Hammer30 Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Witam potrzebuje tulejki zaciskowe najlepiej mosiezne z gróba scianką może wiecie gdzie takie kupić. Od razu zaznaczam że tulejki spro sie nie nadaja pękaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skiner Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 (edytowane) do jakiego zastosowania? Robisz przypony?- jeśli tak to ja używam właśnie spro i nie miałem takich przypadków a raczej uważam je za produkt dobry trochę nad tym siedziałem, zaginałem różne materiały w różny sposób i testowałem wytrzymałości na zrywanie (z wykorzystaniem wagi elektronicznej) z mojego doświadczenia wynika ze najmocniejsze zarobienie uzyskujesz przy pojedynczym przeplocie przez tuleje (wychodzący koniec linki daje kilku milimetrowy aby załapał go klej) nie zaciskam tulejki zbyt mocno (tak normalnie na raz) ale całość później zalewam dwuskładnikowym klejem który przekształca sie w metal, na to daje koszulkę termokurczliwa aby plecionka sie nie zadzierała i można na taki przypon wyciągać słonie w wody powodzenia PSmożliwe, że za mocno zaciskasz tuleje Edytowane 28 Maja 2013 przez @Wojti 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Używam Jenzi, nigdy nie zawiodły. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hammer30 Opublikowano 28 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Tulejki zaciskowe spro mam 1.8 2.5 te ciensze jeszcze nie probowalem a pekaja te 2.5.Ja przez tuleje przeplatam dwa razy robie cos w rodzaju ósemki daje takze koszulke termokurczliwa.Pękaj chyba dlatego ze drut który w nie w chodzi jest po prostu za gróby i zaciskam z calej sily Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hasior Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Tak jest Jenzi i AFW, sa pierwsza klasa.dużo średnic można dobrać odpowiednią do linki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Ja korzystam z tulejek maxtakie:http://sklep.insel.pl/product_info.php?products_id=14819Jak za mocno zaciskałem to mi strzelał przypon w środku, teraz robię to z czuciem i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Używam Drennan'a. Bardzo dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Od kiedy dostępne stały się grube morskie fluorokarbony rzadko stosuje przypony zaciskane tulejkami . Wcześniej używałem przeważnie tulejek Cormorana przy zaciśnięciu z rozsądną siłą doskonale trzymały łączenie zabezpieczałem kroplą lakieru a koniec linki chowałem w tulejce .Ciekawą opcją jest też własnoręczne wykonanie tulejek z rureczek mosiężnych 2mm dostępnych w sklepach modelarskich mają grubsze ścianki i zdają się bardziej plastyczne niestety beż dremelka lub podobnego narzędzia trudno je przyciąć niezaginając krawędzi , cena 5-11zł za metr . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
doktorek Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Od kiedy dostępne stały się grube morskie fluorokarbony rzadko stosuje przypony zaciskane tulejkami .Gruby FC wiążesz? Bez tulejek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Od kiedy dostępne stały się grube morskie fluorokarbony rzadko stosuje przypony zaciskane tulejkami . Wcześniej używałem przeważnie tulejek Cormorana przy zaciśnięciu z rozsądną siłą doskonale trzymały łączenie zabezpieczałem kroplą lakieru a koniec linki chowałem w tulejce .Ciekawą opcją jest też własnoręczne wykonanie tulejek z rureczek mosiężnych 2mm dostępnych w sklepach modelarskich mają grubsze ścianki i zdają się bardziej plastyczne niestety beż dremelka lub podobnego narzędzia trudno je przyciąć niezaginając krawędzi , cena 5-11zł za metr . Jenzi miały podobnie przystępną cenę ok. 10PLN za 100sztuk. Obkupiłem się kiedyś, nie wiem, ile aktualnie kosztują. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 (edytowane) Potwierdzam słowa przedmówców. Sam również używam tulejek Jenzi. Trzymają jakość, nie sprawiają niespodzianek i są relatywnie tanie. Jakieś 3-4 lata temu płaciłem po 7pln/paczka 100szt. (również zrobiłem odpowiedni zapas) Aktualnie widzę, że cena nie przekracza 10pln. Polecam. Edytowane 28 Maja 2013 przez Wojtek B. