zabezpieczeniem przed szczupakiem .

No i kwestia szczypiec do zaciskania tulejek , jakie polecicie do takich cienkich tulejek ;)