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wedkarzyk1 Opublikowano 28 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2013 Gruby FC wiążesz? Bez tulejek?Nie no jak , oplatam nylonową nicią węzeł jak do wiązania haków tylko dużo dłuższy i kropla Loctite 406 na to igelit , jeszcze nie zdażyło mi się rozerwać takiego przyponu nawet na zaczepie pletka Stern 0,17mm i podobnej grubości PP , fluorocarbon dragona 0,5omm .Oczywiście można zacisnąć ten przypon tulejkami ale wolę swój sposób jest dużo mniej widoczny w wodzie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rd1_68 Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 A jak dobrać rozmiar tulejek zaciskowych.Chcę zrobić przypony z fluorocarbonu Duel średnicy 0,245 i 0,261 .Jakie tulejki będą pasować do tych średnic czy jest jakiś "przelicznik" , proszę o pomoc kolegów.Nie chcę kupować wszystkich rozmiarów i niepotrzebnie wydawać kasy.Przypony chcę zrobić do połowu pstraga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelG Opublikowano 16 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2014 Witam!Czy szczypce do zaciskania tulei są konieczne czy można je zastąpić zwykłymi kombinerkami np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giaur27 Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Pewnie zwykłymi też zaciśniesz.Jednak to nie jest jakiś wielki koszt, więc może warto nabyć. Zrób próby i będziesz miał pełny przegląd sytuacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mari Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Dlaczego wątek o tulejkach jest w dziale rodbuilding, a nie majsterkowanie? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 moze sa potrzebne do zaciskania przelotek na blanku? to calkiem luckie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz88 Opublikowano 17 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Do żyłki/fluoro o,7-1mm lepiej zastosować tulejki podwojne czy pojedyncze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 18 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 (edytowane) Witam!Czy szczypce do zaciskania tulei są konieczne czy można je zastąpić zwykłymi kombinerkami np. bez roznicy do jakiego materialu i do jakich tulejek, zalecam stosowac specjalne zaciskarki. mozna tez bez tulejek i bez zaciskania Do żyłki/fluoro o,7-1mm lepiej zastosować tulejki podwojne czy pojedyncze? najlepiej wiazac, sprawdzone w 100% ... jezeli ktos bardzo chce zaciskac, to osobiscie zalecam podwojne tulejki ps.dzieki wyszukiwarce mozna znalezc ten temat w licznych wczesniejszych wcieleniach, zarowno w wersajch ilustrowanych jak i bez obrazkow Edytowane 30 Sierpnia 2015 przez pitt 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 Z mojego doświadczenia wychodzi, że jeśli nie mamy zamiaru robić przyponów na sumy i mają one chronić tylko przed szczupaczymi zębami to wystarczy każdy dostępny model tulejek w większości sklepów, od sraksona przez cormorana, maxa itd. Ważne żeby dobrać odpowiednią średnicę i starannie zacisnąć. Nigdy nie używałem kleju itp, zawsze wystarczało zaciśnięcie. Jak dotąd nie miałem problemu z moimi przyponami stalowymi, z FC niem mam doświadczenia.Do zaciskania polecam odpowiednie do tego szczypce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorz88 Opublikowano 19 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2014 (edytowane) @pittŚwiętny węzeł. Fajnie się zaciska pod obciążeniem, żyłka 1mm nie odkształca się podczas zaciskania. Zrobiłem test, z jednej strony tulejka a z drugiej centurion, żyłka przy tulejce strzeliła. Edytowane 19 Marca 2014 przez grzegorz88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 ciesze sie trzyma 95% mocy linki, jest dosyc kompaktowy i latwy do zawiazania, nadaje sie takze do laczenia dwoch linek ze soba, np. zamiast zderzakowego, faktycznie funkcjonuje wysmienice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@slider@ Opublikowano 20 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2014 Polecam samemu robienie tulejek zaciskowych. Rurkę mosiężną o małych średnicach można dostać w sklepie modelarskim za... 1m/3zł Można samemu ustalać jaka ma być długość tulejek, krótsza, dłuższa... Za 3 zł wychodzi nam nieco ponad 60 szt tulejek 15 mm Można je pomalować lub dać na galwanizacje, lecz wydaje mi się że pierwszy sposób wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
j-23 Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 A jakie koszulki termokurczliwe zastosować , jakiej średnicy .?Bardziej ganiam za okoniem i taka cienka stalka jest zabezpieczeniem przed szczupakiem . No i kwestia szczypiec do zaciskania tulejek , jakie polecicie do takich cienkich tulejek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
heniek Opublikowano 5 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2014 Ja używam zacskarki do tulejek kablowych (elektrycznych)http://allegro.pl/zaciskarka-do-tulejek-praska-do-kabli-0-5-16-tytan-i4158260708.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi